Hovedinnhold

Frps nestformann får etikk-kritikk for leilighetskjøp

- Har undergravet innbyggernes tillit

KRITIKK: Per Arne Olsen får kraftig kritikk fra jussnestor Lucy Smith. Partiformann Siv Jensen er på ferie, og kan ikke kommentere kritikken. Foto: Aftenposten
KRITIKK: Per Arne Olsen får kraftig kritikk fra jussnestor Lucy Smith. Partiformann Siv Jensen er på ferie, og kan ikke kommentere kritikken. Foto: Aftenposten
(VG Nett) Frp-topp Per Arne Olsen får kraftig kritikk for sitt kjøp av en ungboleilighet som egentlig skulle gått til unge førstegangskjøpere.

Denne saken handler om:

Olsen opptrådte ikke etisk forsvarlig da han kjøpte en ungboleilighet, som egentlig skulle være forbeholdt unge mennesker i etableringsfasen, mener etikkutvalget i Kommunenes Sentralforbund (KS).

Han solgte senere leiligheten med en pen fortjeneste, uten at han noen gang bodde i den selv.

Utvalget understreker at Olsen og to andre politikere ikke brøt noen lover da de kjøpte leilighetene, men at de «ikke opptrådte fullt ut etisk forsvarlig», skriver Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ:Frp-topp granskes etter eiendomskjøp

Solgt med fortjeneste

I 2005 kjøpte Olsen og to andre politikere i Tønsberg hver sin leilighet fra Tønsberg og omegn boligbyggelag.

Leilighetene var såkalte Ungbo-leiligheter, som ble bygd på en tomt kommunen solgte billig til BBL mot at det skulle bygge etableringsboliger for unge.

Da leilighetene ble lagt ut for salg satt Per Arne Olsen, som da også var ordfører i Tønsberg, i styret for boligbyggelaget.

Leilighetene lå ute for åpent salg i tre uker, før de ble tilbudt andre personer. Da kjøpte Olsen, som nå er stortingsrepresentant, en av leilighetene.

«I stedet for å søke å bidra til at leilighetene gikk til unge mennesker i etableringsfasen slik meningen var, valgte de politiske tillitsmennene selv å kjøpe leilighetene til tross for at de ikke tilhørte målgruppen», skriver KS etikkutvalg i en fersk uttalelse.

LES OGSÅ:Bolig-gevinst havnet hos politiker-topper

- Undergraver tillit

Etikkutvalget, som ledes av Lucy Smith, mener at det må være høyere etiske krav til politikere, særlig ordførere, og at de tre politikerne burde latt være å kjøpe leilighetene.

«Etter utvalgets mening kan det også hevdes at de ved sine handlinger har vært med på å undergrave innbyggernes tillit og holdning til kommunen».

Saken har skapt stor debatt i Tønsberg, der Per Arne Olsen var en populær ordfører i seks år. Kommunen skulle være et utstillingsvindu for Frp-politikk, og leilighetskjøpet har også vakt oppsikt i partiet.

VGDEBATT:Hva synes du om at politikere og andre med innsikt i premissene for et billigbolig-prosjekt tjener gode penger på kjøp og salg innenfor samme prosjekt?

FrPs kommunalpolitiske talsmann Gjermund Hagesæter ønsker ikke å kritisere nestformannen, men innrømmer at saken ser dårlig ut for partiet.

- Kommunens eget kontrollutvalg og en uavhengig granskning har konkludert med at det ikke skjedde noe ulovlig. Jeg har hundre prosent tillit til at Per Arne Olsen ikke har gjort dette for egen vinning, men i etterpåklokskapens lys ville han nok gjort ting annerledes, sier Hagesæter.

- Er det uproblematisk at en Frp-politiker blir kalt uetisk?

- Nei, det er ikke uproblematisk. Men etterpåklokskap er en eksakt vitenskap, og jeg tror ingen kunne forutsett at saken utviklet seg på denne måten, sier Hagesæter.

- Kjøpte til datteren

Per Arne Olsen selv ønsker ikke å kommentere saken overfor VG Nett, men har tidligere sagt at han kjøpte leiligheten til sin datter.

«Det er ikke uvanlig at en far kjøper en leilighet til en datter, selv om hun ikke har et umiddelbart behov for leiligheten. Men en posisjon som tillitsvalgt vil i mange tilfeller innebære bånd på handlefriheten, som for eksempel i dette tilfellet», skriver etikkutvalget i KS.

Olsen får også hard kritikk fra sin kollega på Vestfold-benken, stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Dette er en skandalesak. Det er ekstra forkastelig fordi det handler om en sak der kommunen skulle sørge for at de som var dårligst stilt på boligmarkedet fikk en sjanse. Da er det ekstra graverende at politikere bruker intern informasjon til å skaffe seg boliger, sier Thorkildsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks