Hovedinnhold

Katastrofealarm i Oslo: Minst tre drept av løpske togvogner

** 16 vogner trillet ukontrollert gjennom Oslo
** Leter etter savnede i sjøen
** Deler av toget havnet i vannet

SJURSØYA(VG Nett) Minst tre personer ble drept etter at 16 togvogner løsnet i Oslo og raste ukontrollert inn i et kontorbygg åtte kilometer unna.

Denne saken handler om:

Det ble ved 13.40-tiden slått full katastrofealarm i Oslo etter at et godstog løsnet på en godsterminal på Alnabru og raste inn i et havnebygg ved Sjursøya - hele åtte kilometer unna.

Tre personer er bekreftet omkommet. I tillegg er minst fire personer skadet. Tre av disse er fraktet til Ullevål sykehus med alvorlige skader, mens én person er lettere skadet. For to av de alvorlig skadede, menn i henholdsvis 40- og 60-årsalderen, er tilstanden stabil. Det har ikke kommet oppdatert melding på siste person ved

Artikkelen fortsetter under bildet...

SMADRET: Her ligger en av bilene som ble smadret av det løpske godstoget. Vraket ligger under en av vognene og en smadret bygning på ulykkesstedet. Foto:
SMADRET: Her ligger en av bilene som ble smadret av det løpske godstoget. Vraket ligger under en av vognene og en smadret bygning på ulykkesstedet. Foto:

VGTV:Her skjedde godstogulykken

I tillegg er én person meldt formelt savnet. Froskemenn leter nå etter vedkommende med varmesøkende kamera i sjøen, og politiet leter med hunder på land. En kranbil kom i ettermiddag på stedet for å løfte opp det sammenraste bygget. Dette arbeidet ble påbegynt ved 16.43-tiden.

HAR DU TIPS, VIDEO ELLER BILDER? ER DU PÅ STEDET?Kontakt VG Nett!

- Vi har ikke kontroll over situasjonen og omfanget ennå, sa politiets innsatsleder på stedet, Thor Langlie, til VG Nett like før klokken 15.

Artikkelen fortsetter under bildet...

STORE ØDELEGGELSER: En bygning raste sammen da godstoget sopret av og havnet i sjøen ved Statoils anlegg på Sjursøya. Foto: Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: En bygning raste sammen da godstoget sopret av og havnet i sjøen ved Statoils anlegg på Sjursøya. Foto: Scanpix

Ved oljeterminalen på kaien falt 10 av vognene av. De seks andre vognene fortsatte de siste hundre meterne fremover og gjennom bygget. Den ville ferden endte med at noen av vognene havnet i sjøen, mens resten av vognene veltet på kaien.

Godstoget kjørte inn i en bygning som umiddelbart raste sammen. Deler av toget havnet i sjøen.

VGTV:- Vi løp til og fikk den skadde mannen ut av traileren

Raste syv kilometer

Ifølge VG Netts reportere på stedet, hersket det fullt kaos i flere timer etter ulykken. Det var et utall ambulanser og politibiler på stedet, og redningshelikoptere og politihelikopter sirklet over stedet. Bygget som har rast sammen ligger like ved toglinjen, og skal nærmest være kløyvd i to. Flere lyktestolper er blitt revet ned på den ville ferden.

- Bygningen som toget raste inn i er kollapset, og ut fra alt materialet og treverket stikker det ut en tom lastevogn. Ti meter lengre ut står resten av lastevognen med fremparten ute i sjøen. Der står både politimenn og brannmenn for å prøve å få en oversikt over situasjonen, sier en av VG Netts reportere, Roar Dalmo Moltubak, som var på stedet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

LØPS TOG: Et godstog har sporet av ved Statoils anlegg på Sjursøya i Oslo. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
LØPS TOG: Et godstog har sporet av ved Statoils anlegg på Sjursøya i Oslo. Foto: Heiko Junge/SCANPIX

Ifølge CargoNet løsnet vognene ved 13.20-tiden. Vognene var ikke koblet til noe lokomotiv da de på uforklarlig vis løsnet.

- Det er 16 vogner som har rullet ned fra Alnabru. Det er ikke snakk om noe lokomotiv, men sammenkoplede vogner som av ukjent grunn har løsnet, sier informasjonsdirektør Bjarne Ivar Wist i CargoNet til VG Nett.

VGTV:SE MOBILVIDEOFRA ULYKKESSTEDET

Wist opplyser at vognsettet sto inne på CargoNets terminal, på ankomstsporet, og at de derfra har rullet nedover. Det var ingen personer om bord i disse vognene.

- Nå jobber vi med å skaffe oss oversikt over situasjonen, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Foto:
Foto:


- Kom mye fortere enn det skulle

Flere vitner fikk med seg det som skjedde.

- Vogntoget tok med seg et kontorbygg der det jobbet mange mennesker, forteller et vitne til VG Nett.

Et annet vitne forteller til VG Nett at et terminalbygg ved innkjøring til Oslo containerterminal ble revet med av godstoget.

- Der har man et passeringspunkt for å registrere inn- og utgående gods ved terminalen. Toget har kommet inn i terminalbygget fra venstresiden og skrådd inn mot midten, slik at så godt som halvparten av kontorbygget der er mer eller mindre sønderknust. Normalt sett er det alltid mennesker der inne mellom 07.00 og 15.30, både arbeidere og sjåfører som er i den delen som ble hardest rammet.

Vegard Halveg forteller til VG Nett at han var på jobb ved havna da han hørte at det ramlet noe voldsomt.

- Jeg løp ut og så at toget kom voldsomt mye fortere enn det skulle. Så veltet toget. Godstoget løsnet og raste nedover en bakke fra Alnabru til havna. Flere vogner sporet av. En vogn har sporet voldsomt av, veltet og truffet en lastebil på havna.

Ivar Arnesen fikk også med seg den vanvittige ulykken.

- Det som skjedde var at det var et vognsett fra jernbanen som kjørte rett gjennom sperringene, og dro med seg hele bygget. Det tok med seg flere biler også, og hele bygget er som du ser helt ødelagt.

- Det gikk ingen på skinnene, men det jobber flere mennesker i bygget det har gått hardt utover.

Havarikommisjonen er på stedet, sammen med kriminalteknikere fra Oslo-politiet.

- Vi skal se hva vi kan bistå med, sier avdelingsdirektør Kurt A.Olsen for jernbaneavdelingen i Statens havarikommisjon til VG Nett.

Mosseveien var lenge stengt i begge retninger, men er nå åpnet opp igjen. Godslinjen går parallellt med Østfoldbanen, og hovedsporet, som en stund var stengt, er nå åpnet igjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks