Hovedinnhold

Søviknes kan bli vraket fra Frp-toppen

- ANER IKKE HVORFOR: Terje Søviknes vet ikke hvorfor han brått ble kastet ut fra Facebook. Foto: Knut Erik Knudsen
- ANER IKKE HVORFOR: Terje Søviknes vet ikke hvorfor han brått ble kastet ut fra Facebook. Foto: Knut Erik Knudsen
(VG Nett) Sterke krefter i Frp forsøker nå å stanse Terje Søviknes sitt comeback til rikspolitikken.

Denne saken handler om:

Valgkomiteen i Frp har innstilt Søviknes som nytt medlem av partiets sentralstyre. Dermed har det ligget an til comeback for den tidligere nestformannen, ni år etter at han måtte forlate partiledelsen etter sexskandalen i forbindelse med Fpu-landsmøtet i Langesund.

Nå blir imidlertid den omstridte Os-ordføreren utfordret av sterke krefter i partiet. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud bekrefter overfor VG Nett at han vil stille som motkandidat til Søviknes på landsmøtet som åpner på Gardermoen fredag.

- Betydelig motstand

Etter det VG Nett forstår er det Søviknes sin holdning til bompenger som har satt sinnene i kok hos enkelte av partifellene. Søviknes har tidligere fått krass kritikk for sitt forsøk på å utfordre partiets kompromissløse holdning til å finansiere veiprosjekter ved hjelp av bompenger.

- Det er en betydelig motstand mot Søviknes i partiet, og det vil forundre meg mye om han blir valgt. Terje har fremstått som motstander av partiets linje i bomsaken, og mange er skeptiske til at han skal inn i sentralstyre å tolke vedtak i kommunestyrene, sier stortingsrepresentant Kenneth Svendsen, som leder Frps fylkeslag i Nordland.

LES OGSÅ:Frp nekter sine lokalpolitikere å stemme ja til bompenger

Sammen med ni andre fylkeslag står Svendsen bak et forslag til resolusjon fra landsmøtet som krever at partiledelsen slår hardere ned mot lokalpolitikere som bidrar til at det blir innført bompenger eller eiendomsskatt. Svendsen mener det bør åpnes for å kaste lokalpolitikere som ikke følger partiprogrammet ut av partiet.

- At Frp i posisjon i enkelte kommuner setter partiets program til side stiller hele partiorganisasjonen i en vanskelig situasjon, heter det i uttalelsen.

Saken fortsetter under bildet!

UTFORDRER: Bård Hoksrud mener Terje Søviknes bryter med Frps program i synet på bompenger, og stiller som motkandidat på landsmøtet i helgen. Foto: Knut Erik Knudsen
UTFORDRER: Bård Hoksrud mener Terje Søviknes bryter med Frps program i synet på bompenger, og stiller som motkandidat på landsmøtet i helgen. Foto: Knut Erik Knudsen

Politisk uenighet

Hoksrud understreker at det er bomstriden, og ikke den mye omtalte sexskandalen, som gjør at han velger å stille som motkandidat til Søviknes. Hoksrud var leder i partiets ungdomsorganisasjon da saken eksploderte i 2001, og fikk mye av ansvaret for å rydde opp etter skandalen.

Før det ble kjent at Søviknes hadde hatt sex med en 16 år gammel jente under Fpu-landsmøtet i Langesund ble han regnet som en av kronprinsene i partiet. Skandalen førte til at Terje Søviknes trakk seg tilbake fra rikspolitikken.

- Jeg opplever at partiet er helt ferdig med denne saken nå. Dette handler utelukkende om en politisk uenighet. Terje har frontet et avvikende syn på et av Frps kjerneområder, mens jeg er opptatt av at våre folkevalgte følger programmet som er vedtatt av landsmøtet, sier Hoksrud.

LES OGSÅ:Frp-ordførere slakter partiets bom-nekt

Han er likevel forberedt på at enkelte kan komme til å stille spørsmålstegn ved motivene hans for å utfordre Søviknes.

- Forhistorien, og det som skjedde i Langesund, har gjort at jeg måtte gå noen ekstra runder med meg selv før jeg takket ja til å stille som motkandidat, men for meg er dette en ikke-sak, sier Hoksrud.

- Sunt med flere kandidater

Søviknes hilser utfordringen fra Hoksrud velkommen, og mener det er sunt at partiet har flere kandidater til sentrale verv. Han reagerer likevel på at bomkompromisset blir brukt mot ham i en kamp om posisjoner i partiet.

- Dette er en sak som ligger snart seks år tilbake i tid. Jeg håper ikke det skal overskygge alt det vi har fått til i posisjon i Os kommune og i fylkespolitikken i Hordaland, sier Søviknes.

Han mener det er viktig at Frp får flere personer med bakgrunn fra lokalpolitikken inn i ledelsen.

- Hvordan reagerer du på at flere fylkeslag nå vil skjerpe sanksjonene overfor lokalpolitikere som handler på tvers av partiprogrammet?

- Jeg har en del tanker om det, men det skal jeg ta fra talerstolen på landsmøtet, og ikke gjennom media i forkant.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks