Hovedinnhold

Sædbankene ikke klare for lesbiske par

Tilbudet som skal gi lesbiske par assistert befruktning når den nye ekteskapsloven trer i kraft 1. januar er ikke på plass. Det provoserer LLH.

Denne saken handler om:

Fra 2009 får lesbiske par tilgang til assistert befruktning i Norge. Men Rikshospitalet, som har landets største sædbank, har ikke sæd nok på lager til å ta imot den økte etterspørselen.

Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) mener norske sædbanker ikke har gjort jobben sin, skriver Vårt Land.

- I sommer sa statssekretæren i Helsedepartementet at sædbankene straks må begynne arbeidet med å innhente samtykke fra giverne om at sæden deres også kan brukes av lesbiske par. Vi lurer på hvorfor Rikshospitalet ikke har foretatt seg noe som helst, sier kommunikasjonsrådgiver Elin Vestrum i LLH.

Fra neste år må det dermed bygges opp et nytt lager med sæd klargjort for lesbiske. Anne Forus, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, mener sædbankene ikke har ligget på latsiden, men at de ikke har kunnet innhente samtykke til en lov som ennå ikke har trådt i kraft.

I mellomtiden må norske banker ha hjelp fra utlandet. For å møte etterspørselen åpnes det for import fra utenlandske sædbanker, samt at antallet barn én giver kan gi opphav til økes fra seks til åtte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks