Hovedinnhold

Har store helseproblemer - men Eddy (85) sendes hjem

Med magesår, svakt hjerte og til dels omfattende psykiske problemer ble Eddy Enger (85) mandag sendt hjem fra Smestad sykehjem i Oslo.

Denne saken handler om:

LES OGSÅ: - Overkapasitet på sykehjemsplasser

Kommunen mener Eddy kan ta vare på seg selv.

Med faste rutiner og daglig pleie fremstår Enger som sprek og humørfylt. Men 85-åringen sliter med store helseproblemer, både fysisk og psykisk. Det siste halvåret har hans mentale funksjoner blitt betydelig svekket.

Etter at Engers kone døde for to år siden, er enkemannens helse blitt stadig dårligere. Det siste halve året er han flere ganger blitt innlagt på Diakonhjemmet sykehus i Oslo med blodmangel, blødende magesår og akutt hjerteinfarkt.

Måtte pakke sammen

I et brev Engers fastlege sendte til sykehjemmet for to uker siden, heter det:

«Enger er meget gammel, og man kan ikke forvente noen bedring i situasjonen hans. Jeg vil på det sterkeste fraråde at det gjøres ytterligere forsøk med utskrivelse fra hjemmet. Han bør definitivt prioriteres for fast sykehjemsplass.»

Men kommuneledelsen er av en annen oppfatning - og sendte 85-åringen hjem på mandag.

Tross anmodningen fra fastlegen ble Enger mandag morgen vekket av en sykepleier med beskjed om at han måtte pakke tingene sine og reise hjem.

- Jeg trodde det var meningen at jeg skulle bli. Men det var det visst ikke, sier Eddy Enger som i syv timer gikk i korridorene på sykehjemmet og ventet på å få skyss av en hjemmesykepleier.

Han var tydelig sliten og hadde, da VG var på besøk i leiligheten, problemer med å forstå hvor han var.

Kontrabeskjed

I slutten av juli hadde Eddy et kort opphold på Smestad sykehjem. Da han kom hjem igjen, innså familien at den 85 år gamle faren ikke lenger greide å ta vare på seg selv. De besluttet å søke om fast sykehjemsplass.

Ifølge brevet fra fastlegen er han «ikke i stand til å utføre matlaging, påkledning eller personlig hygiene».

I tillegg til magesår og svakt hjerte, sliter 85-åringen med til dels omfattende psykiske problemer. I perioder har han også problemer med å gjøre rede for seg.

For fem uker siden ble Enger funnet svært forkommen i sin egen leilighet. Han ble da innvilget et korttidsopphold på Smestad sykehjem. Ifølge familien har de hele tiden fått beskjed om at han var pleietrengende og innstilt til fast plass ved sykehjemmet.

Men mandag kom kontrabeskjeden.

- Det er ubeskrivelig å se sin egen far måtte gå igjennom dette. Endelig hadde han funnet seg til rette og begynt å kvikne til igjen, før han plutselig blir dratt ut av hverdagen, sier sønnen Bjørn Enger til VG.

Bydelsoverlege Stig Asplin i Ullern bydel sier til VG at han ikke ønsker å kommentere enkeltsaker som kommunen behandler. Han understreker imidlertid at kommunen kun sender hjem personer de mener kan fungere alene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks