Hovedinnhold

Legene bommet på blodprøve

Døde av blodkreft

FAMILIEHYGGE: Sammen med far Peter og søster Isabelle koste Morten seg hjemme i barndomshjemmet på Høybråten i Oslo, den 23. mars 2003. Foto: PRIVAT
FAMILIEHYGGE: Sammen med far Peter og søster Isabelle koste Morten seg hjemme i barndomshjemmet på Høybråten i Oslo, den 23. mars 2003. Foto: PRIVAT
I to måneder levde Morten W. Sollie (23) i et smertehelvete - uten å vite at han hadde blodkreft. Legene overså faresignalene i blodprøven, og Morten mistet muligheten til å overleve . . .

Denne saken handler om:

Nå får Oslo kommunes legevakt og Ullevål universitetssykehus knallhard kritikk fra Statens helsetilsyn for å ha unnlatt å reagere på blodprøver som med all tydelighet viste at det var grunn til mistanke om at Morten led av den dødelige sykdommen.

Rutinesvikt

I et ferskt vedtak slår Helsetilsynet fast at rutinesvikt både på sykehuset og legevakten gjorde at Morten ikke fikk den behandlingen som kunne ha reddet livet til 23-åringen.

- Jeg er veldig glad for at Helsetilsynet har tatt dette på alvor. Men det gir oss ikke Morten tilbake, sier mor Nina Weyergang (52) til VG.

REDUSERT: Her, på besøk hos svigerfar i september 2003, ser man tydelig at Morten W. Sollie er redusert. Tre måneder senere overså legevakten i Oslo blodkreften som tok hans liv i februar 2004. Foto: PRIVAT Foto:
REDUSERT: Her, på besøk hos svigerfar i september 2003, ser man tydelig at Morten W. Sollie er redusert. Tre måneder senere overså legevakten i Oslo blodkreften som tok hans liv i februar 2004. Foto: PRIVAT Foto:

Det var den 7. desember 2003 at Morten W. Sollie oppsøkte legevakten i Oslo, med symptomer som kunne minne om bronkitt.

Legevakten tok blodprøver av 23-åringen, som ble sendt til Ullevål universitetssykehus. De viste en så høy konsentrasjon av hvite blodlegemer at det ifølge Statens helsetilsyn burde være åpenbart at han kunne lide av blodkreft.

Ingen av legene, hverken ved legevakten eller på sykehuset, fortalte Morten eller hans fastlege om dette.

- De sa at prøvene var bra, men at jeg hadde litt grumsete blod, fortalte Morten til sin samboer gjennom syv år, Viktoria Gundersen (25), da sykehuset ringte en uke etter at prøvene ble tatt.

De neste månedene ble Morten bare dårligere og dårligere, og i februar 2004 knakk han fullstendig sammen.

Hjerneblødning

Mortens fastlege tok nye blodprøver av 23-åringen, og den 5. februar fikk han en telefon med beskjed om å møte på Ullevål sykehus.

Der fikk han kreftdiagnosen, to måneder etter at det burde vært oppdaget.

Kort tid etter fikk Morten hjerneblødning og gikk inn i koma. Den 8. februar i fjor døde han.

Etter at mor Nina Weyergang klaget på behandlingen av sønnen, har Statens helsetilsyn gransket oppfølgingen av gutten.

LIVLIG: Morten W. Sollie var ifølge familie og venner en livlig gutt, som alltid hadde en morsom kommentar på lur. Her har han kledd seg ut til sin egen bursdagsfering i november 2002. Foto: PRIVAT
LIVLIG: Morten W. Sollie var ifølge familie og venner en livlig gutt, som alltid hadde en morsom kommentar på lur. Her har han kledd seg ut til sin egen bursdagsfering i november 2002. Foto: PRIVAT

I sterke ordelag kritiserer tilsynet legen som unnlot å fortelle Morten W. Sollie at han trolig led av den dødelige sykdommen.

«Statens helsetilsyn finner at De har oversett alvorlig sykdomstegn og bidratt til å forsinke livsnødvendig behandling hos pasienten. Statens helsetilsyn viser til at diagnosen akutt leukemi burde vært mistenkt ved prøvesvaret, og at det på bakgrunn av dette straks burde vært igangsatt livsnødvendig behandling,» heter det i et brev til legen.

Går gjennom rutiner

Legen har beklaget feilen på det sterkeste, og slipper unna uten noen formell reaksjon fra Helsetilsynet.

Det får derimot både Oslo Legevakt og Ullevål universitetssykehus, som begge blir bedt om å gå gjennom sine rutiner for varsling av prøvesvar.

Ullevål må også tåle sterk kritikk for manglende omsorg for Morten W. Sollie da han ble lagt inn på sykehuset i februar i fjor.

Blant annet får sykehuset kritikk for å ha sendt Morten, som da var sterkt redusert av den alvorlige sykdommen, i drosje til Rikshospitalet for å avlegge en spermprøve.

- Vi ble fortalt at han måtte begynne på cellegift, og at det ville gjøre ham steril. Derfor fikk vi tilbud om å levere en spermprøve på Rikshospitalet, forteller samboer Viktoria Gundersen til VG.

- Uforsvarlig

Sammen med Morten satte hun seg i en drosje, og dro til Rikshospitalet. Der ble Morten vist inn på et rom, for å få tatt prøven.

- Vi stusset på hvor lang tid det tok, så jeg gikk inn for å se til ham. Synet som møtte meg der, glemmer jeg aldri. Han satt der med bøyd rygg, spyttet blod i vasken og hadde blod rennende nedover haken og på hendene, forteller Viktoria Gundersen.

Statens helsetilsyn mener det var uforsvarlig av universitetssykehuset å prioritere sædprøve, sett i lys av Sollis sykdomstilstand.

«Etter Statens helsetilsyns vurdering burde det ut fra pasientens symptomer vært prioritert behandling, pleie og omsorg, fremfor avgivelse av sædprøver,» heter det i vedtaket.

Da Morten W. Sollie døde i februar i fjor, etterlot han seg samboeren Viktoria (25), mor Nina (52), far Peter (55) og søstrene Isabelle (22) og Camilla (20).

Fikk ikke tatt farvel

Halvannet år etter Mortens død sliter de fortsatt med tankene om at han fortsatt kunne vært blant dem, bare han hadde fått hjelp tidsnok.

Ferske krefttall fra Kreftregisteret som VG publiserte i forrige uke, viser at om lag halvparten av unge mennesker som rammes av blodkreft, overlever om de får riktig behandling tidsnok.

- Vi vet jo ikke om han hadde overlevd, men det hadde i alle fall vært en god mulighet dersom han hadde fått vite det før, sier mor Nina til VG.

- Dessuten hadde familien fått mulighet til å ta farvel på en annen måte. Jeg var i Sverige da han fikk beskjeden, og rakk ikke å nå frem før han havnet i koma. Jeg fikk aldri snakket med gutten min etter den dramatiske nyheten, sier moren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks