Hovedinnhold

Hadia Tajik snek på t-banen – slapp gebyr

<p>INNRØMMER GLIPP: Her står en kontrollør og sjekker om Ap-nestleder Hadia Tajik har betalt billett når hun kommer ut av t-banen ved Stortingets stasjon. Hun er sammen med sin presserådgiver Edina Ringdal. – Jeg beklager, jeg hadde glemt å betale, sier Tajik til VG. Foto: Privat.</p>

INNRØMMER GLIPP: Her står en kontrollør og sjekker om Ap-nestleder Hadia Tajik har betalt billett når hun kommer ut av t-banen ved Stortingets stasjon. Hun er sammen med sin presserådgiver Edina Ringdal. – Jeg beklager, jeg hadde glemt å betale, sier Tajik til VG. Foto: Privat.

Her blir leder av Stortingets justiskomité og Ap-nestleder Hadia Tajik stoppet uten billett på t-banen i Oslo.

Klokken 08.20 onsdag morgen kom Tajik sammen med sin presserådgiver Edina Ringdal til Stortinget t-banestasjon. Hun hadde tatt banen fra Majorstuen etter å ha deltatt i en debatt i NRK om VGs politi-avsløringer.

Da de to gikk av på Stortingets stasjon, stod kontrollører klare og stoppet passasjerer for å sjekke at de hadde gyldig billett. Det hadde ikke justispolitikeren.

Ikke alene: Per Willy Amundsen tatt for sniking

... og: Bård Vegar Solhjell tatt for sniking

Tajik: – Jeg glemte det

– Det er dessverre riktig at jeg ikke hadde kjøpt billett da jeg tok t-banen fra Majorstuen til Stortinget etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK i morges. Jeg glemte det rett og slett, og beklager det. Jeg innså tabben da jeg ankom Stortinget stasjon, og meldte meg selv til billettkontrollørene.

– Du hadde ikke meldt deg, hvis de ikke hadde stått der og kontrollert?

– Jeg tror ikke jeg hadde innsett tabben engang, hvis jeg ikke hadde sett kontrollørene.

<p/> <p>SLAPP Å BETALE: Leder i Stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap), legger seg flat og beklager at hun glemte å betale billett i dag. Kontrolløren undersøkte appen hennes og kom til at det var en forglemmelse og droppet å gi henne gebyr.</p>

SLAPP Å BETALE: Leder i Stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap), legger seg flat og beklager at hun glemte å betale billett i dag. Kontrolløren undersøkte appen hennes og kom til at det var en forglemmelse og droppet å gi henne gebyr.

Foto: Frode Hansen, VG

– Hvor mye fikk du i gebyr, og betalte du på stedet?

– Kontrolløren ba om å få sjekke tidligere utløpte billetter. Han scrollet gjennom dem. De er ganske mange. Han påpekte at når man kjøper enkeltbilletter, slik jeg gjør, er det viktig å huske å kjøpe ny billett for hver gang. Deretter trykket han på «kjøp billett», slik at jeg på stedet fikk betalt for billetten jeg burde ha kjøpt.

– Betyr det at du slapp gebyr?

– Det er riktig at kontrolløren ikke skrev ut gebyr.

– Sa han noe om hvorfor du slapp?

– Han delte ikke sine vurderinger med meg, så det kjenner jeg ikke til.

– Her er det bare å innrømme skyld og beklage

Tajik forteller at hun jevnlig bruker Ruters mobil-app.

– Jeg tar sporadisk kollektivtransport, og foretrekker å gå. Når jeg tar kollektivtransport kjøper jeg enkeltbilletter, sier hun.

Som leder av Stortingets justiskomité, er Tajik helt enig i at hun har et ekstra ansvar for ikke å bryte loven – eller unnlate å betale billett på offentlige kommunikasjonmidler.

– Ja, det gjør det. Så her er det bare å innrømme skyld og beklage.

Les: Fikk livsvarig for bomsniking

Bekrefter at folk kan slippe gebyr

Pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter bekrefter at kontrollørene har mandat til å foreta vurdering i hvert enkelt tilfelle.

– Billettkontrollørene gjør en vurdering på stedet. Hvis de ser på kjøpshistorien på appen at vedkommende har betalt billetter jevnlig, men at han eller hun har glemt å betale akkurat i dag, så kan kontrolløren gjøre en vurdering av at dette var et hendelig uhell og gi mulighet for å kjøpe billett i etterkant og slippe gebyr.

– Det kan åpne for beskyldninger om forskjellsbehandling?

– Nei, det skal det ikke være; alle skal behandles likt.

– De fleste har nok ikke fått med seg denne muligheten for subjektiv vurdering fra kontrollørenes side: Dere risikerer at folk som jevnlig betaler, nå vil droppe det innimellom, fordi betalingshistorikken vil bekrefte jevnlige betalinger?

– Det er er mulig at det vil kunne skje en gang, men hvis man slipper gebyr en gang, så registreres det i systemet, slik at det ikke vil skje flere ganger.

Les: Oslo-folk sniker mer enn Ruter trodde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks