Hovedinnhold

Isak (2,5) skulle operere bort mandlene. Det kostet ham livet

I SORG: Samboerparet Turas Ertas og Ingjerd Daae sørger for at det alltid brenner levende lys på graven til Sønnen Isak. Foto: Linn Cathrin Olsen
I SORG: Samboerparet Turas Ertas og Ingjerd Daae sørger for at det alltid brenner levende lys på graven til Sønnen Isak. Foto: Linn Cathrin Olsen
FREDRIKSTAD (VG) Etter mandeloperasjonen sluttet Isak Can Daae (2,5) å puste. Statens helsetilsyn mener at Isak ikke ble overvåket på en forsvarlig måte.

Denne saken handler om:

Hjemme hos Ingjerd Daae og Turas Ertas leker sønnen Noah (17 måneder) med lekene til storebroren han aldri fikk møte.

Da Isak skulle opereres, var han en frisk gutt som hadde lært seg å gå. Dagen etter mandeloperasjonen ved Sykehuset Østfold ble han i hui og hast fraktet til Rikshospitalet i ambulanse. Fem dager senere ble han erklært død.

Ifølge Statens helsetilsyn døde han 28. januar 2008 som en følge av hjerneskaden som hadde oppstått i forbindelse med pustestans og langsom puls.

Konkluderte

Helsetilsynet i Østfold konkluderte i fjor med at Sykehuset Østfold hadde brutt plikten til å yte en forsvarlig helsetjeneste. Overvåkningsutstyr for transporten mellom operasjonsavdeling og oppvåkningsavdeling var ikke tilgjengelig. Statens helsetilsyn konkluderer også med at anestesilegen brøt forsvarlighetskravet i helsepersonelloven.

Anestesilegen slipper imidlertid advarsel. Begrunnelsen er at «det gjelder en enkeltstående hendelse og at saken har vært avsluttet av Helsetilsynet i Østfold, samt den tid som er gått».

- Må det flere dødsfall til før det kan gis en advarsel? Hvorfor får ikke Sykehuset Østfold noen reaksjon? Det er Helsetilsynets ansvar at denne saken har tatt tid. Vi som pårørende har hele tiden måttet være pådrivere for at noe i det hele tatt skulle skje, påpeker Ingjerd Daae som mener det kun er sykehusets versjon som legges til grunn.

- Rettsløse

- Politiet starter heller ingen uavhengig etterforskning i slike tilfeller, slik man skulle tro. De støtter seg til Helsetilsynet. Vi føler oss helt rettsløse, sier Daae.

Dagen før operasjonen var de redde.

- Sykehuset virket ikke forberedt. Vi var til forberedende samtaler med legen, men dagen før operasjonen visste han ikke at vår sønn hadde Prader-Willis syndrom, forteller mamma Ingjerd Daae.

Prader-Willis syndrom er en medfødt hjerneskade som gir dårlig styring av vitale funksjoner som pust og muskelstyrke. Isak hostet aldri. Ingjerd Daae tror likevel ikke at sønnen ble behandlet som den risikopasienten han var.

Angrer

I ettertid mener Daae at operasjoner av risikopasienter bør gjøres ved et sykehus som har spesialisert seg på dette. Hun angrer på at de ikke benyttet seg av retten til fritt sykehusvalg - slik at sønnen ble operert ved Rikshospitalet.

- Jeg er skremt over at Helsetilsynet ikke gjør mer i slike saker, sier Daae.

- Mener pårørende er blitt hørt

Statens helsetilsyn beklager lang saksbehandlingstid.

- Det var en komplisert sak hvor vi blant annet har innhentet sakkyndig vurdering, sier Gorm Grammeltvedt, avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn.

Han mener pårørende er blitt hørt.

- Etter å ha blitt behandlet hos Helsetilsynet i Østfold, ble saken vurdert på nytt hos oss. Dette var blant annet etter henvendelse fra de pårørende.

Vi har konkludert med at legen ikke observerte Isak forsvarlig etter operasjonen.

Når det gjelder vurderingen av hvorvidt det skal reageres med advarsel, er det viktig å se på formålet med å gi reaksjoner.

En reaksjon fra vår side er ikke en straff, påpeker Grammeltvedt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks