Hovedinnhold

Elisabeth (28) døde mens legen sov

Lå 30 timer uten legetilsyn med alvorlig svangerskapsforgiftning

MISTET DATTEREN: Solveig Eek Bistrup sier familien opplevde tildekking og ansvarsfraskrivelse fra sykehuset etter datterens dødsfall- Søstrene Maren Eek Bistrup (29) t.h. og Anna Bistrup (26) føler at sykehuset ødela sorgprosessen for dem med sin opptreden. Foto: Krister Sørbø
MISTET DATTEREN: Solveig Eek Bistrup sier familien opplevde tildekking og ansvarsfraskrivelse fra sykehuset etter datterens dødsfall- Søstrene Maren Eek Bistrup (29) t.h. og Anna Bistrup (26) føler at sykehuset ødela sorgprosessen for dem med sin opptreden. Foto: Krister Sørbø
Elisabeth (28) fikk aldri oppleve gleden ved å bli mor. Hun ble «glemt» av legene med ubehandlet svangerskapsforgiftning i nesten to døgn - og døde.

Denne saken handler om:

Guttebabyen ble tatt med keisersnitt og overlevde med et nødskrik under dramaet ved Sykehuset Asker og Bærum (SAB) for to og et halvt år siden.

Mens Elisabeth Bistrup Linnes kjempet for livet med skyhøyt blodtrykk, kraftige hodesmerter og brekninger, hadde den ansvarlige overlegen lagt seg for å sove på vakt.

Overlegen sto heller ikke opp da hun ble vekket av assistentlegen på grunn av dramatisk blodtrykksstigning, som skyldtes den alvorlige svangerskapsforgiftningen.

DØDE: Elisabeth Bistrup Linnes tryglet flere ganger om hjelp den dramatiske natten da hun døde av svangerskapsforgiftning. Foto: Privat
DØDE: Elisabeth Bistrup Linnes tryglet flere ganger om hjelp den dramatiske natten da hun døde av svangerskapsforgiftning. Foto: Privat

Sterkt kritisk

Familien fikk først disse opplysningene lenge etter dødsfallet, som skjedde natten til 19. september 2007.

- Vi ventet at sykehuset skulle oppklare omstendighetene omkring dødsfallet for oss. I stedet opplevde vi tildekking av sannheten, ansvarsfraskrivelse - ja, til og med løgner fra sykehusets side, sier Elisabeth Bistrup Linnes mor, Solveig Eek Bistrup.

Det viste seg at 28-åringen i praksis hadde vært uten legetilsyn etter innleggelsen ett og et halvt døgn tidligere.

Les også:Sykehuset beklagerrutiebrudd da Elisabeth døde

Familien er sterkt kritisk til hvordan Sykehuset Asker og Bærum opptrådte - ikke bare før - men også etter Elisabeths død.

- Etter dødsfallet var de ansvarlige ved fødeavdelingen raske til å forklare at årsaken til hjerneblødningen trolig var en medfødt svakhet i en blodåre i hjernen, en utposning som sprakk, forteller Solveig.

Men da resultatet av obduksjonen ble klart, viste dette seg å være helt feil. Elisabeth hadde ikke hatt noen utposning.

Hjerneblødningen skyldtes det ekstremt høye blodtrykket på grunn av svangerskapsforgiftningen.

- Først ødela de sorgprosessen vår ved å prøve å legge årsaken til dødsfallet over på Elisabeth. De forsøkte hele tiden å skjule hva som hadde skjedd. Det er så mange spørsmål vi aldri har fått svar på, sier Elisabeths søster Anna Bistrup.

Opprørt

Også søstrene Maren og Astrid har reagert sterkt på dette. Astrid var sterkt opprørt fordi hun oppfattet det legene sa som om utposningen kunne være arvelig.

Elisabeths enkemann ønsker ikke å stå åpent fram i VG, men er villig til å bli intervjuet anonymt. Han prøver å se fremover. Men natten da han ble far og mistet sin kone, vil alltid stå meislet i hukommelsen hans.

- Kvelden før Elisabeth døde ba personalet meg om å dra hjem. Hun trengte ro. Jeg kunne likevel ikke gjøre noe fra eller til, sa de. Så jeg hørte på dem, trodde det var det beste for Elisabeth, forteller han.

Litt over fire om natten ble han oppringt av vakthavende overlege, som nå var blitt vekket, med følgende sjokkbeskjed. «Du må komme, du må komme, kona di er nærmest i koma!».

I fullt opprør kastet han seg i bilen og kjørte fra Ekeberg i Oslo til Sykehuset Asker og Bærum.

Elisabeth var gravid i 37. uke da dramaet startet fem dager tidligere:

To ganger i løpet av de fem siste døgnene før hun døde, la fastlegen henne inn på kvinneklinikken ved SAB med mistanke om svangerskapsforgiftning.

Første gang ble hun skrevet ut etter seks timer, med beskjed om å ringe hvis hun ble verre. Det var en fredag.

Ikke fulgt opp

Mandag oppsøkte Elisabeth fastlegen på ny. Han la henne omgående inn på sykehuset igjen. Mistanken om svangerskapsforgiftning var styrket.

Ved innleggelsen mandag ettermiddag ble 28-åringen undersøkt av en assistentlege, som ga beskjed om at blodtrykket skulle måles jevnlig utover kvelden og natten.

Dette ble ikke fulgt opp, fordi Elisabeth sov, ifølge jordmorrapporten.

Da målingen omsider ble foretatt tirsdag morgen, hadde Elisabeth et skyhøyt overtrykk på 197 og et undertrykk på 93. Dette er ekstremt høyt for en ung kvinne.

Klokken 14.30 sendte Elisabeth en SMS til moren: «Siste nytt - har det de kaller alvorlig svangerskapsforgiftning - de diskuterer og vurderer hva de skal gjøre.»

Gråt

Opplysninger i jordmorrapport og journal viser at Elisabeth stadig ble dårligere. Blodtrykket var stigende og ustabilt. Hun hadde sterke hodesmerter, var «tung i bakhodet» og kastet opp.

Klokken 00.20 ringte Elisabeth på hjelp. Hun kastet opp og gråt. Ifølge jordmorrapporten varslet nå jordmor overlegen, men hun sørget ikke for legetilsyn. I stedet ba hun om at det ble tatt blodprøver.

Etter å ha tatt keisersnitt på en annen pasient, la den samme legen seg til å sove, og overlot ansvaret for Elisabeth til en uerfaren assistentlege. I ettertid sier begge legene at de trodde den andre så til henne.

- Jeg forstår ikke hvordan en ansvarlig lege som får full lønn for å være på vakt kan legge seg til å sove med så syke pasienter på avdelingen. Helsetilsynet har dokumentert at det var flere risikofødende på avdelingen samme natt, sier Elisabeths mor.

Klokken 03.10 ringte Elisabeth på hjelp for siste gang. Nå hadde hun synsforstyrrelser i tillegg til hodesmertene, og truende kramper.

Etter enda en halv time vekket assistentlegen den sovende overlegen, som fortsatt ikke sto opp. Hun forordnet magnesiumsulfat for å forebygge kramper, men fortsatt ikke blodtrykkssenkende medikamenter.

Elisabeths blodtrykk steg dramatisk, og ble målt til 236 over 115. Når blodtrykket stiger så mye, er hjerneblødning det mest vanlige utfallet.

Da familien kom til sykehuset, var det for sent. Elisabeth var i koma. Hun ble overført til Ullevål, men de kunne ingen ting gjøre.

To dager senere døde 28-åringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks