Hovedinnhold

Foreslår lovendring etter Tommys død

Vil forhindre erstatningskutt på dødsleiet etter VG-sak

DØDE: Lille julaften sovnet Tommy Berg inn. Han rakk dessverre aldri å få oppfylt sitt siste ønske - å dra på ferie med sin nærmeste familie. Foto: Trond Sørås
DØDE: Lille julaften sovnet Tommy Berg inn. Han rakk dessverre aldri å få oppfylt sitt siste ønske - å dra på ferie med sin nærmeste familie. Foto: Trond Sørås
(VG Nett) Ett år etter at Tommy Berg ble gravlagt, vil Høyres stortingsgruppe endre lovverket: De vil nå hindre at Staten krymper erstatningen når pasienter er døende etter legetabbe.

Denne saken handler om:

Fakta

* Tommy Berg ble tilkjent erstatning av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) etter forsinket kreftdiagnose.

* Forsinkelsen førte til at sykdommen ble uhelbredelig, og spredningssvulster førte til skade på andre organer, blant annet lungene. Han døde 23. desember i fjor.

** NPE beregnet at Tommy Berg skulle hatt nærmere 900 000 kroner i ménerstatning etter en forsinket kreftdiagnose - dersom prognosen hans var bedre. Men fordi Tommys forventede levetid var forkortet, kuttet NPE utbetalingen til et terminbeløp på 180 000 kroner.

** NPE møtte Bergs advokat i hastemøte etter klagestorm fra avislesere som støttet Tommy. Etter at VG skrev om saken 5. desember, fikk han 50 000 kroner i tillegg fra NPE.

* Erstatningskuttet provoserte så kraftig at stortingsrepresentant Sonja Sjøli (H) mandag legger frem et såkalt Dokument 8-forslag i Stortinget.

* Høyres foreslår et tillegg i paragraf 3. 9. i dagens erstatningslov, hvor ménerstatningen fastsettes til en engangssum, med mindre det åpenbart er i skadelidtes interesse å fastsette den helt eller delvis i terminbeløp. Men dette skal avgjøres av den som er tilkjent erstatningen.

* NPEs vedtak har tidligere fått stryk av jusprofessor Carl August Fleischer. Han har til VG påpekt at meningen med den anvendte paragraf 3-9 i skadeerstatningsloven, er måten utbetalingen skal skje på - ikke å redusere den totale erstatningen.

Etter legetabben kuttet Staten ménerstatningen til kreftsyke Tommy Berg ned til en brøkdel. Begrunnelsen var at mannen var døende, og derfor ikke behøvde resten av pengene. Tommy sovnet inn lille julaften 2008.

Nå vil Høyres stortingsgruppe endre den sjeldne unntakshjemmelen i loven som gjorde dette mulig.

- Det er en direkte følge av VGs sak. Derfor foreslår vi et tillegg i paragraf 3-9 hvor måten ménerstatningen blir utbetalt på avgjøres av den som har fått erstatning, sier Sonja Sjøli (H) i helse- og omsorgskomiteen.

BAKGRUNN:Fratatt erstatning fordi han er dødssyk

Forventer flertall

Lovforslaget blir fremmet i Stortinget i dag.

- Dette forventer vi et flertall for i Stortinget. Noe annet ville være oppsiktsvekkende, sier Sjøli.

- Det nytter å kjempe! Nå håper jeg at forslaget blir hørt, sier Tommys enke Toril Mjanger til VG.

VG fulgte Tommys sak fra han lå på dødsleiet og slåss mot Norsk Pasientskadeerstatning, (NPE). Hans kamp vakte stort engasjement blant avislesere og politikere.

6811 personer deltok i støttegrupper for Tommy på nettsamfunnet Facebook.

Facebook-storm

Tobarnsfaren ble tilkjent erstatning etter at kreften ble oppdaget altfor sent. To dager før han giftet seg, fortalte legene at han aldri kom til å bli frisk.

NPE brukte en sjelden unntakshjemmel i skadeerstatningslovens § 3-9 i Tommys sak.

- Hvis loven hadde vært i tråd med lovforslaget, så hadde Tommy Berg fått hele erstatningen sin, sier Tommys tidligere advokat Jan Inge Thesen.

- Tommy visste at livet snart var over, og ville gi familien gode minner om seg selv ved å ta dem med på en reise til varmere strøk, sammen med betalt helsepersonell. Fordi han fikk så lite, klarte ikke han å oppfylle dette ønsket. I stedet gikk pengene han fikk til å betale gjeld, sier Thesen.

- Mange i lignende situasjon som har henvendt seg til oss via Facebook og VG. De har takket for at vi har orket å jobbe med dette, sier Toril Mjanger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks