Hovedinnhold

Rekordmange nordmenn svartelistet: - Ikke hver dag jeg spiser middag

<p>UÅPNEDE INKASSOBREV: Torfinn Strandvik (45) har en stor bunke med uåpnede regninger. Han har mistet oversikten, særlig etter at inkassobyråer begynte å bombarderer ham med både brev, telefoner, SMS og mailer.</p>

UÅPNEDE INKASSOBREV: Torfinn Strandvik (45) har en stor bunke med uåpnede regninger. Han har mistet oversikten, særlig etter at inkassobyråer begynte å bombarderer ham med både brev, telefoner, SMS og mailer.

Foto: Roger Neumann, VG
Aldri før har så mange nordmenn blitt økonomisk svartelistet. En av dem er Torfinn Strandvik (45). For ham handler det nå om å beholde tak over hodet og ha nok penger til å ta bussen til jobb.

Denne saken handler om:

– Jeg lar bare regningene gå til namsmannen. Jeg har ingen andre løsninger. Jeg har ikke penger nok, sier Strandvik.

Han løser de mest prekære økonomiske problemene til enhver tid.

Gjeldskrisen:

* VG har foretatt en omfattende granskning av personer med betalingsanmerkninger per april 2014. Rådata er levert av Kredittinformasjonsbyrået Experian.


* Nærmere 236 000 nordmenn er økonomisk svartelistet.


* Svartelistet gjeld har økt fra 20 milliarder i 2009 til 36 milliarder per september 2014.


* Rekordmange 18 474 boliger ble begjært tvangssolgt i 2013, hvorav 7149 tvangssalg ble gjennomført.


* I overkant av 1000 boliger ble tvangssolgt per år under gjeldskrisen på slutten av 80-tallet.


* 5528 personer søkte om gjeldsordning i 2013. Tallene er ny rekord.


Kilder: Kredittinformasjonsbyrået Experian, Politidirektoratet, Norsk inkassobyråers forening, VG.

– Jeg sitter ikke igjen med en eneste krone om jeg betaler alle regningene månedlig. Det viktigste er å betale husleie og strøm, sier han.

Torfinn er en av nærmere 236.000 nordmenn som har fått betalingsanmerkninger. Til sammen skylder de over 36 milliarder kroner. Det har aldri før vært så mange nordmenn som har skyldt så mye i svartelistet gjeld.

VG GRAFIKK: Se hvordan situasjonen er i din kommune/fylke.

Fra drøm til mareritt

45-åringen hadde en A4-hverdag inntil livet tok en brå vending da han valgte å forfølge sin drøm om videreutdannelse i 2008. Han hadde vært skiftleder hos Coop i 16 år, men ønsket å utdanne seg til ingeniør.

– Jeg tok permisjon fra jobben, søkte Lånekassen om stipend og lån, og startet forkurs til ingeniørstudier. Planen var at jeg skulle jobbe ekstra ved siden av. Jeg regnet med stram økonomi, men var overbevist om at jeg skulle klare det, sier 45-åringen.

Forkurset var tøft, Torfinn hadde ikke sittet på skolebenken på 20 år. Han prøvde å ha ekstrajobber ved siden av, men da hang han etter på skolen. Fra Lånekassen fikk han litt over 120.000 i året.

– Etter noen måneder måtte jeg hoppe av studiene. Regningene hadde hopet seg opp, betalingsanmerkningene satt løst og namsmannen ville kaste meg ut av leiligheten, sier Torfinn.

Kvier seg for å betale

<p>INGENTING Å SKJULE: Torfinn Strandvik sier han ikke har noe å skamme seg over eller skjule. Han gjør alt i sin makt for å komme seg ut av betalingsproblemene, som han mener kan ramme hvem som helst. Selv ble han svartelistet etter å ha mistet jobben.</p>

INGENTING Å SKJULE: Torfinn Strandvik sier han ikke har noe å skamme seg over eller skjule. Han gjør alt i sin makt for å komme seg ut av betalingsproblemene, som han mener kan ramme hvem som helst. Selv ble han svartelistet etter å ha mistet jobben.

Foto: Roger Neumann, VG

45-åringen bor i Maura i Nannestad. 683 personer i Nannestad skylder nærmere 117 millioner kroner i betalingsanmerket gjeld per april 2014.

Torfinn Strandvik ble en av dem som ikke har orket å sjekke posten i ukevis. Da han først gjorde det, gikk han til postkassen i nattens mulm og mørke, tømte innholdet i en pose og gjemte posen.

– Jeg kvier meg i flere dager før jeg betaler regninger. Jeg liker den følelsen av å ha penger, sier han, og understreker at han aldri har betalt inkassogjeld med kredittkort.

Han mistet jobben hos Coop i samme periode som de økonomiske problemene begynte å hope seg opp. Han meldte seg arbeidsledig. Uker og måneder gikk med sporadiske jobber. Misforståelser førte til at også arbeidsledighetstrygden uteble i perioder. I et og et halvt år var han arbeidsledig og ble sittende dypere og dypere i gjeldsproblemer.

Nei fra alle

– Det var en fortvilende og forferdelig situasjon. Hadde jeg visst den gang det jeg vet i dag, hadde jeg aldri begynt å studere. Det er min egen feil, men hvis du er uheldig og havner skjevt ut, så møter du bare stengte dører. Det er «nei, nei, nei» fra alle kanter, sier han.

Syv år etter eier han ingenting, men har en inkassogjeld på 600.000 kroner.

Gjelden til folk med betalingsproblemer har eksplodert de siste årene, fra 20 milliarder i 2009 til 36 milliarder per september 2014.

– Regninger på 600 kroner ble inkassogjeld på 7000 kroner. Regninger er både tredoblet og femdoblet.

Han har fast jobb nå, men netto månedslønn er 10.000 lavere enn Coop-jobben. Den nye arbeidsgiveren er i også pålagt av staten å trekke ham direkte i lønn for det han skylder noen av sine kreditorer, i tillegg er det hauger av andre inkassokrav. Han har ekstrajobb i tillegg til heltidsjobben.

– Det er ikke hver dag jeg har spist middag, eller spist i det hele tatt. Innimellom har det hendt at jeg har ringt inn syk på jobben fordi jeg ikke har hatt penger til å komme meg på jobb. Noen ganger tenker jeg at det hadde vært deilig med biff.

Savner å kunne slappe av

Han er aldri på McDonalds, han tar aldri en øl og pizza på puben. Han husker knapt hvordan livet var før han ble økonomisk svartelistet.

– Det jeg savner mest er å kunne være meg selv og slappe av. Jeg pleide å fiske før. Nå gjør jeg ingenting. Jeg har ikke ork lenger.

Han ba NAV om økonomisk rådgivning. Ga opp etter å ha ventet i månedsvis på å få time. Han etterlyser bedre hjelpetiltak og sier det er svindyrt å være fattig.

– Samfunnet er bygget sånn at det må to inntekter til for å drive en husholdning. Hvis du får betalingsanmerkning, da er du ikke bra nok. Ingen vil ha noe med deg å gjøre. Du er overlatt til deg selv, sier 45- åringen.

Han tenker på regningene 24/7. Han får ikke sovet og det tærer på ham sakte, men sikkert.

– «Nå må du ta tak i det, Torfinn», sier folk til meg. Det er lett å si, men ikke så lett når du står midt oppi det, avslutter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks