Hovedinnhold

Siv Jensen angriper SV-Heikki og Ap-Jonas

** Frp-lederen mener Heikki er snurt ** Synes Behring Breivik-sammenligninger er vonde

(VG Nett) Siv Jensen (44) omtaler Heikki Holmås (SV) og Jonas Gahr Støres (Ap) karakteristikker av Fremskrittspartiet de siste dagene som både «pinlig» og «oppsiktsvekkende».

Denne saken handler om:

De to statsrådene har de siste dagene gått ut på Twitter og i Dagsavisen og sammenlignet Fremskrittspartiet med høyrepopulistiske partier.

Det var onsdag kveld at utviklingsminister Holmås tvitret følgende:

«Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene».

Temaet kom opp etter at en rekke utenlandske medier skrev at Frp er et innvandringsfiendtlig parti på ytterste høyrefløy.

Jonas Gahr Støre sier også til Dagsavisen i dag at Frp ikke kan bli overrasket over internasjonal oppmerksomhet rundt det regjeringsprosjektet som nå tar form.

- Når Fremskrittspartiets søsterpartier har vært på vei mot regjeringsmakt har det vakt internasjonal oppmerksomhet. Dette mener jeg de må stå i. Det er ikke noe Utenriksdepartementet kan gå inn og korrigere. Det kan ikke den norske stat ha noen mening om, sier han til avisen i dag.

Tar avstand

Disse kommentarene får Siv Jensen til å reagere kraftig.

- Det som er mest oppsiktsvekkende i det Jonas Gahr Støre sier, er det han sier om Fremskrittspartiets søsterparti i andre land. Han vet godt at vi ikke har søsterparti i andre land.

- En mann som har så lang erfaring fra Utenriksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet burde holde seg for god til å gjøre dette. Jeg tar avstand fra det, og skjønner heller ikke hvorfor han har behov for å gjøre det, sier Siv Jensen til VG.

- Hva tenker du om at Heikki Holmås synes det er naturlig at dere sammenlignes med Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene i utlandet?

- Det er bare pinlig fra Heikki Holmås. Han vet bedre. Det er greit at han er snurt over å ha mistet jobben sin som statsråd. Men det burde være like mye i hans interesse å snakke riktig og sannferdig om dette enn å spre usannheter.

- Vi har aldri sunket til det lavmålet i Fremskrittspartiet når vi har omtalt SV. Vi er uenig med dem. Men vi har ikke karikert dem, sier hun.

- Blir du lei deg av slike karakteristikker?

- Ja, jeg syns det er urimelig noe av det som er fremkommet. Men vi får bare gyve løs, og prøve å få frem det riktige bildet, sier hun.

Utviklingsminister Heikki Holmås ønsker ikke å ta noen selvkritikk etter Twitter-meldingen han sendte ut denne uken.

- Fremskrittspartiet er har flere likhetstrekk politisk med Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene. De er veldig opptatt av det nasjonale, innvandringsfiendtlige og opptatt av skiller mellom «oss» og «dem».

Frps Christian Tybring Gjedde har blant annet skrevet at flerkulturen river Norge i filler. Det er på samme linje som disse to partiene skriver i sine programmer, sier Holmås til VG.

- Så du angriper ikke Frp for at du er snurt over å ha mistet jobben?

- Jeg er skuffet over at vi ikke fikk flertall. Men jeg syns vi kan diskutere politikk for det. Frp burde også være glade for at vi tar politikken deres på alvor. Jeg kommer heller ikke med karakteristikker, som Jensen sier, men poengterer kun at de har flere likhetstrekk med andre partier i den høyrepopulistiske familien, sier han.

- Ikke interessant hva jeg mener

Helseminister Jonas Gahr Støre sier til VG at han har respekt for Jensens definisjon på søsterpartier.

- Det får være opp til henne om hvem hun definerer som Fremskrittspartiets søsterpartier.

- Det jeg har sagt i mange år, er at jeg mener Fremskrittspartiet er en av mange høyrepopulistiske partier i Europa. Men jeg har understreket at de er godt forankret i det norske demokratiet.

- Fremskrittspartiet kan heller ikke gjøres ansvarlig for meninger for andre partier i andre land, sier Gahr Støre.

- Heikki Holmås synes det er naturlig at Fremskrittspartiet sammenlignes med Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene i utlandet. Er du enig i denne sammenligningen?

- Jeg vil ikke slå dem i hartkorn med andre partiers meninger. Men her er det ikke interessant hva jeg mener. Fremskrittspartiet bør selv ta kontakt med europeiske medier og forklare og utdype hva de mener er feil, sier han, og legger til:

- Jeg mener at det er urimelig at det gjøres koblinger mellom Fremskrittspartiet og til den dømte terroristen.

- Fremskrittspartiet har tatt avstand fra hans meninger på en ryddig måte, og det synes jeg internasjonal presse bør merke seg.

For etter at det ble klart at Fremskrittspartiet fikk borgerlig flertall med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, har en rekke utenlandske medier skrevet at massemorderen Anders Behring Breivik tidligere har vært medlem av det nå som kan bli et regjeringsparti.

Jensen synes denne omtalen er uhyrlig.

- Jeg må innrømme at det gjør vondt å se, for det er feil. Det blir følgefeil av at noen reportasjer begynner galt, også har de bare spredd seg. Det blir ikke mer riktig ved at det blir gjentatt. Dette er ikke noen debatt vi har i norsk politikk, og derfor er det ganske oppsiktsvekkende.

- Det har vært mye omtrentlig arbeid av utenlandske journalister når de har tilnærmet seg denne saken, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks