Hovedinnhold

Høyrevelgerne sier nei til 8000 syrere

Folket delt på midten - knapt flertall for Syria-avtalen

<p>VAFFELKAMERATENE: Mens Høyres Trond Helleland (t.v.) ikke har sine velgere i ryggen om Vaffel-kompromisset om syriske flyktninger, har Ap-leder Jonas Gahr Støre støtte for å ta i mot 8000 syrere blant flertallet av sine velgere.<br/></p>

VAFFELKAMERATENE: Mens Høyres Trond Helleland (t.v.) ikke har sine velgere i ryggen om Vaffel-kompromisset om syriske flyktninger, har Ap-leder Jonas Gahr Støre støtte for å ta i mot 8000 syrere blant flertallet av sine velgere.

Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Et knapt flertall av Høyres velgere sier nei til avtalen på Stortinget om å ta imot 8000 syriske flyktninger. – Forstår det godt, sier Høyre-topp.

I fersk måling som InFact har gjort for VG, sier et knapt flertall av velgerne ja til å ta imot 8000 eller flere kvoteflyktninger fra Syria.

Når «vet ikke»-gruppen er fjernet, svarer 39,6 prosent at de er enig i avtalen som ble inngått i Stortinget i forrige uke, mellom alle partiene bortsett fra SV og Frp. 13,6 prosent mener vi burde tatt imot flere. Det utgjør til sammen 53,2 prosent av folket, mens 46,8 prosent mener vi burde tatt imot færre enn 8000.

Hemmelig Frp-notat: Ville akseptere 7500 fra Syria

I målingen er 1040 nordmenn i et representativt utvalg spurt om hva de synes om stortingsflertallets plan om å ta imot 8000 syriske flyktninger de neste tre årene. Det ble resultatet etter Ap og Høyres hemmelige vaffelmøte om saken.

Mens flertallet blant Ap-velgerne støtter kompromisset, er Høyres velgere uenig med partitoppene: Bare 30,5 prosent av dem som har gjort seg opp en mening, støtter kompromisset. 64,9 prosent er enig med Frps standpunkt om å ta imot færre.

Enig med velgerne – ikke seg selv

– Det forstår jeg godt, for flertallet er enig med det som var Høyres primærstandpunkt, nemlig å hjelpe flest mulig i nærområdene, sier parlamentarisk leder Trond Helleland (H).

– Så du er mer enig med velgerne dine enn kompromisset ditt?

– Ja, men når alternativet var at et flertall i Stortinget ville vedta det urealistiske målet om å ta imot 10.000 over to år, var det bedre å få til et kompromiss med 8000 over tre år, sier Helleland til VG.

Selv om partiet har velgerne mot seg i saken, har de flertall i ryggen for å si nei til folkeavstemning om saken: 60 prosent av Høyre-velgerne som har bestemt seg sier nei til dette:

– I Norge har vi stortingsvalg hvert fjerde år. Vi kommer ikke til å støtte en folkeavstemning om denne saken, sier Helleland.

Vaffel-kamerat 2

Den andre vaffel-kameraten, Ap-leder Jonas Gahr Støre, har flertall for vaffelkompromisset blant sine velgere. Men mens Ap ville ha 10.000 syriske flyktninger, mener 28,9 prosent av Ap-velgerne som har bestemt seg mener Norge burde tatt imot færre:

– Jeg skjønner at dette er vanskelig spørsmål. Når det blir formidlet i tusentall, kan det oppleves som svært mange på en gang. Men det kan også formuleres som fem-seks familier til hver kommune i gjennomsnitt i Norge. Da høres det annerledes ut, sier Støre.

– Viser disse tallene at den norske rausheten er i fare?

– Jeg vil ikke konkludere slik. Jeg tror det er ganske bred holdning i det norske folk å være raus, stille opp og bidra. Men jeg forstår også at spørsmål om bosetting av flyktninger er vanskelig, og det må vi ha respekt for, sier Ap-lederen.

Ingen folkeavstemning

Frp-representantene Mazyar Keshvari og Christian Tybring-Gjedde leverte onsdag inn forslaget om å holde folkeavstemning om flere Syria-flyktninger, og vil i stedet øke hjelpen i nærområdene med en milliard kroner. Men ettersom ingen andre partier støtter forslaget blir det ingen folkeavstemning. Det stopper ikke Frp-erne:

VELGERSTØTTET: Frps Harald Tom Nesvik, her fra NHOs årskonferanse.
VELGERSTØTTET: Frps Harald Tom Nesvik, her fra NHOs årskonferanse. Foto: Jørgen Braastad, VG

– Vi fremmer forslaget likevel. Hvis man skulle slutte å fremme forslag fordi de ikke får flertall blir det lite politikkutvikling, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Han er fornøyd med at et stort flertall av Frp-velgerne vil ta imot færre enn 8000 flyktninger, og er også fornøyd med å ha 46,8 prosent av alle velgerne som har en mening om saken bak seg:

– Det er jo betydelig flere enn de som stemmer Frp, sier Nesvik.

Sp-velgerne sier nei

Senterpartiet deltok i forliket om å ta imot 8000 flere flyktninger fra Syria. Men blant velgerne deres er det et klart flertall for å ta imot færre:

– Jeg kan forstå den usikkerheten, jeg kan selv også føle på litt usikkerhet noen ganger. Men vi mente at med den store humanitære katastrofen som utspiller seg, må også vi bidra litt ekstra, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks