Hovedinnhold

FrP-nestleder Per Sandberg:

Garanterer poker-NM i Norge i 2015

POSITIV TIL POKER: Per Sandberg (Frp) mener nordmenn bør få spille poker med pengeinnsats i Norge. Her hilser han på deltakere fra årets NM i Dublin. F.v: Remy Andersen(25), Eirik Rud Iversen(25) og Kenneth Heggestad(35) Foto: Robert S. Eik
POSITIV TIL POKER: Per Sandberg (Frp) mener nordmenn bør få spille poker med pengeinnsats i Norge. Her hilser han på deltakere fra årets NM i Dublin. F.v: Remy Andersen(25), Eirik Rud Iversen(25) og Kenneth Heggestad(35) Foto: Robert S. Eik
DUBLIN (VG) Per Sandberg (FrP) garanterer nå at NM i poker blir arrangert i Norge neste år.

Denne saken handler om:

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg er i Dublin for å delta i Norgesmesterskapet i poker. Det kan ikke arrangeres i Norge fordi poker med pengeinnsats er forbudt.

Det vil han ha en slutt på.

- Poker er en prestasjonsidrett. Ferdig med det. Derfor fikk vi gjennomslag i regjeringsforhandlingene i forhold til å åpne for pokerturneringer i Norge med pengeinnsats. Det kommer neste år, sier Sandberg til VG.

- Kan du garantere det?

- Ja, svarer Sandberg kontant.

- At neste år blir det NM i Norge?

- Ja, sier han.

Forhandlingene om å oppheve forbudet mot poker i Norge var ifølge ham steintøff da regjeringsplattformen ble meislet ut mellom Høyre og Fremskrittspartiet på Sundvollen.

BAKGRUNN: Åpner for poker og utenlandske spillselskaper

Han forteller at det var dommene fra lagmannsretten i Drammen og en høyesterettsdom fra Sverige, som begge konkluderer med at poker er en prestasjonsidrett, som tilslutt ga gjennomslag for å åpne for pengeturneringer i Norge med pengeinnsats.

Negativ til Norsk Tippings monopol

Sandberg mener det er etablert en sannhet om at poker ikke skal spilles i Norge med pengeinnsats fordi det er ansett som umoralsk, forferdelig, du blir spillegal og at folk spiller seg fra hus og hjem.

- Det er ikke riktig. Det er Norsk Tipping, monopolet i Norge, som er støttet av alle politikerne, som sørger for spillegalskap og at folk spiller seg fra hus og hjem, hevder Sandberg.

- På hvilken måte?

- Ta et eksempel. Hvis vi skal etablere pokerturneringer i Norge neste år så snakker vi om en innsats på fem, ti, femten og tjuetusen kroner. Jeg kan gå på norsk tipping og spenne av 200.000 kroner på fjorten dager. Så kan jeg ha pause en uke og så kan jeg spenne av 200.000 til på Norsk Tipping, sier FrP-nestlederen.

- Norsk Tipping er dem som suger penger ut av folk som i utgangspunktet ikke har penger, altså pensjonister, de som er uten jobb, de som henter støtte fra det offentlige for å få hverdagen til å gå rundt. De som spiller poker har i utgangspunktet pengene sine, hevder han.

- Norsk Tipping drar inn milliarder av kroner på spill i Norge fordi de har monopolet, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Norge ble Europas beste pokernasjon

Når det åpnes for poker i Norge vil fem, ti eller femten prosent av overskuddet ifølge Sandberg gå til veldedige formål på samme måte som deler av overskuddet hos Norsk Tipping i dag går til veldedige formål.

- Sitter du og spiller poker på nett i Norge nå så er det ikke en prosent eller en promille som går til veldedige formål. Hvis du åpner for poker så vil det det, argumenterer han.

Regjeringen jobber nå med en modell for hvordan poker skal kunne tillates i Norge. Arbeidet baseres på et forslag fra Lotteritilsynet som Sandberg mener er helt latterlig, for smalt og for dårlig.

Han mener poker kan organiseres i lokallag og hvor spillere kvalifiserer seg til NM gjennom lokale klubber, regioner og landsdeler.

Han tror ikke hele den nye strukturen er klar til neste år, men lover at det skal arrangeres NM slik det nå arrangeres i Dublin med rundt 1500 deltakere og pengeinnsats på 800 euro.

Tviler på Sandbergs spill-kunnskap

Adm. direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping er tvilende til om Per Sandbergs angrep bygger på kunnskap om spill.

- Jeg skjønner ikke at Sandberg kan ha fakta eller informasjon som tilsier at Norsk Tippings spill skaper avhengighet og spilleproblemer slik han beskriver. Våre data viser tvert imot at våre spill skaper mindre avhengighet enn tidligere og sammenlignet med utenlandske spill, sier Almlid til VG.

Om poker med penger bør tillates i Norge - det er et politisk spørsmål som tippedirektøren ikke finner det riktig å svare på.

I mars kom Lotteritilsynet med sitt forslag som blir en viktig del av vurderingsgrunnlaget for regjeringens videre behandling.
Tilsynet vil at det skal bli mulig å arrangere ett norgesmesterskap med innkjøp opp til 10.000 norske kroner.

Ser på regelverket

Det skal videre bli mulig å arrangere regionale satellitter (kvalifiseringer) til NM. Minst fem prosent av premiepotten skal gå til veldedige formål.

Almlid bekrefter at det er mulig å spille for de beløpene som Sandberg nevner ved å maksimere spill-innsatsen.

- Dette ser vi på nå. Vi vil fra nyttår innføre nye tapsgrenser for å unngå at spillerne utnytter maks-grensene for spillene.

- Vi har to millioner kunder over 18 år. Disse kommer fra alle samfunnslag, inkludert pensjonister og arbeidsledige. Men jeg finner ingen empiri for å hevde at det er disse gruppene Norsk Tipping henter hoveddelen av sine inntekter fra.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks