Hovedinnhold

Jordmormangel kan skape trøbbel for ultralydsatsing

FOR LITE JORDMØDRE: Fordoblingen i antall ultralyder betyr at det ikke er nok jordmødre til å ta seg av undersøkelsene. Foto: Scanpix
FOR LITE JORDMØDRE: Fordoblingen i antall ultralyder betyr at det ikke er nok jordmødre til å ta seg av undersøkelsene. Foto: Scanpix
Et flertall på Stortinget ønsker å gi alle gravide tilbud om to ultralydundersøkelser i løpet av svangerskapet. Jordmorforbundet mener man har for få jordmødre til å dekke behovet.

Denne saken handler om:

Både Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet ønsker å gi et landsdekkende tilbud om tidlig ultralyd i uke 12 i tillegg til uke 18 som er nåværende standard. Men fordoblingen i antall ultralyder betyr at det ikke er nok jordmødre til å ta seg av undersøkelsene, skriver Aftenposten.

Hvert år er det rundt 60.000 gravide i Norge, og både Norsk gynekologisk forening (NGF) og Jordmorforbundet mener 60.000 ekstra ultralyder, som politikerne ønsker å innføre for å avdekke kromosomfeil og eventuell tidlig hjertefeil ved fosteret, vil øke belastningen for jordmødrene.

- Vi er bekymret for om det er nok kapasitet til å ta ultralyd på alle to ganger, sier leder Knut Hordnes i NGF. Han er bekymret for at jordmorressursene forskyves fra syke til friske gravide hvis alle gravide tar imot tilbudet.

Leder Eva Sommerseth i Jordmorforbundet peker på at det allerede i dag utføres for mange ultralydundersøkelser hos allmennleger uten kompetanse.

- Det er dette vi må til livs. Det finnes en spesialutdanning for jordmødre i ultralyddiagnostikk. Dette er et populært tilbud, men jeg tror ikke at vi i 2012 har tilstrekkelig kompetanse til å iverksette tilbudet. Det vil ta tid før man har utdannet nok, men da vil de gravide få et mye bedre tilbud, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks