Hovedinnhold

- Slipp inn maks 1000 ikke-vestlige innvandrere i året

Frp vil at folket skal bestemme

VIL STRAMME INN: Frp-leder Siv Jensen og partiets innvandringspolitiske talsmann på Stortinget, Per-Willy Amundsen, krever strammere innvandringspolitikk og vil at du skal avgjøre den gjennom en folkeavstemning. Foto: Helge Mikalsen
VIL STRAMME INN: Frp-leder Siv Jensen og partiets innvandringspolitiske talsmann på Stortinget, Per-Willy Amundsen, krever strammere innvandringspolitikk og vil at du skal avgjøre den gjennom en folkeavstemning. Foto: Helge Mikalsen
Frp og Siv Jensen vil ikke slippe inn mer enn maksimalt 1000 innvandrere fra ikke-vestlige land i året. Men hun vil at du skal få bestemme innvandringspolitikken i en folkeavstemning.

Denne saken handler om:

I fjor fikk 8754 asylsøkere og innvandrere fra ikke-vestlige land i Asia og Afrika opphold i Norge.

Tallene er fra UDI og inkluderer asyl, beskyttelse, opphold på humanitært grunnlag og familieinnvandring.

Antallet vil Frp kutte til 1000. Og de vil la folket avgjøre.

- Jeg synes det er en god idé å spørre folket i sentrale spørsmål. Det vil skape mer delaktighet og engasjement blant velgerne, som jeg mener er bra for demokratiet, sier Jensen.

Folkeavstemning

Hun mener Norge bør gjøre som Sveits og la folket bestemme hovedvalgene i flyktning- og asylpolitikken, gjennom en folkeavstemning.

I helgen stemte over 67 prosent av sveitserne ja til å innføre en mye strammere innvandringspolitikk. De gjorde det gjennom å si ja eller nei til et forslag til ny streng innvandringslov.

- Er du ikke redd for at en folkeavstemning i Norge om et så betent tema vil bidra til å få opp masse grums?

- Da baserer man seg på at folk er dumme. Den påstanden tar jeg avstand fra. Det er de ikke. Folket er mer enn godt nok i stand til å foreta et valg i denne saken, sier Jensen.

- Må stramme inn

- Vi mener innvandringssaken er vel så viktig for nordmenn som EU. I 2060 vil det ifølge Statistisk sentralbyrå være to millioner innvandrere i Norge. Da synes vi det er på tide å stramme til, sier partiets innvandringspolitiske talsmann på Stortinget, Per-Willy Amundsen.

Han laget i går en skisse til spørsmål, som han mener kan brukes i en folkeavstemning, hvis Frp får det som de vil.

Den toppes med krav om at det bare slippes inn 1000 ikke-vestlige innvandrere i året.

- Det betyr ikke at vi sier nei til nummer 1001 som kommer, men at det er vår målsetting. Det er nivået vi mener det norske samfunnet er i stand til å integrere på årlig basis, sier han.

- Det er spesielt antallet som får familiegjenforening, som er altfor høyt. Vi mener det må strammes inn kraftig. De gjorde det i Danmark med stort hell. Familiegjenforening ble redusert til 1/3, sier han.

I dag reiser han og kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget til Danmark for å høre om danskenes erfaringer med de innstramningene de har foretatt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks