Hovedinnhold

Russlands ambassade jaktet venner på Stortinget

<p>VENNEFORENING: Den ruussiske ambassaden i Oslo har lenge jobbet for å etablere en venneforening i Stortinget. Foto: FRODE HANSEN</p>

VENNEFORENING: Den ruussiske ambassaden i Oslo har lenge jobbet for å etablere en venneforening i Stortinget. Foto: FRODE HANSEN

I årevis har Russlands ambassade jobbet aktivt for å etablere en venneforening for Russland på Stortinget. Få dager før Vladimir Putins styrker invaderte Krimhalvøya, ble russernes ønske oppfylt.

Denne saken handler om:

Norsk-russisk venneforening på Stortinget

Disse er medlemmer:

Martin Henriksen (Ap)

Eirik Sivertsen (Ap)

Trond Giske (Ap)

Sverre Myrli (Ap)

Irene Johansen (Ap)

Margunn Ebbesen (H)

Kent Gudmundsen (H)

Tor Andrè Johnsen (Frp)

Ulf Leirstein (Frp)

Jørund Rytman (Frp)

Jan Henrik Fredriksen (Frp)

Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp)

Helge Andre Njåstad (Frp)

Rasmus Hansson (MDG)

Rigmor Andersen Eide (KrF)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

– Det hele startet veldig bra, med full entusiasme og alt, så kom Krim og så ligger vi litt skinneflate i øyeblikket, for å si det rett ut, sier Kåre Simensen.

Ap-representanten fra Finnmark, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, ble den 13. februar i fjor valgt til leder av «Norsk Russisk Venneforening».

Kun ti dager etter venneforeningen ble stiftet, begynte demonstrasjonene i Sevastopol på den da ukrainske Krim-halvøya. Få måneder senere var Krim annektert, og er nå en del av russisk territorium.

Alle de 169 stortingsrepresentantene fikk en e-post med spørsmål om de ville bli medlemmer av venneforeningen. 17 personer svarte ja. Hele syv av disse representerer Frp.

Les også: Frp-representant advart: - For nær omgang med Russlands ambassade

Kampvotering om verv

En av dem som meldte seg aller først var Frps stortingsrepresentant Tor André Johnsen fra Hedmark. Han er nå varamedlem til styret.

Men under venneforeningens stiftelsesmøte var ikke stemningen like vennlig:

Johnsen var nemlig ikke fornøyd med å være varamedlem. Han ønsket å bli nestleder i venneforeningen.

Derfor gikk Johnsen til kampvotering mot sin egen partikollega, Jan Henrik Fredriksen fra Finnmark, men tapte.

Les også:Dette sier Frp-sjefen om det russiske forslaget

Hverken Johnsen eller Fredriksen ønsker å kommentere dette overfor VG.

Foreningsleder Kåre Simensen hevder å være initiativtageren til en forening de aller færreste, heller ikke det politiske miljøet, har hørt om, og som knapt har vært omtalt i mediene.

Sterkt ønske

Men Simensen innrømmer at Russlands ambassade, og russiske parlamentarikere, lenge hadde uttrykt et sterkt ønske om å få på plass en venneforening.

– Hvem var initiativtager til denne foreningen?

– Det var meg. Jeg kommer ifra nord. Jeg har vært fylkesråd i Finnmark i to år. Der ser man hvor godt «folk til folk»-samarbeidet fungerer. Til tross for at det er en vanskelig situasjon der også, så er det tette relasjoner mellom folk. Vi ser at det parlamentariske samarbeidet på regionalt nivå fungerer godt. Vi har veldig liten kontakt mellom parlamentarikerne på nasjonalt nivå. Vi skulle gjerne sett at man ble mer kjent med Russland gjennom å ha møteplasser. Det er såpass enkelt som det, sier Simensen til VG.

Les også:Advarte sine egne mot russisk etterretning

Simensen er mer positiv til samarbeid med Russland enn det som er vanlig på Stortinget nå.

– Med en gang du lærer å kjenne folk, så er det ikke så farlig lenger. Og det er litt av den erfaringen jeg har med meg fra nord, som jeg ønsker å ta meg inn hit til Stortinget. Jeg har truffet han som er leder av den russisk-norske venneforeningen i Moskva. Det gjorde jeg i Murmansk 30. august i fjor. Da var Ap i Nord-Norge på besøk der, sier Simensen.

Les også:PST frykter norske politikre blir ofre

– Ingen god start

Han vedgår at Russlands ambassade har vært meget ivrige i opptakten til etableringen av venneforeningen.

– I forbindelse med dette har vi også hatt en dialog med ambassaden. Vi ønsker å ha med dem for å legge til rette for aktivitet og innhold.

– Det har vært et ønske fra den russiske ambassaden i Oslo i mange, mange år å få etablert en russisk venneforening på Stortinget?
– Ja. Vi hadde et besøk fra stortingsrepresentant Olemic Thommessens kollega i Dumaen (Russlands nasjonalforsamling, journ.anm.). På det møtet fremkom det også klare ønsker om få til en venneforening her på huset. Da jeg gikk ut med mitt initiativ, var jeg også i møte med stortingspresidenten om denne ideen. Olemic sa at det var veldig positivt, helt i tråd med hva han sa til sin kollega i Moskva da han var her.

– Det må ha vært veldig uheldig for denne venneforeningen at Russland skulle invadere Ukraina rett etter at den ble stiftet?

– Ja. Det var ingen god start, for å si det på godt norsk. Det kunne ha vært bedre, med tanke på at vi skulle komme i gang, bli godt kjent og oppnå våre visjoner. Så får vi bare håpe at det blir en situasjon som gjør at vi kan møtes på vanlig måte. Men jeg har også sagt at det er vanskelig for meg å opptre som en privat utenriksminister. Det kan jeg ikke gjøre på egen hånd. Det har vært liten aktivitet. Vi har hatt møter på Stortinget, også med representanter fra den russiske ambassaden, i kantinen, helt åpent.

– Har dere fått hjelp av den russiske ambassaden til å starte foreningen?

– Det første møtet med ambassaden var før ting begynte å skje. Det møtet var med tanke på hva slags aktivitet vi skulle få til, hva de kunne hjelpe til med, og de var jo behjelpelige med det aller meste.

Tidligere Høyre-statsråd Ingjerd Schou er også styremedlem i venneforeningen.

– Jeg er norsk delegasjonsleder til Europarådet, der jeg har sagt krystallklart fra om hvor uakseptabel Russlands opptreden i Ukraina er. Jeg ble medlem fordi jeg ønsker en arena for dialog med russerne i Oslo. Jeg trenger å lære mer om Russland, sier Schou.

Stor glede

Ved Russlands ambassade på Drammensveien i Oslo er gleden stor over at en venneforening endelig er opprettet i det norske parlamentet.

– I en tid med sanksjoner, og en veldig utfordrende atmosfære i vårt bilaterale forhold, beholder de nordlige regionene veldig tett kontakt med tilsvarende regioner i Russland. Og de er veldig avhengige av hverandre på et menneskelig plan i folk til folk-samarbeidet. Så det parlamentariske samarbeidet er noe vi virkelig prøver å fremme, sier Andrej Kulikov, presseattaché ved ambassaden.

<p>FORNØYD: Presseattaché Andrej Kulikov ved Russlands ambassade bekrefter at ambassaden ser på venneforeningen som viktig.Foto:TROND SOLBERG</p>

FORNØYD: Presseattaché Andrej Kulikov ved Russlands ambassade bekrefter at ambassaden ser på venneforeningen som viktig.Foto:TROND SOLBERG

– Hvor viktig vil du si at denne venneforeningen er?

– Den er veldig viktig. Vårt anliggende var at det er en rekke spørsmål som kan diskuteres i det nasjonale parlamentet, ikke bare i de regionale foraene. Jeg overleverte i februar et brev fra det øvre kammeret i det russiske parlamentet med et konkret initiativ til å forbedre samarbeidet om menneskerettigheter, miljøvern, samarbeid mellom våre nordre regioner. Finnmark, Troms og Nordland på norsk side, og Arkangelsk og Murmansk på russisk side. Vi fikk svar fra den norske venneforeningen, sier annensekretær Vladimir Kuntsev.

– Hvordan støttet Russlands ambassade opprettelsen av gruppen?

– Selvsagt spiller den russiske ambassaden er viktig rolle i dette arbeidet. Vi har ganske ujevn kontakt med venneforeningen. Vi har flere møter med dem. Helt transparente. Enten i ambassaden eller i Stortinget. Vi diskuterer forskjellige ting. Og kan ha ulike oppfatninger om internasjonale forhold, eller bilaterale forhold, men disse kontaktene er meget viktige, for begge sider.

Vladimir Kuntsev har flere argumenter for hvorfor det var riktig av Stortinget å opprette venneforeningen:

– Vårt argument for å etablere en slik venneforening, har vært at Norge har en rekke slike grupper allerede, og at det er en slik gruppe i det russiske parlamentet. Så vi spurte: Hvorfor har ikke Norge en slik gruppe? Ettersom vi er naboer og har felles grense.

– Venneforeningen ble opprettet rett før situasjonen på Krim oppsto. Kåre Simensen har fortalt oss at det gjorde det hele mer komplisert?

– Hele den parlamentariske kontakten er blitt mindre aktiv. Det var noen besøk som var planlagt, og store forventninger ... Det er veldig synd at det er denne situasjonen vi befinner oss i om dagen.

Andrej Kulikov kan ikke få understreket nok hvor viktig han mener venneforeningen er.

– På en måte er ambassaden blitt mer aktiv, fordi situasjonen gjør at parlamentarikerne i Norge har mindre kontakt med sine russiske kolleger enn tidligere. Det er også en av grunnene til at vi anser denne vennegruppen som så nyttig i disse dager.

– Det er ikke alle norske politikere som er helt enige med regjeringen i sanksjonspolitikken mot Russland. Hva er deres erfaring?

– Igjen, mange av dem kommer fra de nordlige fylkene. Folk fra den delen av Norge har ofte en helt annen oppfatning enn regjeringen. Offisielt må de komme med visse uttalelser, men privat har de nok ofte andre meninger

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks