Hovedinnhold

Vil stenge Siv ute fra innvandringsdebatten

VIL HOLDE SIV VEKKE: Lars Sponheim syns Siv Jensen og Frp svekker den norske innvandringsdebatten så sterkt med sine utspill, at han helst skulle sett at de ikke deltok. Foto: Eivind Griffith Brænde
VIL HOLDE SIV VEKKE: Lars Sponheim syns Siv Jensen og Frp svekker den norske innvandringsdebatten så sterkt med sine utspill, at han helst skulle sett at de ikke deltok. Foto: Eivind Griffith Brænde
(VG Nett) Venstre-leder Lars Sponheim mener nivået på innvandringsdebatten blir så lavt når Frp kommer med sine utspill, at han helst ser at Siv Jensen & Co holdes borte fra den.

Denne saken handler om:

Helgens debatt om snikislamisering av Norge tok en ny vending mandag morgen, da Høyres Per-Kristian Foss sammenliknet Siv Jensens islam-agenda med Hitlers utpeking av jøder som roten til alt ondt i mellomkrigstidens Tyskland.

Venstre-leder Lars Sponheim ønsker ikke å kommentere Foss' utspill, men legger ikke skjul på at han syns innvandringsdebatten har utviklet seg i en retning som ikke nødvendigvis gjør oss klokere.

Det er Siv Jensens feil, ikke de som følger opp med mer eller mindre vellykkete utspill, mener han.

BAKGRUNN:Siv Jensen advarer mot snikislamisering

- Det er ikke utviklingen av debatten som er problmenet, men Siv Jensens utgangspunkt.Når hun velger et slikt nivå og antyder at det er fare for at norsk lov settes til side for sharia-lover, er utgangspunktet for debatten uansett meningsløs. Jeg har til gode å se noen reaksjoner som er på et så lavt nivå som utspillet hennes, sier Sponheim til VG Nett.

- Hvordan kan man få innvandrings- og integreringsdebatten inn på et mer konstruktivt spor?

- Sannsynligvis ved å holde Frp helt borte fra debatten. Istedenfor må vi la alle nyanser av folk som jobber med integrering få en helt annen plass i debatten. Hvitættede som ikke aksepterer at vi lever i et flerkulturelt samfunn er ikke et godt utgangspunkt for en god debatt om dette, sier Venstre-lederen.

Jensen: - Har ikke sporet av

Siv Jensen har derimot ingen planer om å holde seg unna innvandringsdebatten med det første. Hun mener det er utspill av den typen Sponheim nå kommer med som jekker debatten ned på lavmål-nivå, ikke Frps.

- Dette føyer seg inn i rekken av politiske konkurrenter som kommer med personangrep mot meg istedenfor å diskutere sak, men det er jo ikke noe nytt. Jeg kan gjerne ha en saklig diskusjon med Sponheim og andre, men da må han holde seg til fakta, ikke bare kritisere meg, sier Jensen til VG Nett.

Frp-formannen er ikke enig i at diskusjonen rundt integrering har sporet fullstendig av etter utspillet i talen til landsstyret lørdag. Tvert i mot, hevder hun.

VG NETT-BLOGGER:Siv Jensen i grumset farvann

- Det engasjementet som er i denne saken viser jo at det ikke har sporet av. Jeg har faktisk også mottatt mange henvendelser fra personer med minoritetsbakgrunn som er enig med meg i at norske politikere må ta en grundig diskusjon om hvordan vi møter utfordringene knyttet til innvandring i fremtiden, og i kritikken min mot norske politikeres unfallenhet de siste årene, sier Jensen.

- Kan ikke stenge Norges nest største parti ute

Men til tross for at så og si hele det norske politiske miljøet i Norge har slaktet Siv Jensens snikislamiserings-utspill, står Sponheim ganske alene om å ville stenge Frp ute fra integreringsdebatten for å heve nivået på den.

- Jeg er skuffet over den linjen Siv Jensen har lagt seg på i denne debatten. Jeg hadde håpet at det ikke skulle bli en videreføring av den fremmedfrykten Carl I. Hagen spilte på i sin tid. Men det går ikke an å holde folk ute fra debatten, spesielt ikke et av landets største partier. Istedenfor å holde Siv Jensen ute, må det appelleres til hennes ansvarsfølelse i forhold til hvordan Norge skal utvikle seg videre, sier Høyres innvandringspolitiske talsmann Bent Høie til VG Nett.

DISKUTÉR:Hva syns du om nivået på innvandringsdebatten i Norge? Blir det for mye store ord og lite innhold?

VGs politiske kommentator Olav Versto, deler den oppfatningen.

- Man kan ikke holde Norges nest største parti borte fra debatten, sier han.

HYLLER LIE: Politisk kommentator i VG, Olav Versto, mener Haakon Lie var en av de mest betydningsfulle nordmennene i det 20. århundre. Foto: Kim Nygård
HYLLER LIE: Politisk kommentator i VG, Olav Versto, mener Haakon Lie var en av de mest betydningsfulle nordmennene i det 20. århundre. Foto: Kim Nygård

Sammen med tidligere innvandringspolitisk talsmann i Sp, Trygve Slagsvold Vedum og Rolf Reikvam i SV, er de likevel enige at debatten har strandet på et nivå som ikke bidrar til stort annet enn å fremheve de ekstreme ytterpunktene. Verken hijab-debatten eller den etterfølgende snikislamiseringsdebatten har gjort oss særlig klokere, er de fire enige om.

LES OGSÅ:Malmö-politikere inviterer Frp til «islamisert» bydel

- Frp har en tilbøyelighet til å gå for langt også når de går i riktig retning. Det Siv Jensen forsøkte å peke på, kan komme til å bli et stort problem. Men både måten hun gjør det på og tidspunktet for det blir helt feil. Når andre da begynner å snakke om Hitler og nazisme blir det igjen et gigantisk overspill og feilgrep. Det er to parter her, og både Frp og deres fremste opponenter får debatten helt ut av proporsjoner. Denne gangen er det Siv Jensen som begynner dette. Dette er et viktig tema å drøfte, men må gjøres med vett og forstand, mener Olav Versto.

- Debatten om innvandring og integrering må vi alltid ha, også med Frp og uansett hva de måtte mene Men vi må debattere på et skikkelig faktagrunnlag. Går vi inn i statistikken ser vi jo at det bildet Siv Jensen maler frem er helt ute av dimensjoner, sier Reikvam.

LES OGSÅ:Siv Jensen lei seg for Hitler-sammenlikning

- Må bli mer lavmælte

Versto mener deltakerne i denne i utgangspunktet svært viktige debatten kan ha mye å tjene på å være litt mer lavmælte. Det mener også Slagsvold Medum, som peker på at innvandring og integrering ennå er et relativt ferskt debattema i Norge, med ekstremt mye følelser involvert for partene. Slik den har fremstått de siste ukene har den i beste fall vært egnet til å tilfredsstille behovet til overskriftskåte politikere, hevder han.

FOR MANGE YTTERPUNKTER: Høyres Bent Høie mener at integreringsdebatten blir for preget av utspillskåte politikere, og maner til mer moderasjon blant de som uttaler seg. Foto:
FOR MANGE YTTERPUNKTER: Høyres Bent Høie mener at integreringsdebatten blir for preget av utspillskåte politikere, og maner til mer moderasjon blant de som uttaler seg. Foto:

- Jeg tror ikke Foss i fullt og helt alvor mener det han sa da han sammenliknet Jensens utspill med jødeforfølgelsen. Det kan han ikke ha ment. Karakteristikker skaper bare oppslag, ikke noe annet. Det blir mye grums hvis vi ikke prøver å diskutere hva de egentlige utfordringene er og roer ned, sier Sp-politikeren.

LES OGSÅ:Slakter Frps skremselsrapport

Også Bent Høie føler at det er de ekstreme ytterpunktene på begge sider som i alt for stor grad dominerer debattene i innvandringspolitikken. Han savner flere moderate representanter for innvandrermiljøene i debatten. Der har også media et ansvar for utviklingen av det offentlige ordskiftet, påpeker han. VGs Olav Versto avviser likevel at media bør fokusere mindre på de drøyeste utspillene fra politisk hold.

- Media blir tiltrukket av politiske konflikter. Det er riktig av oss å referere det ledende norske politikere sier om viktige saker. Så kan vi heller følge opp med kommentarstoff om det, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks