Hovedinnhold

Regjeringen klarer ikke dokumentere sin egen påstand

OVERSIKT: Helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsens departement klarer ikke redegjøre for pressemeldingen de sendte ut 7. februar. Foto: Jan Petter Lynau/VG
OVERSIKT: Helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsens departement klarer ikke redegjøre for pressemeldingen de sendte ut 7. februar. Foto: Jan Petter Lynau/VG
(VG Nett) Helsedepartementet forteller at abortsøkende kvinner blir avvist av fastleger med samvittighetskvaler. Men de kan ikke dokumentere dette med ett eneste eksempel.

Denne saken handler om:

Striden mellom fastleger som av samvittighetsgrunner ikke vil henvise kvinnner til abort, og Regjeringens instruksjon om at ingen slik reservasjon skal forekomme, har blusset opp den siste uken.

Regjeringen slår fast at ingen fastleger har anledning til å reservere seg mot å henvise pasienter til f. eks. abort, selv om det strider mot legens samvittighet å gjøpre det.

Som svar har helseministeren fått et protestbrev signert 123 leger som mener Regjeringen overkjører deres samvittighetsfrihet.

«Enkelte tilfeller»

Regjeringen fortalte i en pressemelding tirsdag 7. februar om bakgrunnen for sin instruks til fastlegene.

«Helse- og omsorgsdepartementet har i den senere tid fått enkelte tilbakemeldinger om kvinner som er blitt avvist hos fastlegen ved spørsmål om abort, og om fastleger som har motsatt seg å gi prevensjonsveiledning til jenter.»

VG ber om dokumentasjon

VG kontaktet samme dag Helse- og omsorgsdepartementet og ba de redegjøre for eksemplene de henviser til i pressemeldingen.

Departementets kommunikasjonsavdeling svarte VG at departementet ikke kunne redegjøre for eksemplene, men at Helsedirektoratet og Statens helsetilsyn kan dokumentere dette.
Men når VG Nett spør Helsedirektoratet, svarer de at det ikke finnes statistikk over om - og eventuelt i hvilket omfang - kvinner blir avvist av sin fastlege når de ber om henvisning til abort.

- Dette har vi per i dag ikke tall på, sier Arild Johan Myrberg, seniorrådgiver i Helsedirektoratet til VG Nett.

Kun ett eksempel

Når det gjelder kvinner som avvises i spørsmål om prevensjon, kjenner direktoratet til ett eksempel fra 2011, der en fastlege i Telemark av samvittighetsgrunner ikke ville skrive ut prevensjonsmidler som kan ha en aborterende effekt til sine pasienter.

- Dette har vi ikke statistikk på

Heller ikke Statens helsetilsyn har noen eksempler som dokumenterer Helsedepartementets pressemelding om abortsøkende kvinner som har blitt avvist av sin fastlege.

- Dette har vi ikke statistikk på. Det er bare de mest alvorlige sakene som fylkesmennene mener vi bør vurdere å gi administrative reaksjoner i, som kommer inn til oss. Og ingen kan huske å ha hatt en slik sak de senere årene, sier informasjonssjef Nina Vedholm, på spørsmål om abortsøkende kvinner som har blitt avvist av sin fastlege.

I spørsmål om prevensjon, kjenner helsetilsynet kun til eksempelet fra Telemark fra de siste årene.

Nye forespørsler

Da VG på ny ber Helsedepartementet dokumentere og tallfeste eksemplene de forteller om i sin pressemelding, kan statssekretær Martin Robin Kåss kun henvise til eksempelet fra Telemark. Når det gjelder fastlegers avvisning av abortsøkende kvinner, kan han ikke dokumentere noen tilfeller.

Da VG for tredje gang kontakter departementet, og skriftlig ber de dokumentere påstandene sine med fakta om hvor i landet og når dette har skjedd, skriver Kåss i en e-post til VG:

«Når det gjelder det du spør om så fører ikke HOD statistikk over dette.»

Etter at VG Nett har fått en endelig beskjed fra departementet at de ikke ønsker å kommentere denne saken noe mer, skriver statssekretær Kåss en ny epost til VG Nett. Han forteller at enkelte politikere i departementet har hørt pasienthistorier om avvisning, inkludert i abortforespørsler.

Kåss kan imidlertid ikke gjøre rede for hva slags type avvisning det er snakk om, når og hvor det skal ha skjedd eller om departemetet har gjort noe for å undersøke nærmere disse påstandene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks