Hovedinnhold

Frp vil ha økt overvåking for å bekjempe terrorisme

VIL OVERVÅKE: Siv Jensen og FrP vil gi PST verktøy for å overvåke innvandrere som kommer til Norge for å forhindre terror. Foto: Scanpix
VIL OVERVÅKE: Siv Jensen og FrP vil gi PST verktøy for å overvåke innvandrere som kommer til Norge for å forhindre terror. Foto: Scanpix
Utvidet registrering og kontroll av innvandrere som kommer til Norge, slik at registreringen også omfatter DNA-profiler, er blant tiltakene Fremskrittspartiet foreslår for å bekjempe terrorisme.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Frp vil endre straffeprosessloven og politiloven og ber regjeringen legge fram forslag om endringer som senker terskelen for overvåking av mulige terrorister.
  • PST skal få mulighet til å utvide det formaliserte samarbeidet med Norges allierte i kampen mot terror.
  • Det bør opprettes en egen sikkerhetskomité i Stortinget.
  • Det bør innføres en utvidet registrering og kontroll ved ankomst av innvandrere slik at registreringen også omfatter DNA-profiler.
  • PST og andre relevante politienheter må få tilgang til alle registrerte opplysninger om innkomne innvandrere.

Forslagene ble presentert av partileder Siv Jensen da hun talte til partiets landsstyre lørdag.

Frp vil at terskelen for at Politiets sikkerhetstjeneste skal kunne drive overvåking skal senkes, men det skal fortsatt foreligge en rettslig kjennelse for slik overvåking.

Les også: Frp vil vurdere lavere lønn til innvandrere

Siv Jensen avviser overfor NTB at EUs datalagringsdirektiv (DLD), som Frp sier nei til, ville ha gjort Frps forslag unødvendige.

- PST må få virkemidler

- Vårt forslag handler om å gi PST virkemidler der det er grunn til mistanke. Noe annet er økt overvåking på et generelt grunnlag slik DLD legger opp til, sier hun.

Hva mener du om forslaget? Delta i debatten nederst i artikkelen!

Frp gjentar også forslaget om at det bør etableres en egen sikkerhetskomité på Stortinget. Jensen mener at mange viktige opplysninger om PSTs virksomhet blir holdt tilbake for Stortinget.

Les også: Frp vil rive boligblokker i Groruddalen

- Vi får ikke annen informasjon enn den PST gjør tilgjengelig for alle. Jeg erkjenner at ikke alle opplysningene egner seg for offentliggjøring, men vi får ikke vite hva PST selv mener de trenger for å løse oppgavene. Dermed er det heller ikke mulig for Stortinget å bidra til at ressursene er tilpasset behovet, sier Jensen.

- Hater vestlige verdier

Partilederen var redd for det som har skjedd blant andregenerasjons innvandrere som har vokst opp i et vestlig samfunn og som likevel har blitt indoktrinert til å hate vestlige verdier. Hun hevdet at det foregår en spredning av hat i skole- og moskemiljøer.

- Derfor er det viktig med strengere kontroll for å bekjempe terrorfaren på norsk jord. Det handler om å forebygge. Ikke vente på at en forferdelig handling skal skje også i Norge, sa hun i sin tale.

Les også: Frp-politiker: - Islam er en samfunnsskadelig ideologi

Frp tviler på at den norske beredskapen er god nok og om norske myndigheter er i stand til å identifisere og overvåke mulige terrorister som er i landet, eller som eventuelt kommer til landet.

- Politiet har behov for ytterligere virkemidler i bekjempelsen av kriminalitet som blir stadig grovere, mer sofistikert og mer utspekulert, heter det blant annet i begrunnelsen for forslaget.

Frp vil gi PST og politiet ellers økte ressurser til overvåking. PST bør etter Frps mening få flere ansatte som kan kvalifiseres til slike virksomhet.

Jensen inviterer Høyre til valgsamarbeid

Siv Jensen inviterer Høyre til valgsamarbeid i de fem største byene før høstens kommunevalg.

- Vi bør lage en felles møteplass. Det handler om både å beholde makten og om å overta styringen etter kommunevalget. Derfor er det viktig at vi kan definere felles politikkområder. Jeg håper derfor Høyre tar imot invitasjonen, sa Jensen i sin landsstyremøtetale.

Hun sa at det er nødvendig å gjøre det klinkende klart hva innbyggerne kan vente at de får dersom Frp og Høyre kommer til makten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks