Hovedinnhold

Han får tre millioner i jordbruksstøtte

Dette får bøndene i din kommune - sjekk hele listen

BONDE: Herbjørn Kolstad er daglig leder i det foretaket som får mest jordbruksstøtte. Foto: Bjørn Tore Ness, NA
BONDE: Herbjørn Kolstad er daglig leder i det foretaket som får mest jordbruksstøtte. Foto: Bjørn Tore Ness, NA
(VG Nett) Herbjørn Kolstad leder bedriften som får mest landbruksstøtte i Norge. I år har foretaket fått nesten tre millioner kroner i produksjonsstøtte.

Jordbruk i Norge

  • I 2012 var det 46.300 norske jordbruksbedrifter.
  • Det er 237.531 melkekyr i Norge.
  • Det er 1.038.960 vinterfôra sauer i Norge.
  • Jordbruket utgjorde 2,1 prosent avden totale sysselsettingen i 2009.
  • En ku produserer i gjennomsnitt 7100 liter melk i året.

    KILDE: SSB

Det fremgår av tall som Statens Landbruksforvaltning legger frem i dag. Som i fjor kan du også i år sjekke hva bøndene i din kommune får i tilskudd her på VG Nett.

VG SPESIAL: SJEKK HVA BØNDENE FÅR I TILSKUDD DER DU BOR NEDERST I SAKEN!

Den direkte støtten til norske bønder utgjør 7,9 milliarder kroner, en økning på 523 millioner siden i fjor. Antall foretak/bønder som mottar støtte er knapt 46.000, en nedgang på cirka to prosent siden i fjor.

- Vi har store kostnader knyttet til arbeidskraft, og uten støtten hadde det ikke gått rundt, sier Kolstad til VG Nett.

Avhengig av støtte

Foretaket han leder, Jamtsve/Hanemo Samdrift DA i Namdalseid, har syv ansatte. Det var fem bønder som gikk sammen og etablerte samdriften for noen år siden.

- Prisene på de varene vi selger er for lav, og dermed er vi avhengig av støtten, sier han.

Samdriften har 100 melkekyr, 50 ammekyr og totalt 270 storfe. I tillegg har de et 4000 mål stort areal som stort sett brukes til å dyrke bygg, hvete og havre.

- Alt er dyrt: drivstoff, maskiner og bygninger. I fjor investerte vi i et nytt fjøs, og det kostet cirka seks millioner kroner.

Det nøyaktige beløpet sameiet har mottatt er 2.907.042 kroner. I tillegg kommer pristilskuddet, og dermed passerer den totale støtten tre millioner: 3.080.816.

Neste foretak på listen får knapt 2,2 millioner, og det er til sammen fire foretak som har fått mer enn to millioner.

Også i fjor viste VG Nett hva norske bønder i alle landets kommuner fikk av ulike støtteordninger. Slik var pengene fordelt i 2011.

Lederen i Norsk Bondelag, Nils T. Bjørke, mottok 560 044 kroner, hvorav 469.605 kroner var produksjonsstøtte. Hans melkekvote er 160.000 liter, han har 22 kyr, noe sau og 320 dekar jord.

- Uten støtten ville jeg ikke kunnet holde på slik jeg gjør, og produksjonsstøtten gir lavere pris for forbrukerne, sier han.

Vardø på topp

Kommunene i Nord-Norge mottar mest produksjonsstøtte pr. bonde, og aller øverst ligger Vardø med 348.865 kroner i snitt.

I tillegg til kommunene i nord, ligger også noen kommuner i Rogaland og trøndelagsfylkene godt an.

Bjerkreim i Rogaland er på annenplass med 346.432 kroner, og deretter følger Sømna med 335.227 kroner. Også i Aukra, Dyrøy, Namdalseid og Lyngen er snittet over 300.000 kroner.

I tillegg kommer prisstøtten, som er en støtte for levert vare. Denne listen toppes av Sør-Varanger, fulgt av Alta og Lebesby.

Dette henger sammen med at prisstøtten er avhengig av hvor i landet melken produseres.

Den høyeste satsen pr. liter er i Finnmark, med 1,75 kroner, mens de laveste satsene finnes i sentrale strøk i Sør-Norge. Det er derfor kommunene i Finnmark topper listene.

Fortsatt støtte med Høyre

Det blir neppe noen dramatiske endringer i jordbruksstøtten om det blir regjeringsskifte neste år. Høyres Svein Flåtten, nestleder i Stortingets Næringskomité, sier dette:

HØYRESTØTTE: Nestlederen i Næringskomiteen, Svein Flåtten, sier at Høyre vil viderføre støtten dersom de kommer i regjeringsposisjon. Foto: Scanpix
HØYRESTØTTE: Nestlederen i Næringskomiteen, Svein Flåtten, sier at Høyre vil viderføre støtten dersom de kommer i regjeringsposisjon. Foto: Scanpix


- Norsk landbruk vil fortsatt få budsjettstøtte dersom vi kommer i regjering. Ellers vil det være helt umulig å drive som bonde her i landet. Høyre har flere forslag til hvordan støtten kan innrettes. Det vi er mest opptatt av er produksjonsdrivende tiltak som på sikt skal bety en økning i landbruksproduksjonen. Og vi må ikke glemme at bønder er selvstendig næringsdrivende.

Flåtten sier at eventuelle endringer i produksjonsstøtten må gjøres over tid for å kunne skape forutsigbarhet.

- Og bare så det er sagt. Det er større enighet om norsk landbruk enn hva det ofte gis inntrykk av i debatter og diskusjoner. Høyre er ingen måte noen trussel for norsk landbruk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks