Hovedinnhold

Problemene tårner seg opp for Adecco

ANMELDT: Adecco Helse. Foto: Scanpix
ANMELDT: Adecco Helse. Foto: Scanpix
(VG Nett) Problemene tårner seg opp for Adecco. Oslo kommune forlenger ikke kontrakten med bemanningsselskapet og det står også i fare for å miste andre kontrakter.

Denne saken handler om:

Tips oss

Adecco-skandalen

  • En av Norges største private sykehjemskjeder, Adecco Helse, innrømte 17. februar å ha latt ansatte jobbe så lange vakter at det bryter med loven.
  • Saken gjaldt sykehjemmet Ammerudlunden i Oslo der ansatte skal ha jobbet 84 timer i uka uten overtidsbetaling og sovet i bomberommet.
  • Arbeidstilsynet varslet tilsyn og mulig politianmeldelse av forholdene ved Ammerudlunden.
  • Mandag måtte Adecco innrømme at en interne granskinger hadde avdekket tilsvarende brudd på arbeidsmiljøloven ved de fire andre sykehjemmene selskapet driver.
  • Tirsdag sa Oslo kommune opp avtalen med Adecco Helse om drift av Ammerudlunden sykehjem.
  • Både Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund mener Adecco også har brutt pensjonslovgivningen ved å trekke de ansatte i lønn for pensjonsutgifter uten tilsvarende innbetalingene til pensjonsleverandøren.
  • Kilde: NTB

I tillegg vil Norges Fotballforbund (NFF) ha en samtale med selskapet for å finne ut hvordan samarbeidspartneren vil løse sine problemer fremover. Adecco er en viktig økonomisk samarbeidspartner for NFF og har blant annet gitt navnet sitt til norsk 1. divisjon for menn.

Avsløringene av forholdene i Adecco har også rettet søkelyset mot hele bransjen. Arbeidsdepartementet vil sette ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe for å kartlegge problemet med sosial dumping i kommunene i forbindelse med bruk av innleid arbeidskraft. KS har bedt kommunene gjennomgå alle kontrakter og Arbeidstilsynet varsler hyppigere kontroller.

Vet du noe om Adecco-saken? Tips VG Nett her

Forlenger ikke i Oslo

Tirsdag ble det klart at Oslo kommune ikke forlenger kontrakten med Adecco. Kommunen krever også at firmaet bedrer lønnsforholdene for vikarer i avtaleperioden som løper.

- Vi har akkurat mottatt brevet om dette fra Oslo kommune og tar det til etterretning, sa Adeccos pressesjef, Anne-Stine Talseth.

I brevet informerer kommunen både om at avtalen som løper ut i juni ikke forlenges og at det kreves at forhold rettes opp.

- Vi har en opsjon med selskapet om å forlenge kontrakten om kjøp av vikartjenester. Det velger vi nå ikke å gjøre på grunn av det som er blitt avdekket, sier finansbyråd Kristin Vinje (H) i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Politirazzia på sykehjem

Adecco Helse kan også miste sykehjemskontrakten med Klæbu kommune i Sør-Trøndelag. Kommunen vil først vente på rapporter fra Arbeidstilsynet og Helsetilsynet. Dersom rapportene viser vesentlig mislighold, har ordføreren mandat til å si opp avtalen med Adecco med øyeblikkelig virkning.

Får tips

Arbeidstilsynet har anmeldt Adecco Helse som arbeidsgiver ved Ammerudlunden og Midtåsen sykehjem i Oslo etter at det ble funnet alvorlige brudd på arbeidstidsbestemmelsene og arbeidsmiljøloven. Anmeldelsene er sendt til Oslo politidistrikt.

Direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Findboe Svendsen sier til frifagbevegelse.no. at tilsynet har avdekket alvorligere forhold enn de som er anmeldt, og som er drevet av andre selskaper enn Adecco. De nye avsløringene kommer etter tips om forholdene.

- Vi har vært vant til å motta tips om forholdene i bygg- og anlegg, hotell- og restaurant og transportbransjen, men det er først nå vi mottar tips om sykehjem, sier hun.

BAKGRUNN: Omfattende ulovlig overtid og mislighold av kontrakter 

Direktøren opplyser at tilsynet kommer til å gjennomføre en tilsynskampanje på sykehjem fra 8. mars.

Hurtigarbeidende utvalg

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) hadde tirsdag et møte med partene i arbeidslivet der forholdene i bemanningsbransjen og sosial dumping ble et sentralt tema.

- Vi vil oppnevne en partssammensatt gruppe for å se på forholdene i kommunesektoren. Det er kommunenes ansvar å sørge for skikkelige tjenester, men hovedansvaret ligger hos bemanningsselskapene. Dersom de ikke gjør en god jobb, blir det vanskelig for kommunene, sier hun.

Administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS sier til NTB at det som har skjedd i flere kommuner er helt uakseptabelt. For å få orden på forholdene har KS bedt alle kommuner gjennomgå sine kontrakter med bemanningsselskapene.

- Vi vil også sette i gang en utredning om hvor mye kommunene kjøper tjenester for, hvem de kjøper fra og de man kjøper fra har tariffavtaler med sine ansatte, sier KS-direktøren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks