Hovedinnhold

Fjernet foster i 23. uke

- Sykehuset tipset om engelsk abortlov

NORD-NORGE (VG) «Silje» følte seg tvunget av sin egen samboer til å ta abort i England, nesten seks måneder gravid. Ullevål sykehus opplyste om den liberale engelske abortloven.

Denne saken handler om:

Fakta

  • I henhold til lov om svangerskapsavbrudd har norske kvinner 12 ukers rett til selvbestemt abort.
  • Arbeiderpartiets kvinnegruppe har foreslått å heve denne grensen til 16 uker.
  • Alle begjæringer om svangerskapsavbrudd etter utgangen av 12. svangerskapsuke skal avgjøres av en abortnemnd.
  • Etter utgangen av 18. svangerskapsuke kan et svangerskap ikke avbrytes med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det.

KILDER: lovdata.no og Helsetilsynet

ANGRER DYPT: - Når du fjerner et foster så sent, er det et fullverdig liv, sier «Silje». Hun tror aborten kunne vært unngått, hvis ikke sosionomen ved Ullevål universitetssykehus hadde opplyst om den liberale engelske abortloven. Foto: Terje Mortensen
ANGRER DYPT: - Når du fjerner et foster så sent, er det et fullverdig liv, sier «Silje». Hun tror aborten kunne vært unngått, hvis ikke sosionomen ved Ullevål universitetssykehus hadde opplyst om den liberale engelske abortloven. Foto: Terje Mortensen

«Silje» var i 16. svangerskapsuke da samboeren ombestemte seg og ikke ville ha barn. Det er grensen for senaborter i Norge.

Hun søkte abortnemnda om lov, men søknaden ble avslått både på Ullevål og Aker sykehus.

- En sosionom på Ullevål fortalte meg at jeg kunne ta abort i England, etter at jeg hadde fått avslag i nemnda, forteller den 31 år gamle kvinnen til VG.

Samboeren bestemte

Ifølge norsk lov er det ulovlig å ta abort når fosteret kan være levedyktig. Fosteret anses vanligvis som levedyktig etter uke 22. I følge jordmor Siri von Krogh i nettstedet barnimagen.com er et 23 uker gammelt foster ca. 27 centimeter langt og veier ca. 450 gram.

- Jeg var lettet over avslaget i nemnda, for jeg ønsket jo å få barnet. Men jeg våget ikke annet enn å fortelle samboeren min om det jeg hadde fått opplyst på sykehuset. Han bestemte at jeg skulle reise, forteller «Silje».

Hun forteller at hun fikk en brosjyre med navn og telefonnumre til et par engelske sykehus fra sosionomen. «Silje» mener hun må ha forklart sosionomen at det var kjæresten som først og fremst ønsket aborten, og ikke henne selv. Men at sosionomen ikke kan ha oppfattet situasjonen.

- Jeg klandrer ikke sosionomen for aborten. Men hadde ikke hun opplyst om at jeg kunne dra til England, hadde jeg kanskje sluppet å gå gjennom dette. Det var vel en grunn til at abortnemnda sa nei, sier «Silje». Hun bøyer hodet og ser ned på to bilder som hun holder i hånden. Det er bilder av sønnen, slik han var da han ble tatt ut av hennes livmor, 23 uker gammel.

- Jeg tenner ofte lys for ham, sier hun stille. Tårene kommer. Minnene, de vonde følelsene og angeren over aborten har fulgt henne de siste fem og et halvt årene.

Bildene fra St. Anne's hospital i London har hun forgjeves prøvd å glemme. Hun fikk en pille og sovnet inn. Da hun våknet, var barnet i magen fjernet. Inngrepet koster 990 pund (rundt 12000 kroner).

- Jeg sitter igjen med en følelse av at jeg har drept min egen unge. Når du fjerner et foster så sent, er det et fullverdig liv. Vi hadde en sønn, sier hun med gråt i stemmen.

I dag lever den 31 år gamle kvinnen i skjul for eks-samboeren.
Muntlig informasjon

Avdelingsoverlege Bjørn Busund ved gynekologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus bekrefter at kvinnen kan ha fått informasjonen hos dem. Men han benekter at de har delt ut brosjyrer.

- Kvinneklinikken på Ullevål har ikke hatt noen brosjyrer eller annet skriftlig materiale om abort i England liggende. At hun derimot fikk muntlig informasjon, og at det ble sjekket ut om muligheten for å reise til London, er mulig og sannsynlig, sier Busund til VG. Siden sammenslåingen mellom kvinneklinikkene på Aker og Ullevål i desember 1999 har sykehuset hatt som retningslinje å henvise til ambassaden, dersom de får direkte spørsmål.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks