Hovedinnhold

Siv Jensen håper Aps sympatibølge tar slutt

PÅ ELDREBESØK: Frp-leder Siv Jensen besøkte Solvang sykehjem for å lansere partiets eldrepolitikk i går. Men der ble det fokus på andre ting også. Foto: Nils Bjåland
PÅ ELDREBESØK: Frp-leder Siv Jensen besøkte Solvang sykehjem for å lansere partiets eldrepolitikk i går. Men der ble det fokus på andre ting også. Foto: Nils Bjåland
Frp-leder Siv Jensen tar et oppgjør med sympatibølgen Ap har opplevd etter at AUF-ere ble massakrert på Utøya.

Hadde det ikke vært for angrepene 22. juli, ville Arbeiderpartiet slitt med oppslutningen før kommunevalget, mener Fremskrittspartiets leder.

- Alt lå til rette for at Ap skulle slite ganske bra i dette valget. Det var ingen ting som tydet på at de kom til å gjøre rent bord i kommunevalget 2011. Så kom denne massakren, sier Siv Jensen til VG.

Vil ha tilbake debatten

I går fikk Frp historisk lave 12,7 prosents oppslutning på målingen TNS Gallup laget for TV 2 og politisk.no.

LES OGSÅ:  Siv Jensen beklager drapssammenligning

Arbeiderpartiet har på sin side opplevd massiv støtte siden terroren mot regjeringskvartalet og AUF-leiren på Utøya.

Siv Jensen tar nå et oppgjør med sympatibølgen Ap opplever på meningsmålingene.

- Jeg skjønner at veldig mange mennesker umiddelbart etterpå reagerer i affekt og er veldig følelsesladet i forhold til dette. Men jeg tror ingen ting på at det norske folk plutselig har blitt sosialister. Det handler egentlig bare om å få tilbake debatten som vi hadde før, sier Jensen.

- Du sier at den sympatibølgen som har vist seg på meningsmålingene nå kommer til å forsvinne?

- Jeg har ingen forutsetninger for å konkludere på det.

LES OGSÅ:  Siv Jensen angrer på ordbruk i debatter

- Men tror du det?

- Jeg håper det, sier hun og fortsetter:

- Når vi går til valgurnene 12. september, så skal det valgresultatet stå seg i fire år. Og det man stemmer på er hva slags eldreomsorg man vil ha, hva slags skole man vil ha, hva slags valgfrihet man vil ha, hvor høye avgifter man vil ha og hvor mye byråkrati man vil ha. Det er dette det handler om, sier Jensen til VG.

Siv Jensen er klar på at hun fortsatt er preget etter terroranslaget for tre uker siden, og har forståelse for sorgprosessen, spesielt i Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ:  Ingen føringer for politisk innhold i valgkampen

Men hun mener sympatibølgen ikke må gå for langt:

- Vi har alle uttrykt sympati med Arbeiderpartiet. Jeg er kanskje den som har gått lengst av alle partilederne og sagt at i en liten periode nå så er vi alle AUF-ere. Med det mener jeg ikke at vi alle skal bli sosialister, men at vi alle skal uttrykke sympati i en vanskelig situasjon. Og så handler det om at vi må ta hverdagen tilbake og være opptatt av de tingene som påvirker våre liv, sier Jensen.

Turbulent valgstart

Flere utspill i valgkampens første helg har gjort valgkampstarten ekstra turbulent for Siv Jensen:

Flere lokalpolitikere har hevdet at det var Aps egen feil at partiet ble angrepet 22. juli.

Frps ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, uttalte at politiet burde begrense etterforskningen av Utøya-massakren. Hagen uttalte at han ikke forsto hvorfor pårørende ønsket detaljerte opplysninger om hvordan deres kjære ble drept.

Carl I. Hagen og partileder Siv Jensen har begge uttalt at de mener nesten alle terrorister er muslimer - en uttalelse utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har omtalt som «grotesk».

I Fremskrittspartiet er det stor frustrasjon med Hagens utspill (se neste side). VG vet at det også sentralt i partiet fryktes at Hagen allerede har gjort ubotelig skade på valgkampen.

Måtte svare om Hagen

Siv Jensen forsøkte i går å få oppmerksomhet om Frps eldrepolitikk, men måtte gjentatte ganger svare på spørsmål om Carl I. Hagens uttalelser i stedet.

Jensen avviser at Hagen er en løs kanon på Frp-dekket, men erkjenner at partiet har fått en haltende valgkampstart.

- Vi har vært i unntakstilstand noen uker, og det er naturlig. Det har også ført til at de tradisjonelle debattarenaene har vært stengt, og at debatten har stoppet opp. Jeg har også tidligere sagt at det ville bli noe halting inntil vi er tilbake i det normale, sier Jensen.

Hun mener politikerne nå ikke må være redde for å diskutere utfordringene Norge har lokalt og nasjonalt.

- Nå må vi ikke bli så «jumpy», så livredde at vi nærmest avlyser alle åpenbare debatter som vi må ha fremover. Jeg mener det er helt nødvendig at vi sakte, men sikkert tar de debattene tilbake. Men så er det noe med timing, og det er fortsatt bare tre uker siden det skjedde. Mange av oss er fortsatt preget av det, sier Siv Jensen.

- Kritikk av velgerne

VG tok mandag kveld kontakt med Statsministerens kontor og ledelsen i Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ:  Dansk partileder refser Siv Jensen

Fordi alle ofrene fra Utøya fortsatt ikke er stedt til hvile vil de ikke gå inn i substansen av det Siv Jensen sier.

- Jeg opplever ikke dette som et angrep på Arbeiderpartiet, men som kritikk og undervurdering av norske velgere. Det får stå for Siv Jensens regning, sier partisekretær Raymond Johansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks