Hovedinnhold

Slik vil Frp at du skal jobbe

Omstridt forslag om arbeidsliv myket opp på landsmøtet

PÅ PARTI: Frps partileder Siv Jensen sammen med partiets nestledere Per Sandberg (t.v.) og Per Arne Olsen. Foto: Scanpix
PÅ PARTI: Frps partileder Siv Jensen sammen med partiets nestledere Per Sandberg (t.v.) og Per Arne Olsen. Foto: Scanpix
GARDERMOEN (VG Nett) Fremskrittspartiet vil at du skal kunne jobbe dobbelt så mye overtid som det som er lov i dag. Siv Jensen mener debatten er på rett vei.

Denne saken handler om:

Tips oss

Partiets stortingsgruppe foreslo for landsmøtet at arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel skrives drastisk om, blant annet ved å kutte bestemmelser om rett til overtidsbetaling og øke normalarbeidstiden. Begrunnelsen var at «morgendagens arbeidsliv er avhengig av en rammepreget lovgivning».

Nord-Trøndelag Frp tok senere over som forslagsstiller for det kontroversielle forslaget.

BAKGRUNN: Frp vil la deg jobbe mer 

Modererte seg

Resolusjonen som ble vedtatt søndag ettermiddag, sier blant annet at landsmøtet vil doble antallet mulige overtidstimer fra 200 til 400 timer i året.

Hva mener du om Frps arbeidslivsforslag? Diskutér forslaget nederst i saken!

Utover dette var imidlertid det endelige forslaget kraftig moderert.

- Synes du forslaget som ble vedtatt ligner på det opprinnelige forslaget, partileder Siv Jensen?

- Nei. Jeg var helt sikker på at det kom til å bli moderert. Jeg ønsket ikke å si noe i forkant, fordi jeg ikke ville torpedere en debatt. Det har vært en prossess slik at dette ble enstemmig vedtatt, sier Jensen til VG Nett.

Forslaget har nemlig skapt splid internt i Frp. Nestlederne Per Arne Olsen og Per Sandberg, som begge ble gjenvalgt søndag, var på kollisjonskurs når det gjaldt å fjerne en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalister her! 

Sandberg varslet tidligere denne uken at han som sjef for redaksjonkomiteen skulle sørge for en oppmyking av forslaget. På møterommene og i gangene på Clarion Hotel har en rekke av punktene i forslaget blitt moderert eller fjernet av nestleder Per Sandberg og resten av redaksjonskomiteen.

Les også: Alle Frp-kommuner har maks-skatt

Likevel er flere delegater på landsmøtet oppgitt over at det oppsiktsvekkende innholdet i det opprinnelige forslaget, blir ansett som allerede vedtatt Frp-politikk hos politiske motstandere.

Frp-topp: - Innvandrergutter blir hissigere enn norske

Dropper utvidet arbeidsuke

Den originale innstillingen var nemlig langt skarpere i ordbruken enn forslaget som ble vedtatt. Formuleringen om at Frps landsmøte «ikke kjenner seg igjen i retorikken om det brutaliserte arbeidslivet», ble droppet.

Det samme ble forslaget om at de ikke lenger skal finnes faste bestemmelser for betaling av overtid, og at arbeidsgivere skal kunne pålegge ansatte å jobbe overtid når det er behov for det.

Les også: Frp-landsmøtet er Norges rikeste

Dette forslaget skapte debatt i forkant av landsmøtet, og fikk Aps partisekretær Raymond Johansen til å se rødt.

Mens innstillingen egentlig gikk på at normalarbeidstiden skulle økes til 40 timer - en økning på 2,5 timer i uka - sier den vedtatte resolusjonen at dagens bestemmelse om normalarbeidstid skal opprettholdes.

Jensen mener forslaget beveger debatten om norsk arbeidsliv i riktig retning.

- Synes du forslaget er klart nok?

- Ja, det synes jeg.

- Hvis du synes dette var klart, hvordan vil du da karakterisere det opprinnelige forslaget?

- Jeg har med vilje ikke karakterisert det. Jeg ønsket en debatt rundt dette, sier Frp-lederen.

Vil ha nordsjøturnus

Landsmøtet til Frp går også inn for at myke opp overtidsbestemmelsene, men droppet innføringen av begrepet «frivillig overtid», som skulle gjøre det mulig å innføre individuelle avtaler om utvidet normalarbeidstid.

Partiet vedtok å ville innføre en såkalt «nordsjø-turnus» i helse- og omsorgssektoren og service-sektoren, slik at helsearbeidere kan jobbe fire uker på og fire uker av slik som oljearbeidere i Nordsjøen gjør.

Frp vil at fagforbundenes vetorett mot dette, skal fjernes.

Frps nye arbeidslivspolitikk faller ikke i god jord hos LO:

- Resolusjonen som ble vedtatt av landsmøtet søndag, er et tydelig signal om at Frp vil endre norsk arbeidsliv og svekke vernebestemmelsene i loven, sier førstesekretær Trine Lise Sundnes i LO til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks