Hovedinnhold

Reddet baby med verdens minste kunstige hjerte

** Kirurg: En milepæl ** Norsk professor: God nyhet for hjertesyke

(VG Nett) Italienske leger har mirakuløst reddet livet til en 16 måneder gammel baby ved å implantere verdens minste kunstige hjerte.

Denne saken handler om:

Operasjonen ble gjennomført ved barnesykehuset Bambino Gesu i Roma i mars, skriver Reuters.

Men det er først nå, to måneder senere, at legene kan juble over at barnet klarer seg fint.

Legene har valgt ikke å identifisere barnet, men gutten skal ha veid kun 5,5 kilo da han ble operert.

Babyen led av en muskelsykdom som gir for store fibre i hjertet. Sykdommen fører blant annet til at hjertet blir svakere slik at det ikke klarer å pumpe nok blod ut i kroppen.

STOLT: Den italienske hjertekirurgen Antonio Amodeo kaller den vellykkede operasjonen en milepæl. Foto: REUTERS
STOLT: Den italienske hjertekirurgen Antonio Amodeo kaller den vellykkede operasjonen en milepæl. Foto: REUTERS


Det rekordlille hjertet veide kun 11 gram - til sammenligning veier et kunstig hjerte for voksne 900 gram.

- Fra et kirurgisk ståsted var ikke operasjonen så veldig komplisert, sier hjertekirurg Antonio Amodeo til Reuters.

- Det største problemet var at babyen hadde gjennomgått flere operasjoner på forhånd. Vi måtte gå inn på toppen av venstre hjertekammer for tredje gang, og det var den største utfordringen, fortsetter han.

Fikk tillatelse av helseministeren

Det kunstige hjertet, som ble utviklet av den amerikanske professoren Robert Jarvik, hadde kun vært testet på dyr før det ble operert inn i den lille gutten.

Sykehuset måtte få tillatelse både av Jarvik og den italienske helseministeren før operasjonsteamet fikk klarsignal til å prøve å redde ham.

- Det var vårt eneste alternativ. Vi hadde tatt vare på ham siden han var én måned gammel - han var en av oss. Vi ville bare gjøre det beste for gutten, og det var derfor vi jobbet så hardt for å gjøre det som aldri har blitt gjort tidligere, sier Amodeo.

Gutten levde 13 dager med det kunstige hjertet før han fikk en vellykket hjertetransplantasjon.

Stor sjanse for komplikasjoner

Professor dr. med. Theis Tønnesen ved institutt for klinisk medisin ved Universitet i Oslo, sier hovedutfordringen med kunstige hjerter er økt risiko for blodpropp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HJERTEPUMPER: Dette er hjertepumper som ble operert inn i en 15 år gammel gutt ved det samme sykehuset i 2010. Da var hjertekirurg Antonio Amodeo også i ekstase over den medisinske fremgangen, men nå har han tatt utviklingen enda et skritt. Foto: AFP
HJERTEPUMPER: Dette er hjertepumper som ble operert inn i en 15 år gammel gutt ved det samme sykehuset i 2010. Da var hjertekirurg Antonio Amodeo også i ekstase over den medisinske fremgangen, men nå har han tatt utviklingen enda et skritt. Foto: AFP


- Blodcellene slår seg ned på slangene og pumpene som erstatter de naturlige organene. Alle fremmedlegemer i hjerteregionen øker derfor sjansen for blodpropp, sier Tønnesen.

- Hvor lenge kan man leve med et kunstig hjerte i dag?

- Det er vanskelig å si, men det er pasienter som har levd flere år med et kunstig hjerte. De har ofte et magnetoppheng istedenfor et mekanisk oppheng, så man må bytte batteriene ofte. Men komplikasjonsfrekvensen øker jo lengre tid det går, sier Tønnesen.

- En milepæl

De italienske legene er overbevist om at suksessen betyr at kunstige hjerter kan bli en permanent løsning for hjertesyke i fremtiden.

Det er Tønnesen enig i.

- De kunstige hjertene har hatt en økt levetid de siste årene. Det har vært en glidende overgang hvor man har tøyd grensene etter hvert. Teknologien utvikler seg stadig, og det er en god nyhet for de hjertesyke, sier Tønnesen.

Hjertekirurg Amadeo kaller operasjonen av babyen en milepæl.

- Så langt har kunstige hjerter vært brukt som en overgang til hjertetransplantasjon. Men vi tror kunstige hjerter kan brukes som en permanent løsning i nærmeste fremtid, sier Amadeo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks