Hovedinnhold

Fylkesmannen: Ahus drev uforsvarlig

FÅR REFS: Fylkesmannen i Oslo og Akershus konkluderer med at driften på Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog var så dårlig at den var til fare for pasientene. FOTO: Krister Sørbø, VG
FÅR REFS: Fylkesmannen i Oslo og Akershus konkluderer med at driften på Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog var så dårlig at den var til fare for pasientene. FOTO: Krister Sørbø, VG
I halve 2011 var det så få pleiere på jobb ved Akershus universitetssykehus (Ahus) at det var farlig for pasientene. Det skriver Fylkesmannen i Oslo og Akershus i en ny rapport.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det er i en tilsynsrapport om sykepleierbemanningen ved Ahus at det konkluderes med at sykehuset drev uforsvarlig i et halvt år, skriver Dagsavisen.

Det ble avdekket bruk av et stort antall innleide vikarer, dobbeltvakter, korridorpasienter og avviksmeldinger etter at Fylkesmannen fikk en rekke bekymringsmeldinger fra ansatte og pasienter.

I rapporten skriver fylkeslege Petter Schou blant annet at det har vært «høy risiko for at pasientsikkerheten var i fare» og at «driften overveiende sannsynlig i perioder har vært uforsvarlig».

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS VG NETT

Gjennomgangen avslørte blant annet at Ahus i perioden januar til september 2011 hele tiden har ligget godt under sin egen bemanningsplan. I halvparten av hver måned manglet de viktigste avdelingene ved sykehuset fra én til seks pleiere på vakt. Samtidig lå pasientbelegget på enkelte avdelinger på 118 prosent.

Rapporten bemerker også at over 20 pasienter ble betydelig skadd av behandlingen de fikk ved sykehuset og det ble registrert ni unaturlige dødsfall, hvorav tre skyldtes mangelfull pleieoppfølging.

HR-direktør Jan Inge Pettersen innrømmer at sykehuset hadde en svært krevende driftssituasjon ved flere avdelinger i 2011, men understreker at bemanningssituasjonen nå er en helt annen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks