Hovedinnhold

VG ba sentrale Frp-ere om å svare på spørsmålet: «Hva er den norske modellen?»

KLAR TALE: Nyvalgt nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, mener Sivs tale var et klart angrep på Arbeiderpartiet. Foto: Frode Hansen/VG
KLAR TALE: Nyvalgt nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, mener Sivs tale var et klart angrep på Arbeiderpartiet. Foto: Frode Hansen/VG

Denne saken handler om:

Ketil Solvik-Olsen, påtroppende nestleder:

- Poenget med Sivs tale var at i folks kamp mot systemet, så står Frp på folkets side, mens Arbeiderpartiet står på systemets side. Hvis dere ønsker å gjøre det til noe annet i VG, så er det deres problem.

Carl I. Hagen, gruppeleder i Oslo bystyre:

- Hvis man skal si én ting, så er det at lønnsoppgjørene er treparts samarbeid. Hvis man var fornuftige i regjeringen, hadde man sagt «vi dropper at arbeidsgivere skal betale lønnsøkninger, mens vi som stat kutter i skatter og avgifter». Da hadde man frosset kostnadsnivået i norsk industri, samtidig som alle hadde fått økt kjøpekraft. Den norske modellen står i veien for rasjonell og effektiv tenkning på veldig mange områder.

Per-Willy Amundsen, klimapolitisk talsmann:

- Den norske modellen er det Stoltenberg til en hver tid legger i det for å forsvare sin egen politikk. Det som er galt med den norske modellen, er at man fokuserer på systemer og modeller, i stedet for å fokusere på folk. Vi er opptatt av mennesker og individer.

VISER TIL SIV: Per Sandberg Foto: Helge Mikalsen/VG
VISER TIL SIV: Per Sandberg Foto: Helge Mikalsen/VG

Per Sandberg, nestleder:

- Siv har allerede svart på hva som er den norske modellen, og hva som er galt med den. Det gjorde hun i talen sin. Og det svaret var utfyllende.

Per Arne Olsen, avtroppende nestleder:

- For meg er den norske modellen det samfunnet vi har og de bærebjelkene vi alle er enige om. Det handler om fellesskapsløsninger, personlig frihet, ytringsfrihet, likestilling og at vi har et sosialt sikkerhetsnett. Handlingsregelen er ikke en del av den norske modellen.

Bård Hoksrud, samferdselspolitisk talsmann:

- Det er de sosiale gode vi har, som et sosialt sikkerhetsnett. I denne modellen er det også systemer og reguleringer som ikke tar hensyn til vanlige folk. Et eksempel er sykehuskøene. Et annet er på samferdsel, hvor Statens vegvesen og Vegdirektoratet blir propper i systemene.

Kari Kjønaas Kjos, ruspolitisk talsperson:

- Den norske modellen handler om hvordan vi velger å styre landet i Norge. Det er definerte sannheter som handlingsregelen, at vi er et spleiselag, at alle har like rettigheter. Kort og godt: Velferdssamfunnet.

Helge André Njåstad, sentralstyremedlem:

- Det er å bruke naturressursene i landet på en bedre måte. Det handler om olje, fiskeoppdrett, vannkraft og å bruke disse ressursene til å bygge landet. Problemene med modellen er alle reglene som hindrer nyskaping og kreativitet.

SYSTEMKRITISK: Sylvi Listhaug Foto: Frode Hansen/VG
SYSTEMKRITISK: Sylvi Listhaug Foto: Frode Hansen/VG

Sylvi Listhaug, sentralstyremedlem:

- Den norske modellen kjennetegnes av det ikke prioriteres investeringer i infrastruktur og omsorgssektoren. Modellen passiviserer folk med gode velferdsordninger. Den bidrar til å få folk ut av arbeidslivet. Systemene er viktigere enn menneskene. Vi får ikke det vi forventer etter å ha betalt skatt og sånn.

Himanshu Gulati, leder i Fremskrittspartiets ungdom (FpU):

- Begrepet har ingen bestemt mening. Det er umulig å svare på hva det betyr uten å sette det i en kontekst. Men i denne sammenhengen, så er den norske modellen kombinasjonen av tunggrodd byråkrati under Arbeiderparti-staten, hvor systemene er viktigere enn menneskene.

Terje Søviknes, ordfører i Os:

- Det er en stor stat som blander seg i det meste, og som har et svært ensrettet tjenestetilbud til innbyggerne. Modellen består også av at mange betaler mye i skatt, som så omfordeles i form av blant annet ytelser. Det har gjort mange avhengige av disse ytelsene og det er uheldig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks