Hovedinnhold

Gro flytter hjem

DYR REGNING: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland må trolig betale dyrt for sine to hofteoperasjoner. Foto: Trond Solberg
DYR REGNING: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland må trolig betale dyrt for sine to hofteoperasjoner. Foto: Trond Solberg
Gro Harlem Brundtland har bestemt seg for å flytte hjem til Norge. Kritikken etter VGs nullskatte-avsløring gjør at hun nå selv tar affære for å få bidra til fellesskapet.

GRO

69 år, gift med Arne Olav Brundtland, fire barn
1965: Master of public health ved Harvard-universitetet
1965-1974: Lege i norsk helsetjeneste
1974: Miljøvernminister
1981: Norges første kvinnelige statsminister, leder i Ap
1983: Leder av FNs spesialkommisjon for miljø- og utviklingsspørsmål
1986-1989: Statsminister i mindretallsregjering
1987: Forfatter av internasjonal miljørapport
1990: Statsminister i mindretallsregjering
1992: Gikk av som leder i Ap
1993: Beholdt makten som leder av Arbeiderpartiets mindretallsregjering
1996: Gikk av som statsminister
1998: Generalsekretær i Verdens helseorganisasjon (WHO)
2003: Går av som generalsekretær i WHO
2003: Ble pensjonist
Kilde: Arbeiderpartiet

I et åpenhjertig intervju med VG, innrømmer hun også at barn og barnebarn har presset på for å få henne og mannen Arne Olav Brundtland nærmere familien.

- Olav og jeg har kommet til at vi nå i vinter melder til franske myndigheter at vi vil flytte tilbake til Norge, sier Gro Harlem Brundtland.

Før hun møtte VG i Oslo i går ettermiddag, hadde hun orientert den nærmeste familien om sin beslutning om å melde skattemessig flytting fra Frankrike til Norge.

Les også:Gro skatter ikke

- De er glade for det. De føler presset av dårlig medieomtale om sin mor, og de har flere ganger ymtet frempå om at vi må være mer her. Heretter kan vi være her så mye vi har lyst - og ikke tenke på hvor mange uker vi har igjen, sier den tidligere statsministeren.

Debatt:- Dette skal bli spennende

- Ikke hyggelig

Etter at VG tok kontakt med henne via medierådgiver Jon Mørland i forrige uke, kontaktet Gro norske skattemyndigheter for å redegjøre om situasjonen.

Lørdag avslørte VG at den fransk-norske skatteavtalen har gjort den tidligere Ap-statsministeren og landsmoderen til nullskattyter av statsministerpensjonen på 678 000 kroner.

Over spisebordet hjemme hos sønnen Ivar i Bærum, innrømmer Gro overfor VG at denne saken har vært medvirkende til beslutningen om å melde flytting hjem:

- Skattesaken er en belastning. Det er ikke noe hyggelig å være gjenstand for slik negativ oppmerksomhet. Ikke for oss, ikke for familien, og for så vidt heller ikke for Arbeiderpartiet, sier hun.

Dermed satte hun og mannen seg ned og vurderte hva de kunne foreta seg:

- Det kan ta flere år før regjeringen har fått reforhandlet skatteavtalen og ordnet opp. Hvis jeg fortsetter å være i Nice, er jeg redd for at jeg står overfor det samme regelverket både i år og neste år. Det har jeg ikke lyst til. Jeg vil heller gjøre noe selv. Ved at jeg tar en beslutning om å ta flytting på skattemessig grunnlag - kan jeg være mer her, og kan beskattes av min pensjon i Norge.

Gro har også behov for å forklare hvorfor ekteparet i utgangspunktet valgte å flytte til Nice i stedet for hjem til Norge, da hun gikk av som toppsjef i Verdens helseorganisasjon WHO i 2004:

- Vi ville flytte til et varmere strøk, til et sted hvor det er litt lengre sommer og lettere klima. Rundt år 2000 kom de første symptomene på min hofteleddsartrose. Samtidig gledet jeg meg til å bli privatperson og pensjonist etter WHO, jeg ønsket å ha litt ro og fred. I Nice er det ingen som kjenner meg igjen på gaten. Sånn ville jeg ha det, forklarer hun.

- Hvorfor foretok du deg ikke noe da du opprinnelig ble oppmerksom på det doble skattefritaket?

- Vel, jeg var nok mest opptatt av å finne ut hvorfor man hadde inngått en så forunderlig og uforståelig avtale. Tidligere finansministere som Sigbjørn Johnsen og Gunnar Berge kjente heller ikke til dette. Men nå har jeg altså kommet til at jeg kan gjøre noe selv, uten å vente på regelendringer. Derfor tar vi nå skattemessig flytting til Norge.

- Hvor mye skatt har du betalt til Frankrike i disse årene?

- Det har jeg ikke lyst til å svare på. Det er kompliserte regler og beløpene har variert fra år til år. Jeg foretrekker å redegjøre for hvordan min situasjon har vært, hvilke konsekvenser det har hatt, og hva jeg nå foretar meg, sier Gro Harlem Brundtland.

FORTELLER I VG: Gro Harlem Brundland forteller om sin beslutning i VG i dag. Foto: Faksimile: VG i dag
FORTELLER I VG: Gro Harlem Brundland forteller om sin beslutning i VG i dag. Foto: Faksimile: VG i dag

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks