Hovedinnhold

SV om DNA-register for asylsøkere:

- Frps forslag faller på egen urimelighet

REAGERER: Heikki Holmås har liten sans for Fremskrittspartiets forslag om å DNA-registrere asylsøkere. Foto: Simen Grytøyr
REAGERER: Heikki Holmås har liten sans for Fremskrittspartiets forslag om å DNA-registrere asylsøkere. Foto: Simen Grytøyr
(VG Nett)SVs Heikki Holmås skjønner ikke noe som helst av at Frp vil bruke et DNA-register mot søskenbarnekteskap og flerkoneri.

Holmås, som er integreringspolitisk talsmann for Sosialistisk Venstreparti, reagerer på at Per Willy Amundsen og Frp vil innføre et DNA-register for alle asylsøkere og de som kommer på familiegjenforening til Norge. Amundsen vil blant annet bruke DNA-registeret for å avdekke søskenbarnekteskap og flerkoneri.

- Jeg skjønner ikke noe som helst av det forslaget. For det første er det i dag lov å gifte seg med søskenbarnet sitt, så det faller på sin egen urimelighet. Og hvordan skal de gjøre med flerkoneri? En far kan jo ha barn fra flere ekteskap, sier Holmås til VG Nett.

Les også: Frp vil ha økt overvåking for å bekjempe terrorisme

- Mistenkeliggjør innvandrere

Forslaget om DNA-register ble lansert i helga på Frps landsstyremøte som et anti-terror-tiltak, men Amundsen mener det også kan ha innvandringspolitiske fordeler.

- Jeg er ikke overrasket over Frp, og her mistenkeliggjør de nok en gang innvandrere. Forslaget er brungrumsete, mener Holmås.

Bakgrunn: Frp vil hindre søskenbarnekteskap med DNA-register

- Klappjakt

Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet var i går ute og mente Frp mistet all sin troverdighet på personvernfeltet når de går ut mot datalagringsdirektivet, men samtidig vil DNA-registrere alle norske asylsøkere.

Haugli, som mener at DNA-registrering av innvandrere er et sterkere inngrep enn EUs datalagringsdirektiv, sier til VG Nett at han oppfatter Frp-forslaget som «nok et uttrykk på klappjakten de fører mot innvandrere».

- Jeg oppfatter Frp som et parti som er på defensiven i integreringsdebatten og som kommer med stadig mer desperate utspill. Det er helt uakseptabelt å gå løs på enkeltpersoner, bare fordi de for eksempel er innvandrere, mener Haugli.

Vil ikke DNA-registrere Frp-politikere

Dagsavisen gjorde i 2006 en undersøkelse basert på avisoppslag fra og med 2000 som viste at Frp-politikere oftest var straffedømt for alvorlige forbrytelser. 12 av 28 domfelte politikere var fra Fremskrittspartiet.

Men Håkon Haugli sier at selv om Fremskrittspartipolitikere er en gruppe som er overrepresentert på kriminalstatistikken, vil han ikke gå inn for DNA-registrering av Frp-politikere.

- Også Frp-politikere har krav på vern, selv om de skulle tilhøre en gruppe som statistisk sett er mer kriminelle. Alle har krav til likebehandling, sier Haugli og ler.

Les også: Angriper Frps terrorforslag

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks