Hovedinnhold

Heller lykkepille enn psykolog

Hvis du er deprimert og oppsøker lege, vil du etter all sannsynlighet få en resept på lykkepiller istedenfor henvisning til psykolog.
I retningslinjer fra Helsetilsynet står det at legen først må prøve to behandlinger med antidepressiva før han eller hun henviser pasienten til psykiatrisk behandling, skriver Dagsavisen.

Spesialist i klinisk psykologi, Reidun Ueland, reagerer sterkt på praksisen.

- Dette er helt hårreisende. Legene bør heller bruke mer av sin tid på pasientene slik at de fungerte mer som de gamle huslegene, sier hun.

Hun reagerer også på at legene så raskt skriver ut medikamenter mot depresjonen.

- Man skal ikke sykeliggjøre folks livskriser og problemer. I de aller fleste tilfeller dreier depresjonen seg om allmenne menneskelige problemer. Disse skal man ikke legge lokk på med medisiner.

Divisjonsdirektør Bjørn Guldvog i Sosial- og helsedirektoratet sier det er en svakhet at de psykologiske fagmiljøene i stor grad ikke ble tatt med i utarbeidelsen av retningslinjene. Han sier også at det er behandlerens selvstendige ansvar å bestemme hva slags behandling pasienten skal ha.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks