Hovedinnhold

Hevder fastleger avviser lesbiske par som ønsker barn

STRAMMER INN: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen forteller i et brev til Stortinget at lesbiske par har blitt avvist av fastlegen sin. Foto: FRODE HANSEN
STRAMMER INN: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen forteller i et brev til Stortinget at lesbiske par har blitt avvist av fastlegen sin. Foto: FRODE HANSEN
(VG Nett) Lesbiske par som ønsker barn avvises av norske fastleger, ifølge helseministeren. Men ingen av landets fylkesleger kjenner til noen eksempler på dette.

Denne saken handler om:

I et brev til Stortinget redegjør helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for bakgrunnen for innstrammingen av fastlegers anledning til å reservere seg i møte med pasienter som ønsker etisk kontroversiell behandling som abort, prevensjon og assistert befruktning.

Så langt i debatten har fastleger som av samvittighetshensyn nekter å henvise til abort vært en het potet. 400 leger protesterer nå mot regjeringens innstramming av reservasjonsadgangen.

Men ifølge helseministeren er ikke abortnekt primærårsaken til at regjeringen nå strammer inn reservasjonspraksisen. Avvisning av lesbiske par som ønsker assistert befruktning er problemet, ifølge brevet.

Etter at den nye ekteskapsloven ble vedtatt i 2008 har lesbiske par rett på offentlig helsehjelp til assistert befruktning. En slik prosess starter med en konsultasjon og eventuelt henvisning fra fastlegen. Men der blir flere avvist, ifølge Strøm-Erichsen.

- Galt at lesbiske kvinner får barn

Det er Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) som har varslet departementet, etter å ha fått henvendelser fra kvinner som forteller om leger som nekter å henvise dem. LLH ba derfor regjeringen fjerne fastlegers reservasjonsadgang.

- Et par jeg snakket med fikk høre av legen sin at det var galt at lesbiske kvinner fikk barn, sier Bård Nylund, leder i LLH, til VG Nett.

LLH journalfører ikke henvendelsene sine, og har derfor ikke tall på hvor mange henvendelser de har fått fra lesbiske som har opplevd seg avvist. Selv kjenner Nylund til fire tilfeller.

At leger nekter å henvise til abort har LLH ikke tatt opp med departementet.

- Fastleger plikter å gi pasientene den hjelpen de har krav på, og vi er derfor fornøyd med at departementet slår fast at det ikke er adgang til å reservere seg mot å henvise til assistert befruktning. LLH har ikke noen mening om henvisning til abort, men på et prinsipielt grunnlag er vi kritiske til en reservasjonsrett for fastleger uavhengig av hva det gjelder, sier Nylund.

Kjenner ikke til noen tilfeller

Hendelsene Nylund forteller om er ukjente for Statens helsetilsyn, som er overordnet tilsynsmyndighet for helsetjenestene i Norge. Men ikke alle klagesaker behandles av det statlige tilsynet. Mindre saker behandles på fylkesnivå.

VG Nett har derfor forespurt alle landets fylkesleger om de kjenner til eksempler på lesbiske par som har blitt avvist av fastleger med sitt ønske om assistert befruktning.

Fenomenet er ukjent for samtlige fylkesleger.

- Vi har ikke hørt om slike tilfeller i Østfold, sier assisterende fylkeslege Svein Rønsen.

- Fylkeslegen er ikke kjent med tilfeller av slik reservasjon i Vest-Agder. Vi har ikke mottatt noen klager knyttet til dette, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

Slik svarer alle fylkeslegene VG Nett.

Oppfordrer til å klage

Nylund tror lesbiske par som har blitt avvist ikke orker å klage på legen sin.

- Folk oppfatter antagelig avvisningen som en så stor belastning at de ikke vil bruke energien sin på å klage fastlegen inn til fylkeslegen. Gruppen vi representerer går ofte rundt med forventinger til diskriminering, og man tar gjerne selv på seg litt av skylden for det man opplever, sier han.

- Vil du oppfordre lesbiske par som opplever avvisning å klage inn fastlegen?

- Ja, absolutt. Det vil synliggjøre problemet på helt annen måte.

Kartlegging av legers samvittighetskvaler

For tiden gjennomfører fylkeslegene, etter pålegg fra Helsedepartementet og Helsedirektoratet, en kartlegging av fastlegers samvittighetskvaler i møte med etisk kontroversiell behandling.

Leger blir bedt om å svare på hva slags type helsetilbud de nekter å delta i, av hensyn til egen samvittighet. Men kartleggingen møter motstand.

Én fylkeslege og flere kommuneoverlege nekter å videreformidle spørsmålene til legene de har ansvaret for, og hevder kartleggingen er uetisk.

Fylkeslege i Sør-Trøndelag, Jan Vaage, tror den lave svarprosenten fra legestanden vil gjøre den pågående undersøkelsen lite verdt.

- Hva vet man egentlig om omfanget av dette, dersom mange unnlater å svare? sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks