Hovedinnhold

Ber om «havarikommisjon» for helsetabber

Bent Høie (H): - Det er altfor mange som dør

KREVER ENDRING: Bent Høie (H), Sonja Sjøli (H) og Laila Dåvøy (KrF) ønsker en havarikommisjon for helsevesenet, etter modell som brukes i transportsektoren. Foto: Nils Bjaaland, VG
KREVER ENDRING: Bent Høie (H), Sonja Sjøli (H) og Laila Dåvøy (KrF) ønsker en havarikommisjon for helsevesenet, etter modell som brukes i transportsektoren. Foto: Nils Bjaaland, VG
(VG Nett) I dag ber Høyre og KrF regjeringen om å opprette en «havarikommisjon» for helsevesenet - for uavhengig granskning av de verste sakene i Helse-Norge.

Denne saken handler om:

Transport-modellen

  • Fra 2008 ble det etablert en felles havarikommisjon for transportsektoren.
  • Havarikommisjonen for transportsektoren opererer ved siden av de ulike tilsynsmyndighetene i sektoren og politiet.
  • Kommisjonen kommer også med anbefalinger til tilsynenes og direktoratenes arbeid, der dette kan hindre nye ulykker.

Samtidig foreslår partiene at regjeringen bygger spesialkompetanse i politiet innen helse, for å styrke etterforskning av saker hvor sykehus eller helsepersonell mistenkes for lovbrudd.

- Det er altfor mange som dør og blir skadet i helsevesenet vårt som følge av alvorlige hendelser. Vi opplever at helsevesenet ikke har system som forhindrer unødvendige feil, sier leder Bent Høie for helse- og omsorgskomiteen i Stortinget.

Har du tips om sykehustabber? Send mail til2200@vg.no.

H og KrF viser til at såkalte «uheldige hendelser» i helsevesenet årlig fører til 2000 dødsfall og 15 000 varig skadede pasienter årlig - og krever nå granskning fra en uavhengig instans og bedre helsekunnskap hos politiet.

Sykehustabber

- På samme måte som i luftfarten må systemene hindre at menneskelige feil fører til ulykker og alvorlige hendelser. Da er det avgjørende å utrede forhold som antas å ha betydning for pasientsikkerheten i sektoren på en systematisk måte.

Dok. 8-forslaget fremmes for Stortinget i dag av Bent Høie (H), Sonja Sjøli (H) og Laila Dåvøy (KrF).

DØDE: Elisabeth Bistrup Linnes (28) døde av svangerskapsforgiftning etter 30 timer uten legetilsyn ved Sykehuset Asker og Bærum. Foto: PRIVAT
DØDE: Elisabeth Bistrup Linnes (28) døde av svangerskapsforgiftning etter 30 timer uten legetilsyn ved Sykehuset Asker og Bærum. Foto: PRIVAT

De har lagt ned omfattende arbeid med forslaget etter å ha lest om to rystende pasientskjebner:

* 9. april skrev VG om Benjamin Lie (22) døde på Ringerike sykehus som følge av manglende overvåkning etter en kneoperasjon.

Les også:Benjamin (22) døde etter å ha brukket benet

* 18. mars skrev VG om Elisabeth Bistrup Linnes (28) som ble «glemt» av legene med ubehandlet svangerskapsforgiftning i nesten to døgn - og døde. Dramaet skjedde ved Sykehuset Asker og Bærum (SAB) for to og et halvt år siden.

Les også:Elisabeth (28) døde mens legen sov

- Ikke kompetente

- Disse to sakene viser at det er noe riv ruskende galt. Med dette vil vi gjøre noe veldig annerledes enn det statsråden har gjort med utrykningsgruppen hun har startet. Vi vil ha noen som er mer uhildet. Det er veldig klokt å kjøre disse ordningene parallelt, med følgeforskning, sier stortingsrepresentant Laila Dåvøy.

DØDE: Benjamin Lie (22) døde på Ringerike sykehus som følge av manglende overvåkning etter en kneoperasjon. Foto: PRIVAT
DØDE: Benjamin Lie (22) døde på Ringerike sykehus som følge av manglende overvåkning etter en kneoperasjon. Foto: PRIVAT

Forslagsstillerne mener at politiet ofte etterforsker helsesaker som de ikke er kompetent til å etterforske.

- Pårørende og helsepersonell opplever det som en utfordring at politiet har så dårlig kompetanse på helsefeltet. Vi ønsker at politiet skal ha en selvstendig rolle under etterforskningen av disse sakene, sier Høie.

Han påpeker at politiet i dag er prisgitt kunnskap fra medisinsk personell ved institusjonen hendelsen har skjedd, i tillegg til Fylkeslegens vurderinger.

«Det bør derfor bygges opp spesialkompetanse i politiet som kan brukes ved etterforskning i forbindelse med alvorlige hendelser i helsevesenet der en mistenker at det har skjedd straffbare forhold,» står det i dok. 8-forslaget.

Les flere helsesaker på VG Netts samlesider.

Forslaget:

* Statens Havarikommisjon for helsesektoren (SHH) skal undersøke alvorlige ulykker og hendelser innen helsesektoren.

* Det gjelder både innenfor området regulert av lov om spesialisthelsetjenesten og innen lov om kommunehelsetjenesten.

* Formålet med SHH er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelse av ulykker i helsesektoren.

* SHH skal ikke ta stilling til sivilrettslig eller strafferettslig skyld og ansvar.

* Skal foreta medisinske og tekniske undersøkelser, samtale med vitner og involverte, foreta systemundersøkelser og risikovurderinger.

* SHH skal være et eget uavhengig organ under Helse- og omsorgsdepartementet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks