Hovedinnhold

Mer enn hver fjerde røyker vil prøve e-sigaretter

INGEN RØYK UTEN ILD? 28 prosent av norske dagligrøykere sier de kan tenke seg å bruke e-sigarett. Illustrasjonfoto: AFP
INGEN RØYK UTEN ILD? 28 prosent av norske dagligrøykere sier de kan tenke seg å bruke e-sigarett. Illustrasjonfoto: AFP
Det finnes rundt 40.000 brukere av e-sigaretter i Norge i dag. Mer enn hver fjerde røyker sier de vil kunne tenke seg å prøve, men i Norge er nikotinholdige e-sigaretter forbudt å selge.

Denne saken handler om:

En undersøkelse som Ipsos utførte før jul blant 666 voksne personer, viser at 28 prosent av dagligrøykende nordmenn - rundt 175.000 - kunne ha lyst til å begynne å bruke e-sigaretter, skriver Aftenposten.

Elektroniske sigaretter inneholder en utskiftbar beholder med en væske som enten er med eller uten nikotin. Men ettersom det i dag ikke finnes nok dokumentasjon på innhold og hvilken effekt e-sigaretten har for folk som forsøker å slutte å røyke, er salg i Norge forbudt. Import til eget bruk er imidlertid lov.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) mener Ipsos-undersøkelsen viser at misbrukerpotensialet er lite, og at det er ingen grunn til å tro at noen vil begynne å røyke e-sigaretter.

Lund mener forbudet bør erstattes av et regelverk som sikrer produktkontroll og gir konsumentene bedre sikkerhet. Slik regelverket er i dag, er helsemyndighetene i ferd med å kvele en historisk mulighet for redusert sykelighet, mener han.

- Det er hevet over enhver tvil at disse sigarettene er dramatisk mye mindre skadelige enn vanlige sigaretter, sa Lund til Forskning.no søndag.

Å forby e-sigaretter blir omtrent som å holde nødutgangen stengt fordi branntrappen er glatt, mener Lund.

Strengere tobakksregler i EU er imidlertid snart en realitet. Lund sa til NTB like før jul at unionens nye tobakksdirektiv kan føre til at Norge hever forbudet mot e-sigaretter. Han spådde da at norske røykere kan kjøpe e-sigaretter på lik linje med annen tobakk fra rundt 2017.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks