Hovedinnhold

NPE: 160 kreftsyke døde da helsevesenet sviktet

- ALVORLIGE FØLGER: NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad sier feilbehandling og for sen kreftdiagnose kan bli alvorlig for pasientene det gjelder. Foto: Nils Bjåland, VG
- ALVORLIGE FØLGER: NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad sier feilbehandling og for sen kreftdiagnose kan bli alvorlig for pasientene det gjelder. Foto: Nils Bjåland, VG
(VG Nett) De siste fem årene har minst 160 pasienter dødd fordi de fikk for sen eller feil kreftbehandling, ifølge NPE.

Denne saken handler om:

Derfor fikk de erstatning

  • Svikt i diagnostikk: 548
  • Svikt i behandling: 253
  • Svikt i pleie: 2
  • Informasjonssvikt: 6
  • Teknisk svikt: 2
  • Smitte eller infeksjon:24
  • Unntaksbestemmelsen: 8
  • Annet: 4

  • Totalt har 847 personer fått erstatning for forsinket oppfølging eller feilbehandling i forbindelse med kreft.
  • I sakene som NPE innvilget erstatning i, døde 160 av pasientene. Kilde: Norsk Pasientskadeerstatning

De har gitt erstatning i hele 847 kreftsaker de siste fem årene. I 160 av dem mistet pasienten livet.

- Dette gir ofte svært alvorlige følger for pasienten og pårørende, sier Rolf Gunnar Jørstad, direktør i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), til VG Nett.

Til sammen har pasientene og deres pårørende fått over 500 millioner i erstatning.

Forsinket diagnose

VG Nett skriver i dag om 66 år gamle Svend Karlsen som fikk påvist prostatakreft i juni, men som ikke ble operert før i oktober. Da var det for sent å operere. Nå har kreften spredd seg så mye at den er umulig å ta bort.

Sakene NPE har gitt erstatning i, dreier seg både om pasienter som har fått for sen diagnose og pasienter som har fått feil behandling i helsevesenet.

Har du tips eller innspill? Kontakt VGs journalister 

- Det kan for eksempel være saker hvor noen har fått forsinket diagnose, slik at lidelsen kan videreutvikle seg og bli mer alvorlig enn den ellers ville vært. Kanskje man mister muligheten til å gjøre pasienten frisk, slik at overlevelsesprognosen går ned. Dette er alvorlige følger, sier Jørstad.

En av pasientene de har tilkjent erstatning, er Peter Frank (52), som VG tidligere har skrevet om. Han ville hatt gode prognoser dersom han hadde fått kreftdiagnosen et halvt år tidligere, men døde i juni i fjor.

VGTV: Peter er dødsdømt etter forsinket kreftdiagnose 

Tidligere har VG Nett også skrevet om Kari Kolstad, som fikk erstatning da hun ifølge NPE fikk kreftdiagnosen et helt år forsinket, og Olve Østebø som måtte fjerne øyet etter at legene somlet og ikke oppdaget kreftsykdommen hans.

- Mørketall

Til sammen har 847 fått erstatning i kreftsaker de siste fem årene.

- Det er grunn til å tro at vi ikke ser alle sakene dette gjelder, og at det er mørketall, sier Jørstad.

For å få erstatning må svikt i behandlingen ha ført til en skade hos pasienten, i tillegg til at det må foreligge et økonomisk tap.

- Når det er en del som får avslag, så kan det for eksempel være at det har oppstått en skade etter nødvendig stråle - eller cellegiftbehandling, men at behandlingen er korrekt utført slik at det ikke er noen svikt som er årsak til skaden. Det kan også være at det er en feildiagnose, men at den ikke har fått noen betydning for sykdomsforløpet, sier Jørstad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks