Hovedinnhold

Gelius: - Det er veldig hyggelig med stor oppslutning

PREST I STORM: VG fulgte Einar Gelius til Tromsø i går kveld, etter foredrag blant sykepleiere i Kirkenes tidligere på dagen. Foto: Terje Mortensen
PREST I STORM: VG fulgte Einar Gelius til Tromsø i går kveld, etter foredrag blant sykepleiere i Kirkenes tidligere på dagen. Foto: Terje Mortensen
KIRKENES/OSLO (VG) Einar Gelius takker gjennom VG for all støtten han fått etter at avskjedigelsessaken sprakk denne uken.

Tips oss

Den avskjedigelsestruede sognepresten var fortsatt ordknapp da VG møtte ham i Kirkenes i går formiddag, og understreker nok en gang at han fortsatt er i dialog med biskop Ole Kristian Kvarme om sin fremtid i kirken.

Gelius uttrykker imidlertid takknemlighet for alle støtteerklæringene han har fått de siste dagene - og den massive oppslutningen han fikk i meningsmålingen i VG i går.

LES OGSÅ: Fullt kaos om Gelius

- Det er veldig hyggelig at det er såpass stor oppslutning om meg. Det er klart det er veldig hyggelig, sier Gelius.

Stor støtte

Vålerengapresten forteller at han har fått støtteerklæringer gjennom utallige sms-er og telefoner etter at saken sprakk tirsdag kveld. - Det er selvfølgelig veldig hyggelig når man står midt i en storm. Jeg snakker i disse foredragene mine om håp og mot, og det trenger jeg også. Håp og mot.

- Hvordan har de siste to dagene vært?

- Dette er en sak som har hatt mange sider ved seg. Og det er det vi nå diskuterer. Internt.

LES OGSÅ: - Biskopen vil be om at du avskjediges

- Er du overrasket over oppmerksomheten saken har fått?

- Det er klart at det er en veldig storm. Jeg er nok overrasket over tyngden i den, sier Gelius.

- Hvorfor tror du at det har blitt så stor oppmerksomhet rundt saken? Skyldes det din person eller brytninger i kirken?

- Nei, det kan ikke jeg svare på, sier Gelius.

- Helt fantastisk

Mens stormen rundt ham har herjet som verst, har Gelius i to dager oppholdt seg i Finnmark hvor han har holdt foredrag for medlemmer av Norsk Sykepleierforbund.

Selv om det stormet også på finnmarkskysten i går, er sognepresten glad for at han har vært akkurat her i en svært vanskelig tid.

VET DU NOE OM DETTE? Tips VG Nett her!

- Det har vært helt fantastisk å være her. Jeg er blitt så godt mottatt.

Gelius innrømmer at han har unngått å lese det som har vært skrevet om striden mellom ham og biskop Ole Kristian Kvarme de siste døgnene.

Kirken godtar foredrag

- Det har hersket full forvirring omkring om du er permittert, suspendert eller i full jobb?

- Jeg er i jobb. Det er derfor jeg er her.

- Holder du disse foredragene som prest eller privatperson?

- Her er jeg som privatperson. Dette er en avtale som ble inngått for lenge siden. Jeg holder en del foredrag innimellom.

- Og det synes kirken er greit?

- Det får du spørre kirken om.

- Uproblematisk

Kommunikasjonsrådgiver Ragnvald Berggrav i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet henviser til Tjenesteordning for menighetsprester, hvor det står at «bistilling, bierverv eller privat næringsvirksomhet ikke må være av en slik art at det kan bryte ned den aktelse eller tillit som er nødvendig for å utføre prestetjeneste».

LES OGSÅ: - Gelius ikke permittert

- Foredragsvirksomhet er derfor generelt helt uproblematisk, så lenge det ikke hemmer eller sinker prestens ordinære arbeid, sier Berggrav til VG.

- Kvarme vekker harme

På Facebook hadde 30.000 personer engasjert seg på siden «La Einar Gelius beholde jobben» i går ettermiddag.

Til sammenligning hadde 44 personer støttet siden «Vi som vil ha Einar Gelius UT! av statskirken».

Her er noen av de uforbeholdne støtteerklæringene til Vålerenga-presten på Facebook:

«Den Norske kirke er villig til å kvitte seg med en prest som samler folket? Hvordan i det hele tatt kan man tenke på å gjøre det, nei Kvarme, hold porten høy og døren vid - vi trenger en som Gelius. Vi heier på deg Einar.»

Ann Marit Handal Helland

«Ingen kan spre slikt ett mørketsom han (Kvarme) som har sett lyset Stå på Gelius, du gjør en fantastisk jobb i kjerka vår. Vi har takhøyde i kjerka vår og det skal det alltid være! Noe du og Harald Bekken (gamlepresten) gjennomførte med stil. Det vil alltid være en nedtur å hoppe etter Wirkola! Takker for flere gode samtaler Gelius... Norges desidert kuleste prest.»

Arve Edvardsen

«Einar Gelius er en av flere banebrytende prester i Den norske kirke i dag. Han taler sannheten ut fra Bibelen og har med sitt nåværende fokus på Skriftens Ord våget å preke de fakta Bibelen åpent uttrykker vedr. seksualitet. Han er i ferd med å åpne den døren Kirken gjennom århundrer har holdt låst for å kontrollere folks seksualliv. Hold ut, Gelius, sannheten er viktigere enn den tradisjonelle læren.»

Morten Olav Stemland

«Du Gåkke aleine på Vålerenga Einar.»

Pål Hansen

«Til dere som kritiserer Gelius: Ingen takhøyde med andre ord. Har dere vært i Vålerenga kirke under en gudstjeneste med Gelius - full kirke - mens andre kirker har tomme benkerader. Hva kan det komme av tro?»

Oddfrid Vie Steinseth

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks