Hovedinnhold

Raser mot Karitas vestkant-utspill

FEIL FOKUS: Frps Mazyar Keshvari mener Karita Bekkemellems utspill om kvinner på Oslo Vest er en skivebom og vil heller ha fokus på innvandrerkvinner og arbeid. Foto: Bjørn Lecomte
FEIL FOKUS: Frps Mazyar Keshvari mener Karita Bekkemellems utspill om kvinner på Oslo Vest er en skivebom og vil heller ha fokus på innvandrerkvinner og arbeid. Foto: Bjørn Lecomte
(VG Nett) Frps bystyrekandidat Mazyar Keshvari mener barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem bommer fullstendig når hun vil ha Oslos vestkantfruer i arbeid.

I lørdagens Dagens Næringsliv kommer Bekkemellem med en bønn om å få vestkantfruene ut av luksushjemmene og inn i arbeidslivet.

- Hvis hun virkelig hadde vært opptatt av at vi trenger flere kvinner i arbeid så er ikke hovedutfordringen de få vestkantfruene. Det er jo innvandrerkvinnene vi burde gjort noe med, sier Keshvari til VG Nett.

Les også: Vil ha vestkantfruene i arbeid

Han er selv innflyttet til Norge fra Iran og har en mor i full jobb. Han mener regjeringen har vært forbausende stille når det gjelder innvandrerkvinner og arbeid, og reagerer derfor på at likestillingsministeren nå har satt fokus på de rikeste kvinnene.

- Å få ikke-vestlige kvinner i arbeid er viktig også for integrering av barn. Det er en sammenheng mellom hvor godt mødre fungerer i samfunnet og hvor integrerte barna blir, i og med at barn er mest hos mor, sier Keshvari.

- Har sviktet totalt

ADVARER MOT FRP: Karita Bekkemellem. Foto: Kristoffer Sandberg/VG
ADVARER MOT FRP: Karita Bekkemellem. Foto: Kristoffer Sandberg/VG

Bekkemellem ser for seg at hjemmeværende kvinner på Oslo Vest kunne tatt i et tak for å få bukt med problemet rundt manglende arbeidskraft i landet.

- Vi trenger arbeidskraft. Det håper jeg at mange ser verdien av, selv om man har en økonomi som tilsier at man ikke er nødt til å jobbe. Jeg hadde ønsket at disse flotte kvinnene hadde kommet ut i arbeidslivet, sier hun.

Dette mener Keshvari er et svik mot dem han mener trenger en oppmuntring for å komme ut i arbeidslivet mest.

- Jeg mener at venstresiden har sviktet totalt når det gjelder rettighetene til sine ikke-vestlige medsøstre. Bekkemellem viser sitt sanne ansikt her, sier han.

Gulrot og pisk

Han ser for seg en ordning der de sosiale godene holdes tilbake dersom mødre og barn ikke deltar på tiltak som norskkurs. Dette mener han kan bidra til å bryte opp holdninger i enkelte innvandrermiljøer.

- Vi ønsker å ha en gulrot med blant annet pedagogisk opplegg ved 4 års alder for mor og barn dersom barnet ikke snakker norsk. Men det må også være en pisk og det må få konsekvenser dersom noen saboterer vårt system for å integrere mennesker i landet, sier han og sier enkelte miljøer ligger 200 år bak i utvikling på flere områder.

Vil utfordre statsråden

Han mener også det er et problem at det med dagens trygdeordninger kan lønne seg økonomisk for en kvinne å være hjemme med barna fremfor å ha en lavtlønnet jobb.

Keshvari sier han nå vil utfordre ministeren til å ta et oppgjør med kulturer som holder kvinnene hjemme i stedet for å få dem ut i arbeidslivet. Han mener det likevel ikke er snakk om tvang.

- I noen miljøer så er det dessverre kultur som hindrer kvinner å kunne leve fritt. Som hindrer dem i å kunne få seg en jobb, å være medlem av foreninger og å drive med idrett, som alle andre kan benytte seg av. Det er ikke tvang, vi synes det er en gode, sier han.

Også Ann-Louis Nordstrand, leder i Norges Kvinne-og Familieforbund, reagerer på Bekkemellems utspill.

- Jeg er sjokkert over at en kvinnelig likestillingsminister kan uttale at alle kvinner skal følge i samme spor. Dette er to skritt tilbake for kvinnefrigjøringen, og kvinners valgfrihet, sier Nordstrand til NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks