Hovedinnhold

Ghanesisk konge hevder å ha blitt frastjålet kronjuveler på Oslo-hotell

** Skal delta på stor handelskonferanse med Norges utenriksminister fredag
** Politiet: Vi har en anmeldelse på grovt tyveri av store verdier

KONGEBESØK: Otumfuo Osei Tute II er konge av Ashanti-regionen i Ghana. Fredag skal han tale under en stor norsk-afrikansk handelskonferanse på Radisson Blue Plaza Hotell. Foto: NTB scanpix / Epa
KONGEBESØK: Otumfuo Osei Tute II er konge av Ashanti-regionen i Ghana. Fredag skal han tale under en stor norsk-afrikansk handelskonferanse på Radisson Blue Plaza Hotell. Foto: NTB scanpix / Epa
(VG Nett) Hans Majestet Otumfuo Osei Tute II skal onsdag ha blitt frastjålet gjenstander arvet gjennom flere generasjoner på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo.

Tips oss

Tyveriet skal ha skjedd i lobbyen på hotellet onsdag formiddag.

- Vi sendte en patrulje til hotellet ved 15-tiden onsdag, etter en melding om at en delegasjon fra Ghana var blitt frastjålet store verdier. Patruljen fikk informasjon om det som skal ha skjedd og det ble skrevet en anmeldelse på grovt tyveri av store verdier, sier etterforskningsleder Marius Erlandsen ved Grønland politistasjon til VG Nett.

Han forteller at politiet har satt ressurser på saken, som skal fortsette etterforskningen torsdag.

VET DU NOE OM DETTE? TIPS OSS HER!

Har overvåkningsbilder

Ifølge Erlandsen har politiet sikret seg overvåkningsbilder som viser at en person går ut av hotellresepsjonen med kofferten som er meldt stjålet.

- Hvor stor verdi har gjenstandene - snakker vi tusenlapper eller hundretusener?

- Det er av større verdi og av stor affeksjonsverdi for eierne. Det er ikke snakk om hundrelapper, sier Erlandsen, uten å ville gå noe mer inn på hva slags gjenstander det er snakk om.

Administrerende direktør Tarje Hellebust ved Radisson Blu Plaza Hotell ønsker ikke å uttale seg om saken, men henviser til politiet og deres etterforskning.

- Forferdelig leit

SKAL TALE: Utenriksminister Espen Barth Eide skal åpne den norsk-afrikanske handelskonferansen Norwegian-African Business Summit 2012 fredag morgen. Foto: ESPEN BRAATA, VG
SKAL TALE: Utenriksminister Espen Barth Eide skal åpne den norsk-afrikanske handelskonferansen Norwegian-African Business Summit 2012 fredag morgen. Foto: ESPEN BRAATA, VG

Daglig leder Eivind Fjeldstad i The Norwegian-African Business Association (NABA), som arrangerer konferansen Norwegian-African Business Summit 2012, forteller at det er Hans Majestet Otumfuo Osei Tute II av Ashanti-regionen i Ghana som skal ha blitt frastjålet gjenstandene.

- Som vertskap for Hans Majestet synes vi dette er forferdelig leit. Vi vet at dette har stor symbolsk verdi for ham, sier Fjeldstad til VG Nett.

Han forteller at gjenstandene er regalier som har gått i arv gjennom mange generasjoner, og at Hans Majestet bruker dem når han opptrer som konge.

- Vi har selv en konge som ikke bruker sine regalier, så det er vanskelig for oss å forstå den symbolske verdien av gjenstandene, sier Fjeldstad.

Konferansen går som planlagt

På NABAs hjemmesider står den ghanesiske kongen oppført som taler nummer to på programmet for fredagens konferanse, som finner sted på samme hotell.

Utenriksminister Espen Barth Eide er første taler ut.

- Arrangementet går som planlagt. Det er et stort og viktig norsk-afrikansk næringslivsarrangement. Vi er glade for at så mange internasjonale gjester besøker arrangementet, sier Fjeldstad.

Representanter for den ghanesiske delegasjonen ønsker ikke å uttale seg om saken.

Pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet opplyser til VG Nett at de ikke har ansvaret for den ghanesiske delegasjonens besøk i Norge.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks