Hovedinnhold

Frp-topper krever at landsmøtet refser sine egne

Vil kaste lokalpolitikere ut av Frp

VIL EKSKLUDERE: Stortingsrepresentant og fylkesleder i Frp Kenneth Svendsen, vil kaste lokalpolitikere som bryter partiprogrammet ut av partiet. Foto: Håkon Vold
VIL EKSKLUDERE: Stortingsrepresentant og fylkesleder i Frp Kenneth Svendsen, vil kaste lokalpolitikere som bryter partiprogrammet ut av partiet. Foto: Håkon Vold
(VG Nett) Frp-representanter som bidrar til at kommuner innfører eiendomsskatt eller bompenger kan bli kastet ut av partiet.

Denne saken handler om:

To av Frps stortingsrepresentanter står bak en uttalelse der de åpner for å kaste lokalpolitikere ut av partiet dersom de går inn for bompenger og eiendomsskatt.

LES OGSÅ:Frp nekter sine lokalpolitikere å stemme ja til bompenger

Den oppsiktsvekkende uttalelsen blir fremmet på partiets landsmøte som åpner på fredag. I uttalelsen som er fremmet av hele ti fylkeslag slår forslagstillerne fast at «enkelte av Frps kommunestyregrupper bryter med Fremskrittspartiets landsmøtevedtatte program på viktige områder».

- At Frp i posisjon i enkelte kommuner setter partiets program til side stiller hele partiorganisasjonen i en vanskelig situasjon, heter det i uttalelsen.

Tillitsbrudd

Fylkeslagene viser til at partiprogrammet er en avtale mellom partiet og velgerne.

- Et brudd på denne avtalen er et tillitsbrudd som rammer hele partiorganisasjonen, skriver de i uttalelsen.

LES OGSÅ:Frp-ordførere slakter partiets bom-nekt

To av dem som står bak uttalelsen er stortingsrepresentantene Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Svendesen, som leder fylkeslagene i Akershus og Nordland. Svendsen understreker at fylkeslagene vil gi sentralstyret i Frp fullmakt til å reagere sterkere mot partiets lokalpolitikere dersom de bryter med partiprogrammet.

- Partiprogrammet skal ikke være et veiledende hefte. Denne uttalelsen er den eneste måten fylkeslagene kan vise sin avsky mot dem som motarbeider landsmøtevedtakene, sier Svendsen til VG Nett.

Kan bli ekskludert

I uttalelsen heter det at alvorlige brudd på partiprogrammet må få konsekvenser for dem det gjelder.

Svendsen bekrefter at en slik konsekvens kan være suspensjon eller eksklusjon av partimedlemmer som bidrar til at et kommunestyre vedtar å innføre eiendomsskatt eller bompenger.

- Det må være opp til sentralstyret å vurdere konsekvensene i det enkelte tilfellet, men vi ønsker å gi sentralstyret de nødvendige fullmaktene til å reagere. Dersom våre folk viser uenighet med partiet i viktige prinsippsaker, så bør de finne seg noe annet å gjøre, sier Svendsen.

Han navngir Nordreisa-ordfører John Karlsen som mannen bak et av de «groveste eksemplene» på brudd på partiprogrammet. Karlsen har stått i spissen for å innføre eiendomsskatt også for hytter i kommunen, til tross for at Frp i sitt partiprogram sier et krystallklart nei til eiendomsskatt.

- Sentralstyret har så langt ikke klart å stoppe slike soloutspill. Derfor ønsker vi å gi med muligheten til å slå hardere ned mot dem som bidrar til å skade partiets troverdighet, sier han.

Forsvarlig tilbud

Karlsen selv tar angrepet fra partifellene med stor ro. Han mener kommunestyregruppen i Nordreisa ikke hadde noe annet valg enn å innføre eiendomsskatt, og viser til at kommunen har hatt en kraftig nedgang i sine driftsinntekter de siste årene.

- De som står bak denne uttalelsen har aldri følt på kroppen hvordan det er å stå til ansvar for innbyggerne. Det er veldig lett å sitte på Stortinget å være prinsippfast. Det er noe helt annet å måtte forholde seg til virkeligheten, sier Karlsen.

- Delegatene på landsmøtet bør tenke seg veldig nøye om før de vedtar en slik uttalelse, sier han.

Ordføreren frykter ikke truslene om eksklusjon fra partiet. Han understreker tvert imot at han ville gjort det samme igjen.

- Jeg skulle gjerne sett at vi ikke hadde behøvd å innføre eiendomsskatt, men vi sto overfor valget mellom å stå fast på partiprogrammet og å gi innbyggerne våre et forsvarlig tilbud, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks