Hovedinnhold

Norske sykehus må kutte 3 milliarder

Innsparingen tilsvarer 5000 årsverk

TRONDHEIM (VG) Uten hjelp fra Stortinget må norske sykehus kutte mer enn 3 milliarder kroner neste år. Det tilsvarer mer enn 5000 årsverk.

Denne saken handler om:

- Vi har allerede spart inn 300 millioner kroner. Må vi spare ytterligere 300, kan vi ikke gjøre dette like stillferdig som vi har klart de første. Vi må flytte aktiviteter og legge ned tilbud noen steder. Folk må forvente å reise lenger for å få det tilbudet de har i dag, sier administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Paul Hellandsvik.

Regionen han styrer har siden de tok over sykehusdriften fra fylkeskommunene i 2002, spart inn 300 millioner kroner på driften.

- Dette har vi klart gjennom en omlegging som har skjedd innenfra. Det vil si at de enkelte foretakene selv har vært igjennom prosessene som har effektivisert driften, sier Hellandvik.

5000 årsverk

Helt til statsbudsjettet ble lagt frem, lå Helse Midt-Norge an til komme i land på årets budsjetterte underskudd. Og dét uten at det har vært de helt store proteststormene fra ansatte og pasienter.

- Men midt i budsjettåret kommer altså statsbudsjettet som endrer vår inntektsside også for innværende år. Tallene vi nå må forholde oss til, er at vi må spare ytterligere 300 millioner kroner for å være i balanse neste år. Hos oss som i de andre regionene er 70 prosent av kostnadene lønnskostnader. Derfor må det kuttes på disse, skal vi kunne klare de nye kravene. Det vil ikke kunne skje så stillferdig som til nå, sier Hellandsjø.

Hvert årsverk i helse-Norge koster omtrent 600000 kroner. Det betyr at skulle alle kuttene komme på lønn, måtte helseregionene kutte over 5000 årsverk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks