Hovedinnhold

Gir opp mål om full nødnett-dekning

Sliter med forsinkelse og kostnadssprekk

DÅRLIG DEKNING: Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon har hatt manglende dekning både økonomisk og i nødnett. Foto: Marte Vike Arnesen
DÅRLIG DEKNING: Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon har hatt manglende dekning både økonomisk og i nødnett. Foto: Marte Vike Arnesen
Det digitale nødnettet skulle revolusjonere kommunikasjonen mellom nødetatene. Men nå innser prosjektledelsen at den livsviktige milliardinvesteringen ikke gir full dekning i startfasen.

Dette har gått galt

En rekke problemer har dukket opp under oppbyggingen og testingen i de seks prøvedistriktene:
  • Kostnadssprekk: Den første fasen hadde en kostnadsramme på 900 millioner kroner (2006-kroner), men Stortinget måtte i vår gi en tilleggsbevilgning på 110 millioner. Et landsdekkende nett har en ramme på 3,6 milliarder.
  • Forsinkelser: Utbyggingen er rundt to år forsinket. Nettet skulle vært tatt i bruk og ferdig testet på det sentrale Østlandet i løpet av våren 2009.
  • Dekning: Under testingen har det vært dekningsproblemer i enkeltdistrikter og innendørs.
  • Funksjonalitet: I første fase innbefatter prosjektet i hovedsak kryptert talekommunikasjon. Andre funksjoner kommer først senere.
  • Teknologi: Staten har valgt å bygge opp et helt eget nett basert på en ny Tetra-teknologi. Naboer og en miljøorganisasjon har uttrykt frykt for strålefare.

Forrige uke startet en begrenset operativ testing av nettet som er to år forsinket og over hundre millioner dyrere enn planlagt bare i den første fasen.

Les også:Ber om 110 millioner ekstra til nytt nødnett

Det meste har så langt gått galt for det avlyttingssikre nettet som skal knytte sammen politi-, brann- og ambulanseetaten. Nå viser det seg at prosjektledelsen gir opp målet om full dekning.

- Vi har hatt utfordringer rundt testingen av nettet og et titall basestasjoner. Vi må bare akseptere at vi får noen områder der dekningen ikke er 100 prosent fra dag én, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon.

Tester uten tilskuere

Dekningen skulle i utgangspunktet bli bedre enn mobilnettet.

- Det er satt veldig høye mål for dekningskrav når nettet skal åpnes. Slik planen ligger an nå, ser det ut til at nettet vil bli tatt i bruk i Østfold og Follo rundt nyttår, konstaterer Lyngstøl.

Situasjonen for prosjektet er så betent at Politidirektoratet nektet VG å være til stede da utstyret for første gang ble testet i operativ tjeneste hos UP i Follo.

- Vi vil ikke ha mediefokus på dette nå. Politidirektoratet sier nei. Vi er bare en testbruker, sier politioverbetjent Ole Høiby som leder UP-patruljen i Østfold og Follo.

Et eget direktorat med 40 ansatte er etablert for å stå for utbyggingen.

Les også:Storberget inhabil om nødnettet - igjen

I skogsområder som i Aremark i Indre Østfold har nettet svarte hull fordi det mangler en basestasjon.

Les også:Nytt nødnett uten dekning

Brukere av nettet stiller nå spørsmål om hvordan nettet vil fungere i mer kuperte deler av landet.

Ragnar Kvennodd, som er avdelingssjef for kommunikasjon og 110-sentralen ved Brann- og redningsetaten i Oslo, har ingen oversikt over når nettet vil bli tatt i bruk.

Alvorlig forsinkelse

- Jeg er veldig oppgitt. Vi ser ingen ende på nødnettet enda. Vi ble lovet at det var oppe i fjor, vi ble lovet at det var oppe i år, men personlig har jeg ikke tro på at vi har noe nødnett i Oslo før i 2010, sier Kvennodd, som også stiller spørsmål ved økonomistyringen.

Les også:Nødnett-forsinkelser kostet 170.000 kroner dagen

Lyngstøl i direktoratet viser til at det er lagt en ny tidsplan sammen med leverandøren.

- Når det gjelder økonomien, så har vi en overskridelse på 10 prosent i et prosjekt med mye IT-utvikling for etatenes kontrollrom. Min vurdering er at forsinkelsen knyttet til etableringen av selve radionettet og ulempene dette medfører er mer alvorlig enn kostnadsøkningen, sier Lyngstøl.

- Ikke kritisk

- Vi jobber for å finne alternative plasseringer for enkeltantennene som mangler. I en testperiode er det ikke kritisk med redusert dekning noen få steder så lenge man kjenner til hvor det er, sier kommunikasjonsansvarlig Hilde Holte Eriksen hos leverandøren Nokia Siemens Networks.

Telekomgiganten har allerede bokført et stort tap på nettet. Avtalen de går på er en fastpriskontrakt der fremdriften utløser betalingsmilepæler underveis i leveringen.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks