Hovedinnhold

Helseministeren vil kartlegge samvittighetsleger

KrF: - Dette er en svarteliste

OVERSIKT: Helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen vil kartlegge helsepersonell med samvittighetskvaler. Foto: Jan Petter Lynau/VG
OVERSIKT: Helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen vil kartlegge helsepersonell med samvittighetskvaler. Foto: Jan Petter Lynau/VG
(VG Nett) En del norske leger og sykepleiere vil av samvittighetsgrunner ikke henvise til eller utføre abortinngrep. Nå vil norske myndigheter vite hvor mange, og muligens hvem, de er.

Denne saken handler om:

Norske myndigheter har ingen nasjonal oversikt over hvor mange ansatte ved sykehus som benytter seg av reservasjonsretten hjemlet i abortloven. Det finnes heller ingen oversikt over omfanget av leger utenfor sykehusene som i praksis lar være å henvise til abort.

Nå vil helsemyndighetene ha tallene på bordet. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet vil Helsedirektoratet de neste ukene sende ut et spørreskjema til helsepersonell for å få på det rene hvor mange som faktisk har samvittighetskvaler med abort eller andre etisk kontroversielle temaer som assistert befruktning til lesbiske par.

«Slik dokumentasjon kan blant annet benyttes som grunnlag for å vurdere om det bør iverksettes tiltak,» skriver Helse- og omsorgsdepartementet i oppdragsbrevet til Helsedirektoratet.

Helsedepartementet ønsker ikke å svare på spørsmål fra VG Nett om hvilke tiltak de vurderer.

De vil heller ikke svare på om de vil lage en liste med navn på samvittighetslegene og -sykepleierne.

I oppdragsbrevet til Helsedirektoratet understreker departementet at de ønsker å få oversikt over «tilfeller hvor kommunen eller arbeidsgiver er kjent med at leger har reservert seg og «stilltiende» har akseptert dette.»

- Positiv til omfang, negativ til navn

Norges Kristelige Legeforening (NKLF), som har flere medlemmer som av samvittighetsgrunner ikke vil henvise pasienter til abort, er positive til Regjeringens ønske om å kartlegge fenomenet.

- Det er viktig å få fakta på bordet. Det vil være nyttig for å få dette inn i ordnede former. Samtidig forutsetter vi at departementet vil vite omfanget av antall helseansatte som reserverer seg, og ikke lage et navneregister. Kartleggingen må ha som mål å ivareta både pasientenes rettigheter og legenes samvittighet, sier Olav Fredheim, leder i NKLF.

- Svarteliste

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) mener Regjeringens kartlegging lukter av svarteliste.

- Her lager Regjeringen en liste over leger man liker og ikke liker. Da blir det fort en svarteliste. Dette begynner å nærme seg etterretningsvirksomhet, som jeg misliker. Dette vil vi ta opp med Regjeringen i Stortinget, sier han til VG Nett.

- Uklart hva oppdraget går ut på

Datatilsynet synes det er rart at departementet ikke redegjør nærmere i sitt oppdragsbrev for hva som faktisk skal kartlegges.

- At arbeidsgiveren har et behov for å vite hvor mange av sine ansatte som har reservert seg, er åpenbart. Men det bør være tilstrekkelige å få vite antall personer og ikke en navneliste, sier Mari Hersoug Medberg, seniorrådgiver i juridisk avdeling i Datatilsynet.

- Men slik det fremstår nå, vil det være helt opp til øye som ser å tolke hva man skal spørre om.

Medberg reagerer også på «tiltakene» departementet nevner.

- Det fremstår som svært uklart hvilke tiltak man ønsker å iverksette, ettersom dette ikke er eksemplifisert på noen som helst måte. Det burde kommet klarere frem hva man ønsker og hvorfor, sier hun.

- Trå varsomt

Njål Høstmælingen, direktør ved International Law and Policy Institute (ILPI), har jobbet i en årrekke med menneskerettigheter og samvittighetsspørsmål. Han mener en kartlegging som Regjeringen vil foreta, fort kan bli «trøblete».

- Å kartlegge ansattes syn på abort eller assistert befruktning, er å samle veldig personlig og sensitiv informasjon. Helsemyndighetene må derfor være veldig gjennomtenkte med hvordan informasjonen samles inn og hvordan den brukes, sier han.

Han mener informasjonen må gjøres anonym og ikke kunne spores tilbake til hvem som har svart på spørsmålene.

- Ellers kan informasjonen fort føre til urimelige problemer for helsepersonell. Det er verdt å huske på at det norske helsevesenet har ikke noen veldig god historikk på å beskytte personvern.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks