Hovedinnhold

Helge Ingstad er død

101 år gammel sovnet forskeren, forfatteren og eventyreren Helge Ingstad inn på Diakonhjemmets sykehus i Oslo natt til torsdag.
Helge Ingstad ble født i Meråker  i 1899. Han utdannet seg først til advokat, men brøt  tvert med dette livet da han i 1926 dro til Canada og ble pelsjeger.
Helge Ingstad ble født i Meråker i 1899. Han utdannet seg først til advokat, men brøt tvert med dette livet da han i 1926 dro til Canada og ble pelsjeger.
Ære og berømmelse

Helge Ingstad var æresmedlem av Videnskabsakademiet, videre æresdoktor ved Universitetet i Oslo, ved Memorial University, St. Johns, Newfoundland og ved St. Olav's College, Minnesota.

Han var innehaver av kommandørkorset av St. Olavs orden, ridder av Vasaordenen og fikk Røde Kors' hederstegn for sin innsats i Finnmark under krigen.

Populær foredragsholder

Ingstad var i alle sine aktive år en feiret foredragsholder og har bl.a. gjestet The Royal Geographical Society i London og The Scott Polar Research Institute i Cambridge - med stor suksess.

Han har blant annet utgitt Pelsjegerliv (1931), Øst for den store bre (1935), Landet med de kalde kyster (1948), Landet under leidarstjernen (1959) og Vesterveg til Vinland (1965).

I januar i år var Helge Ingstad til stede da kong Harald avduket et monument over ham og Anne Stine Ingstad ved Vikingskipet på Bygdøy i Oslo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks