Hovedinnhold

E-poster avslører sykehustoppene

Denne saken handler om:

Utvikling i saken:

Statens Helsetilsyn fremmet kritikk mot Rastislav Kunda etter operasjonene som ble gransket, men fastslo at det ikke var grunnlag for noen formell advarsel. Kunda fikk også økonomisk oppgjør fra Nordlandssykehuset etter saken. Han gikk senere til sak mot Avisa Nordlands dekning, og i mars 2013 ble AN i Salten Tingrett dømt til å betale Kunda 400 000 kroner i erstatning for ærekrenkelser. AN har anket dommen og vant saken i lagmannsretten. Høyesterett har senere dømt AN til å betale 400.000 kroner i erstatning og 1,3 millioner i saksomkostninger.

Se Helsetilsynets uttalelse

Se tingrettsdommen mot Avisa Nordland

Se Høyesteretts dom mot Avisa Nordland

TROMSØ/BODØ (VG) Motivet for skandaleoperasjonene ved Nordlandssykehuset var penger og faglig prestisje. Det avslører en hemmelig e-postutveksling VG har fått innsyn i.

GÅR AV: Sykehusdirektør Eivind Solheim varslet torsdag at han trekker seg fra stillingen etter skandalene som har rystet sykehuset Foto: Tommy Andreassen
GÅR AV: Sykehusdirektør Eivind Solheim varslet torsdag at han trekker seg fra stillingen etter skandalene som har rystet sykehuset Foto: Tommy Andreassen

E-postutvekslingen dokumenterer at sykehusdirektør Eivind Solheim 29. mai i fjor, kl. 16.05, fikk oversendt kopi av en e-post med informasjon om at Nordlandssykehuset utfører operasjoner på pasienter med bukspyttkjertelkreft og spredningssvulster til leveren - stikk i strid med funksjonsfordelingen Helse Nord innførte i 2004.

LES OGSÅ:Pasientliste-siktede hevder de ville varsle

E-posten ble sendt til Solheim av Hans Rydningen, som mandag gikk av som klinikksjef etter VGs avsløring om skandaleoperasjonene ved sykehuset.

Solheim offentlliggjorde torsdag at han trekker seg fra stillingen etter skandalene som har rystet sykehuset.

Saken fortsetter under bildet!

AVSLØRING: Les mer om sykehusskandalen i dagens papirutgave av VG.
AVSLØRING: Les mer om sykehusskandalen i dagens papirutgave av VG.

Sendte kopi i 2009

Legene Johannes Diermann og Rastislav Kunda granskes av Helsetilsynet for å ha utført 13 regelstridige operasjoner.

LES OGSÅ:- Helsefirmaene avslørt av egen klage

Sykehusdirektøren opplyste mandag denne uken at han først samme dag ble kjent med at den tidligere klinikksjefen hadde godkjent operasjonene.

Nå viser det seg at Solheim fikk en kopi av en e-post med disse opplysningene i mai 2009.

Utgangspunktet for e-postkorrespondansen er et spørsmål fra en ansvarlig lege ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. VG har fått dokumentasjonen gjennom andre kilder.

29. mai i fjor, kl. 15.27, sender UNN-legen en mail til Rydningen hvor han stiller spørsmålet:

«Hei Hans. Opererer dere levermetastaser og pancreas cancer i Bodø?»

Bekymret for økonomi

I sitt svar, sendt bare en drøy halvtime etter henvendelsen fra UNN-legen, henviser Rydningen til seksjonsoverlege Johannes Diermann ved gastrokirurgisk avdeling.

Politiet:- Legesekretær tappet 2000 pasientjournaler

Klinikksjefen forteller åpent om sin fremtidsvisjon for fagmiljøet ved sykehuset.

I tillegg uttrykker han sin frykt for at legene Johannes Diermann og Rastislav Kunda - som nå granskes av både Helsetilsynet og Salten politidistrikt - ikke skal få anledning til å utføre denne typen operasjoner ved sykehuset.

Han er også svært bekymret for de økonomiske konsekvensene dette kan få for sykehuset og Helse Nord, hvis de mister pasientgruppen (se hele e-posten i faksimilene til høyre på siden).

Rydningen sendte en kopi av sitt svar til sykehusdirektør Eivind Solheim.

Måtte purre

UNN-legen henvender seg umiddelbart til seksjonsoverlege Johannes Diermann, i en e-post sendt kl. 16.11 samme dag.

Siden han ikke får svar, purrer han 8. juni, kl. 15.48.

Først 19. juni får UNN-legen svar. I e-posten bekrefter også Diermann at sykehuset utfører slike operasjoner:

«Til din spørsmål: Vi gjøre lever- og pancreaskirurgi ikke i utgangspunktet. Kun om det er slik at pasienten vil ikke ut av helseregionen, eller har ett aktivt ønsker å bli operert hos oss, eller ble avvist fra UNN og sent oss hit for en second opinion».

Diermann sendte kopi av sitt svar både til klinikksjef Hans Rydningen og kollega Rastislav Kunda.

LES OGSÅ:Innrømmer å ha brukt operasjonslister fra konkurrent

- Husker ikke e-posten

Sykehusdirektør Eivind Solheim har oppfattet at det på et tidspunkt kom en kortfattet e-post fra Rydningen.

- Dette er sendt som en kopimail til meg, og jeg kan ikke på noe tidspunkt huske å ha lest svaret. Hvis jeg skulle gå inn og ta stilling til innholdet i enhver kopimail, så ville det være umulig for meg som direktør å akseptere mottak av slik mail, sier Solheim til VG.

I e-posten skriver Rydningen at han har bred og massiv støtte ved Nordlandssykehuset for å opprettholde tilbudet om operasjoner på bukspyttkjertel og lever.

- Hvordan kan han si det?

- Dette oppfatter jeg som språkblomster. Spørsmålet om å etablere bukspyttkjertelkirurgi som tilbud ved Nordlandssykehuset er ikke på noe tidspunkt tatt opp med meg som direktør. Det er ikke behandlet som nytt tilbud på noe nivå over den kirurgiske klinikken, hverken i ledermøter eller i andre naturlige sammenhenger. Det står jeg fast på, sier Solheim.

Kunne forstått

Han holder også fast ved at han først da tilsynssaken om Lillian Olsens operasjon ble meldt i juli/august, ble klar over at det foregikk denne type kirurgi ved Nordlandssykehuset.

Solheim vedgår likevel:

- Dersom jeg hadde gått inn i enkeltheter i tilsynssaken hennes, så kunne jeg på et tidligere tidspunkt ha forstått at det hadde vært flere brudd på funksjonsfordelingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks