Hovedinnhold

Håkonsens tur til Nord-Korea avlyst

<p>IKKE REDD: Terje Håkonsen tror ikke det er farligere å dra til Nord-Korea nå.</p>

IKKE REDD: Terje Håkonsen tror ikke det er farligere å dra til Nord-Korea nå.

Foto: Frode Hansen, VG
Snowboardlegende Terje Håkonsens tur til Kim Jong-uns skiparadis ble avlyst få timer før avreise.

 – Det er dumt, jeg har vært litt spent og gledet meg til det. Vi er nysgjerrige på hvordan vinteranlegget er der, sier Håkonsen til VG onsdag kveld.

Den norske brettkjøreren og reisefølget hans skulle opprinnelig ha dratt til skianlegget Masikryong allerede torsdag morgen. Avlysningen av snøbretturen kom få timer etter at Nord-Korea natt til onsdag kunngjorde at landet hadde utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Les også: Vil sende turister på skiferie til Nord-Korea

Håkonsen ville vært blant de første profesjonelle snøbrettkjørerne som besøkte anlegget.

– Jeg fikk beskjeden i dag da nyhetene kom, sier han.

Reisefølget ukomfortable med tur

Nordmannen var sammen med de amerikanske snowboard-kollegene Dan «Danimals» Liedahl og Mike Ravelson invitert til Kim Jong-uns luksusanlegg Masikryong. Det var ikke diktatoren selv som inviterte dem, men en journalist i magasinet Snowboarder Magazine. Håkonsen forteller at reisefølget hans har fått mye pepper for å planlegge tur til landet.

<p>KIMS PARADIS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har brukte flere hundre millioner kroner på skianlegget i Masikdalen.</p>

KIMS PARADIS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har brukte flere hundre millioner kroner på skianlegget i Masikdalen.

Foto: Reuters

– Journalisten følte seg ikke komfortabel med å dra, en av de andre snowboarderne fikk ikke visum for å mellomlande i Kina og den tredje hadde ikke lyst lengre, sier Håkonsen.

Fikk du med deg? Svenske snøkanoner i Kims skibakker

På spørsmål om Håkonsen selv var ukomfortabel med å skulle dra, svarer han:

– At det skal være noe farligere å dra dit nå enn det har vært før, det tror jeg ikke. Det er veldig mange andre farlige byer man kan dra til, sier han.

Tror turisme er positivt

Nord-Korea regnes som et av verdens mest lukkede diktaturer, og Håkonsen mener det er positivt at de åpner for turisme til landet.

– Jeg tror at alle land som slipper inn mer trafikk, blir mer og mer i ett med resten av verden. Jo flere folk som kommer inn i Nord-Korea, jo bedre tror jeg Nord-Korea blir, sier han.

Frisk luft: Kim Jong-un tok seg en tur i skiheisen

Han legger til:

– Jeg er ikke enig med politikken der borte, men vi er ikke politikere eller agenter. Vi er invitert med som turister for å sjekke ut et vinterresort, sier han.

Utelukker ikke ny tur

Anlegget, som åpnet i 2013, er anslått til å ha en prislapp på om lag 300 millioner norske kroner. Diktator Kim Jong-un har høstet kraftig kritikk for å overse lokalbefolkningens behov samtidig som han bruker penger på luksusprosjekter.

I tilknytning til skianlegget er det to hoteller, et med 250 rom beregnet for utenlandske turister, og et med 150 rom for nordkoreanere.

Håkonsen utelukker ikke at han vil besøke landet på et senere tidspunkt. Han forteller at Snowboarder Magazine vil forsøke å arrangere en ny tur i desember til neste år.

– Ting er som de er, så man må bare prøve å komme seg dit en annen gang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks