Hovedinnhold

- Kan gå ut over liv og helse

REFSER BYMISJONEN: Frp-leder Siv Jensen og partikollega Per-Willy Amundsen vil endre loven for å hindre at Kirkens Bymisjon hjelper syke, illegale innvandrere. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
REFSER BYMISJONEN: Frp-leder Siv Jensen og partikollega Per-Willy Amundsen vil endre loven for å hindre at Kirkens Bymisjon hjelper syke, illegale innvandrere. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
(VG Nett) Norske leger slakter Frps forslag om å forby ikke-akutt helsehjelp til illegale innvandrere.

Denne saken handler om:

VG skrev søndag at Frp ønsker å forby Kirkens Bymisjon å hjelpe illegale innvandrere som blir syke. De mener at organisasjonen bidrar til å forlenge deres ulovlige opphold i Norge.

- Derfor vil vi innføre forbud mot å gi helserelatert bistand til illegale innvandrere, sier Frp-leder Siv Jensen, som understreker at forbudet ikke skal omfatte akutthjelp.

Forslaget vekker sterke reaksjoner hos norske leger.

- Dette er i strid med legeetiske prinsipper, som vi ser på som retningslinjer for vårt arbeid. Alle som trenger hjelp, må få hjelp - uansett om de er illegale eller ikke, sier Bjørn Sletvold, tillitsvalgt for allmennlegene i hovedstaden.

Han advarer mot konsekvensene Frps forslag kan føre til.

- Dette kan gå ut over liv og helse, sier Sletvold, og får støtte fra president Torunn Janbu i Den norske legeforening:

- Dette kan gå betydelig ut over helsetilstanden til veldig mange, sier hun.

- Rammer uskyldige

KRITISK: President i Legeforeningen, Torunn janbu. Foto: ALF OLE ASK
KRITISK: President i Legeforeningen, Torunn janbu. Foto: ALF OLE ASK

De to legene advarer mot at utsatte grupper kan rammes spesielt hardt.

- Dette gjelder ikke bare voksne, men også barn og gravide. Det rammer uskyldige, sier Sletvold.

Han advarer i tillegg mot at enkelte av de omtrent 20.000 illegale innvandrerne i Norge kan bære på smittsomme sykdommer, som tuberkulose.

- Vi har strenge oppfølgingskrav til slike pasienter, og da kan vi ikke bare lukke øynene og ikke behandle folk. Det kan være en fare for resten av befolkningen, sier Sletvold.

Viser til taushetsplikten

I Fremskrittspartiets forslag, som er behandlet og godkjent av Frps stortingsgruppe, går det også fram at Frp ønsker å lovpålegge Kirkens Bymisjon og andre å melde fra til myndighetene om illegale innvandrere.

- Vi vil lovpålegge dem meldeplikt hvis de kommer i kontakt med illegale innvandrere. Kirkens Bymisjon og andre undergraver Stortingets vedtatte politikk og det vil vi ha slutt på, sier Siv Jensen.

Dette strider mot legenes taushetsplikt, mener Legeforeningen.

- Det er viktig å påpeke at legers taushetsplikt også gjelder overfor papirløse innvandrere. Det er det viktig at de blir kjent med. Taushetsplikten har unntak når det for eksempel gjelder å redde andres liv, men det er det samme for alle, sier president Torunn Janbu.

Hun forteller at de illegale innvandrerne ofte er vanskelige å komme i kontakt med, og frykter at det kan bli enda vanskeligere dersom Frps forslag blir en realitet.

- De er allerede redde for å ta kontakt, fordi de tror at de kan bli anmeldt, slikt som kan skje i en del andre land. Dermed kan de bli gående syke, sier Janbu.

VG Nett-leser:Partiet er det eneste som våger å si rett ut det mannen i gata tenker og snakker om rundt middagsbordet.Diskuter saken her!

«Inhumant»

Også i politiske kretser møter utspillet motbør. Venstres parlamentariske leder, Trine Skei Grande, tar i en pressemelding et oppgjør det hun mener er et «inhumant» utspill.

- Frivillige organisasjoner som Kirkens bymisjon og Røde kors skal drive humanitært arbeid og hjelpe mennesker, ikke drive angivervirksomhet, sier Skei Grande.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks