Hovedinnhold

Frp-topper unngår helsekø

Frp unnlot å oppgi ordningen til Stortingets presidentskap

FRIKJØPT: Carl I. Hagen, Eli Hagen pg Siv Jensen er tre av de 65 i Frps stortingsgruppe og staben som kjøpes fri fra de offentlige helsekøene. Foto: Linn Cathrin Olsen
FRIKJØPT: Carl I. Hagen, Eli Hagen pg Siv Jensen er tre av de 65 i Frps stortingsgruppe og staben som kjøpes fri fra de offentlige helsekøene. Foto: Linn Cathrin Olsen
Norske skattebetalere betaler rundt 200 000 kroner årlig for at Frps stortingspolitikere og rådgivere skal slippe å stå i de offentlige helsekøene de selv er medansvarlige for.

Denne saken handler om:

Frps stortingsgruppe bruker skattebetalernes penger, som ifølge regelverket skal gå til «stortingsrelevant arbeid», på å kjøpe seg fri fra kø.

De 38 stortingsrepresentantene og 27 ansatte i Frps stortingsgruppe er omfattet av en privat helseforsikringsavtale i Storebrand. Frp opplyser om at forsikringen koster rundt 3000 kroner per person i året.

Dermed bruker stortingsgruppen årlig rundt 200000 kroner av det offentlige tilskuddet de får fra Stortinget, på forsikringsordningen.

Omfattende avtale

I fjor fikk Fremskrittsparti-gruppen ca. 17 millioner i tilskudd fra Stortinget. Ingen av de andre partiene på Stortinget betaler for at politikerne skal slippe unna helsekøene.

Frp-politikerne får med forsikringen behandling innen 28 dager på private sykehus i Norge, eller på et av rundt 50 samarbeidssykehus i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, England eller Frankrike.

Forsikringen omfatter kreft, operasjoner, dagkirurgi, transplantasjoner og undersøkelse hos spesialist. Også behandling hos fysioterapeut og kiropraktor blir dekket.

I forrige stortingsperiode samarbeidet Frp med Bondevik-regjeringen om tre av fire statsbudsjett. Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité, Harald T. Nesvik (Frp), mener ikke at det er problematisk at Frp bruker skattekroner på privat forsikring til seg selv.

- Vi er det eneste partiet som forsøker å gjøre noe med helsekøene, sier Nesvik til VG.

- Men hvorfor skal skattebetalerne betale for at Frp-politikere skal slippe å stå i køene?

- Jeg skjønner ikke at du kan linke disse tingene. Det er da en rekke bedrifter som har helseforsikring. Det er en helt vanlig forsikringsordning som alle kan inngå.

- I vanlige bedrifter er det ikke skattebetalerne som finansierer forsikringen?

- Dette er midler partiet har fått tildelt og som vi bruker i henhold til et reglement, sier Nesvik.

Må redegjøre

Stortingets presidentskap har bedt om en skriftlig redegjørelse for hvilke skattepliktige ytelser stortingsgruppene gir representantene.

Til tross for at helseforsikringen Frps stortingsgruppe har, er skattepliktig, unnlot Frp å informere presidentskapet om ordningen.

- I ettertid ser vi at det her kan være forskjellige vurderinger, og har for ordens skyld meddelt dette til Presidentskapet i eget brev, skriver sekretariatsleder i Frp Geir Mo i en e-post.

Olav Gunnar Ballo (SV) er ikke i tvil om at det er i strid med Stortingets regelverk å bruke pengene på helseforsikring.

- Ordningen bør meldes til presidentskapet, sier Ballo.

Geir Mo hevder at den private forsikringsavtalen betalt med skattebetalernes penger sparer det offentlige for utgifter. VG fikk ikke kontakt med Frp-formann Siv Jensen om saken i går.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks