Hovedinnhold

Frykter syke «kjendishunder»

POPULÆR: Chihuahua-hunden er meget populær. Men illegal smugling av hunden til Norge kan ha fatale konsekvenser, melder Mattilsynet. Foto: Scanpix
POPULÆR: Chihuahua-hunden er meget populær. Men illegal smugling av hunden til Norge kan ha fatale konsekvenser, melder Mattilsynet. Foto: Scanpix
(VG Nett) Hvis du har tenkt å gjøre som Paris Hilton og skaffe deg en chihuahua eller en annen miniatyrhund fra utlandet burde du tenke deg godt om. Hunden kan være dødelig for mennesker, advarer Mattilsynet.

Denne saken handler om:

Hverken Mattilsynet, tollvesenet eller Norsk Kennel Klubb vet hvor mange illegale hunder det finnes i Norge, men Mattilsynet melder fortsatt at et svart marked for smugling av hunder fra Øst-Europa, spesielt fra Polen, er i ferd med å etablere seg i Norge. Problemet ble belyst da tre tilfeller ble avdekket på Sørlandet i fjor.

Vanskelig å avdekke

Ifølge seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet, Paul Stamberg, er omfanget av problemet stort, selv om det ikke finnes noen tall på hvor mange illegale hunder som befinner seg i landet.

Den illegale innføringen av hundene har hittil vært vanskelig å avdekke fordi det er lett å smugle de bittesmå miniatyrhundene, opplyser Stamberg.

I de få tilfellene hvor smuglingen har blitt avdekket har det kun vært ved en tilfeldighet.

-Det var bare da eieren skulle vaksinere hunden hos dyrlegen at veterinæren merket at noe ikke stemte, sier Stamberg om et av tilfellene. I de andre situasjonene ble Mattilsynet tipset, legger han til.

Motetrender, kombinert med høyt prisnivå og lang ventetid for å få kjøpt miniatyrhunder her i landet, er åpenbart årsaken til den kraftige økningen i smugling av hunder fra disse landene, skriver Mattilsynet på sin nettside.

Rabiessmitte

Mattilsynet har slått ned på smuglingen ikke bare på grunn av dyrevernsmessige betraktninger, men også fordi det er en svært alvorlig trussel mot menneske- og dyrehelsen i Norge. For det første har miniatyrhunder som smugles inn ofte blitt utsatt for store lidelser og grovt misbruk. Og for det andre kan hunden også være alvorlig syk.

-De helsemessige konsekvensene som den illegale innføringen av hunder kan resultere i kan være alt fra flått til andre infeksjonssykdommer. Men det er to sykdommer som vi fokuserer mest på i hensyn til dette og det er rabies og dvergbendelorm (ekinokokkose), presiserer Stamberg.

Disse to er de alvorligste sykdommene som illegalt innførte hunder kan bringe med seg og kan i verste tilfelle være dødelige for mennesker.

Hunder og andre dyr som kan bære disse smittene må ofte behandles før de innføres til Norge. Dette gjelder spesielt land utenom Sverige og Finland. Derfor er det en stor risiko å smugle inn dyr til landet som ikke blir behandlet eller vaksinert mot dette først, som fra Polen og andre land som ikke tilfredsstiller importkravene til Mattilsynet om innføring av hunder og andre dyr.

LES MER OM HUNDESMUGLING OG HVILKE KONSEKVENSER DET KAN FØRE TIL PÅ MATTILSYNETS HJEMMESIDE.

Tiltak

Allerede før de tre overnevnte smuglingstilfellene ble avdekket i Norge visste Mattilsynet at problemet ville oppstå og forsøkte dermed å forhindre den ulovlige innføringen av hundedyr ved å formidle informasjon igjennom ulike mediekanaler.

-Vi brukte media og vår nettside for å informere folk om at smuglingen var ulovlig slik at folk ikke var uvitende om at det var ulovlig og om konsekvensene som fulgte smuglingen av illegale hunder til Norge, sier Stamberg til VG Nett.

-Når folk slutter å kjøpe illegale hunder og bringe dem inn til Norge så vil det ikke lenger være et marked for det og dermed vil problemet forsvinne, legger han til.

Ifølge talsmann for tollregion Oslo og Akershus, Wenche Fredriksen, har ingen spesielle vedtak blitt vedtatt i forbindelse med denne illegale virksomheten ved grensen, men hun sier at tollvesenet holder øynene ekstra åpne for potensielle tilfeller.

-I og med at denne saken nå står i fokus er vi ekstra observante på at slike hunder ikke er så godt synlige og sjekker derfor ekstra nøye ved tollgrensen, forsikrer Fredriksen VG Nett.

Avvlives

Etter det Mattilsynet melder har det blitt vedtatt at ulovlige smuglede hunder skal avlives for å hindre at smitte fra hund til dyr eller hund til menneske forekommer. Dette er noe Norsk Kennel Klubb sier seg enig i.

-Vi er interessert i å vedlikeholde helsen til våre hunder og hvis dette er noe Mattilsynet mener er riktig så må vi respektere det og forholde oss til de reglene som de setter, understreket talsmannen for Norsk Kennel Klubb (NKK) Øystein Eikeseth da VG Nett var i kontakt med ham mandag ettermiddag.

Han legger til at NKK ikke har innført noe vedtak for å forebygge og forhindre den illegale virksomheten fordi klubben ikke kommer i kontakt med dette miljøet.

-Dette er helt utenfor vårt miljø fordi vi forbeholder oss til lovlige hunder som må ha lovlige papirer for å kunne være medlemmer i klubben, sier han til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks