Hovedinnhold

Partitopper kniver om same-sak

HOLDER IKKE SAME-N: Frps generalsekretær Geir Mo (t.v) og partiets innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen er uenige om samer skal få stemmerett på landsmøtene deres. Foto: Linn Cathrin Olsen/ Scanpix
HOLDER IKKE SAME-N: Frps generalsekretær Geir Mo (t.v) og partiets innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen er uenige om samer skal få stemmerett på landsmøtene deres. Foto: Linn Cathrin Olsen/ Scanpix
GARDERMOEN (VG Nett) Frp skal behandle et forslag om at samene deres skal få mer makt i partiet. Men det vil ikke samene i partiet ha.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det fører til ordkrig mellom partiets generalsekretær Geir Mo og innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen. Mo mener Frp må han en organisatorisk ryddighet i forhold til sin sametingsgruppe, mens Amundsen mener forslaget er helt på vidda.

Fremskrittspartiets egen sametingsgruppe ønsker ikke stemmerett på Fremskrittspartiets landsmøter. Likevel er det foreslått å sikre gruppen delegatstatus på lik linje med andre partifraksjoner, som FpU og Frp Senior.

Per i dag har representantene i sametingsgruppen kun møterett som observatører.

- Vi tok opp på landstyremøtet at vi ikke har behov for delegatstatus. Det holder at vi kommer som observatører og at vi har talerett. Vi vil ikke danne en egen etnisk fraksjon i partiet, sier parlamentarisk leder for Frps sametingsgruppe, Aud Mathisen, til VG Nett.

- Misforståelse

Hun synes det er pussig at partiet nå skal behandle et vedtektsforslag om sametingsgruppas rettigheter - samtidig som hele sametingsgruppa ikke ønsker noen stemmelapp på partiets landsmøter.

- Vi har ikke blitt forespurt om dette. Vi har hele tiden gjort det klart at vi ikke vil ha delegatstatus, sier hun.

Forslagsstilleren er Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg. De fremmet forslaget til sentralstyret, som har vedtatt det. Partiets generalsekretær Geir Mo ledet utvalget.

- Jeg tror dette er en misforståelse fra de som reagerer på dette. Det er for å rydde opp i uklare organisatoriske forhold.

- Men det er ingen i Frps samegruppe som ønsker stemmerett eller delegatstatus ved partiets landsmøter?

- Der for så vidt ikke poenget. Et parti må ha vedtekter som ivaretar alle organer og grupper, enkeltmedlemmer og folkevalgtes roller. Vi kan ikke ha representanter som ikke har en organisatorisk avklart rolle i partiet, svarer han.

- Apartheid-politikk

En del av begrunnelsen for at også sametingsrepresentantene skal få stemmerett, er at dette er i tråd med vedtekter som Frps politiske motstandere Arbeiderpartiet og Senterpartiet har innført, heter det i forslaget.

Det har fått flere delegater VG Nett har vært i kontakt med til å riste voldsomt og gjentatte ganger på hodet.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalister her! 

- Mennesker skal ikke forskjellsbehandles på grunn av etnisitet, ut i fra raseforståelse og DNA-profil. Jeg har ingen problem med å kalle det en apartheid-politikk å la folk stemme på landsmøte vårt fordi de er samer, sier Per Willy Amundsen til VG Nett.

Fremskrittspartiet fikk for første gang i 2009 valgt inn tre representanter i Sametinget. Disse har ett mål for øyet: Å legge ned hele tinget.

- Selv om man sitter som sametingsrepresentant, betyr ikke at man skal ha stemmerett til å påvirke Frps generelle politikk. Jeg tror at dette forslaget er et arbeidsuhell. Med forslaget er man i prinsippet med på å legitimere det DNA-demokratiet som vi kjemper mot i Sametinget, sier Amundsen.

- Må vedta noe

Forslagsstiller og generalsekretær Geir A. Mo avviser at dette er et arbeidsuhell.

- Hvis ikke landsmøte vedtar dette, så må det vedta noe annet noe annet en annen gang. Dette forslaget er kun og alene for å avklare organisatoriske forhold og avgjøre hvordan vi som parti skal forholde oss til at vi har representanter i Sametinget. Vi er også imot Fylkestinget, men vi har en organisatorisk avklaring på rollene til våre representanter der, sier han.

- Frps representanter i Sametinget hadde ikke kunnet vært valgt inn der med mindre de var samer. Likevel ønsker du at de skal være med å bestemme Frps politikk?

- Man må skille disse to tingene fra hverandre. De har ingen ting med hverandre å gjøre. Vi har representanter i Sametinget for å forsøke å avikle sametinget. Da må vi ta stilling til hvordan vi skal håndtere de representantene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks