Hovedinnhold

Frp-topp sammenlignet islam med nazismen

Holocaust-forsker: - Grenser mot kampretorikk

HOLDT INNVANDRINGSKRITISK FOREDRAG: Christian Tybring-Gjedde talte til Documents Venner på Oslo militære samfund i fjor. Her fra videoen som Document.no har publisert på nettet. Foto: Espen Braata
HOLDT INNVANDRINGSKRITISK FOREDRAG: Christian Tybring-Gjedde talte til Documents Venner på Oslo militære samfund i fjor. Her fra videoen som Document.no har publisert på nettet. Foto: Espen Braata
(VG Nett) I et foredrag i Oslo militære samfund sammenlignet lederen av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, islam med nazismen. - Men jeg tror det er verre enn på 30-tallet, sa Tybring-Gjedde.

Tips oss

Etter å ha skrevet det omdiskuterte leserinnlegget «Drøm fra Disneyland» ble Tybring-Gjedde invitert av Hans Rustad til å holde foredrag for foreningen Documents Venner.

Les også:  Høyreekstreme hyller utspill fra Frp-topp

Foreningen driver den kontroversielle og islamkritiske nettsiden Document.no. Den tyske avisen Der Spiegel har blant annet omtalt nettstedet som en ekstremistisk og høyreekstrem hatblogg.

Foran et titalls personer bak de lukkede dørene i Oslo Militære Samfund holdt stortingsrepresentanten og lederen av Oslo Frp foredraget, som skulle handle om «den store demografiske endringen av Oslo og det kulturelle hamskiftet».

Tybring-Gjedde er den eneste stortingsrepresentantene som noen gang har holdt et foredrag for Documents Venner, opplyser Rustad til VG Nett. Foredraget ble filmet og publisert på nettet.

Les også:  Frp-er tar selvkritikk etter innvandringskronikk

- Skal ikke tie

I foredraget redegjør han blant annet for hvordan han mener norske regjeringer undergraver norsk kulturarv, og hvordan han ønsker å bevare norsk kulturarv:

- Vekslende regjeringer har gjort sitt ytterste for å undergrave vår kulturarv. Det er vår oppgave og plikt å stanse dette. Det er ingen skam i å være glad i landet sitt. Og vi vil gjerne beholde det i noen generasjoner til. Ingen skal få Frp til å tie om dette, sa Tybring-Gjedde fra talerstolen, omkranset av bilder av gamle norske generaler.

Les også:  Siv Jensen angrer på ordbruk i debatter

Tybring-Gjedde sier også at utviklingen nå går så raskt at han er bekymret.

- Innvandringen til Norge, til Europa, den er ikke beskjeden. Den er enorm. I et historisk perspektiv er det en raskere innvandring til Europa nå, enn det var til Amerika fra Europa på 17- og 1800-tallet. Det vil gå langt fortere nå enn det gjorde for den hvite mann å fjerne de ti millionene med indianere på det amerikanske kontinentet, sier han i foredraget.

Vet du noe om denne saken?  Kontakt VG Netts journalister her! 

Snakker om 30-tallet

På spørsmål om hva et medlem av partiet Høyre måtte gjøre for å få sitt parti med på kampen mot en trussel mot den norske kulturarven, svarer stortingspolitikeren fra Frp følgende:

- Jeg tror det bryter med det konservative lynnet på Høyre-folk å tro at du står overfor så store utfordringer. Du snakker om 30-tallet, men jeg tror det er verre enn det. Da sto du overfor en ideologi du kunne knuse. Du knuser vanskelig en religion, sier Tybring-Gjedde, før han fortsetter:

- Det scenarioet er så forferdelig å tenke seg, at jeg tror Høyre ikke våger tanken, på hva det koster å ta det oppgjøret. For det er ikke noe trivelig tanke, verken for våre barn eller barnebarn, den kampen, som kanskje kommer i Europa. Men vi må være klar over den, og vi kan ikke vike.

Siv Jensen:  - Klokt å ta selvkritikk

Det får blant annet forsker Cora Alexa Døving, ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, til å reagere.

- Kritikkverdig

- Hans appell om å kjempe for å redde framtiden til barn og barnebarn grenser opp mot en kampretorikk, og jeg håper han ikke ville brukt de samme ordene i dag. Det mest kritikkverdige er den direkte parallellen han trekker mellom 30-tallet og i dag, der samtiden betegnes som enda mer utfordrende og dermed gjør den islamske trussel til større enn nazismen. Det er vanlig for islamkritikere å indikere at islam ikke er en religion, men en ideologi, sier hun til VG Nett.

Hun mener også at Tybring-Gjedde går langt i å male et fiendebilde, der landets makthavere er fienden, og at han ikke ellers har uttrykt seg like klart.

- Språket Christian Tybring Gjedde bruker når han er i et forum med meningsfeller er noe annerledes enn det jeg har sett når han har stått på trykk i avisene der han har skrevet kronikker. Videoen viser tydeligere at han utpeker Arbeiderpartiet, eller vekslende regjeringer, som bevisste undergravere av norsk kulturarv. Det å skape avstand mellom de som har makt og folket ligger helt klart i Frps tradisjon, sier Cora Alexa Døving.

Etter talen får han også spørsmål om det er mulig å løse dette problemet, uten at man samtidig må oppløse velferdsstaten. Til det svarer Tybring-Gjedde:

- Oljepengene ødeleggende

- Nei, jeg tror velferdsstaten har vært en svøpe for integreringen. Den pasifiserer folk. Oljepengene har vært ødeleggende for da har vi klart å betale oss ut av problemene.

- Man trenger ikke lytte til de løgnene om at det var nordmenn som inviterte de til Norge på 70-tallet. Nei, det var ikke sånn, sier han etter å ha vist til avisklipp fra Dagbladet i 1971 som omtalte arbeidsledige pakistanere på turistvisum i Norge.

- Tusenvis av arrangerte ekteskap blir inngått i de kommende år, hvis vi ikke gjør noe, hevder han i talen.

Frilansjournalist Øyvind Strømmen har etter terrorangrepet 22. juli fremstått som en av få eksperter på budskapet fra de ekstreme anti-islamistene. Han vil ikke kommentere Tybring-Gjeddes kommentarer spesielt, men sier at retorikken har endret seg i det politiske ordskiftet.

- En del moderate, og sterkt konservative, gir seg hen å bruke talemåter og tallmateriale som kommer fra et helt annet hold, og det skaper problemer, og det vil slå tilbake på de som gjør det. Det å stole på tallene er farlig, for det er mange falske tall som er ute og går, sier Strømmen til VG Nett.

Tallenes tale

Han viser til at mange politikere bruker tall som viser at Europa og Norge kan få en befolkning der over halvparten er muslimer innen 2050. De tallene mener han det er lett å tilbakevise. Pew Researchcenter ferdigstilte i januar 2011 en rapport der de ser på utviklingen av den muslimske befolkningen over hele verden.

I rapporten analyserer de befolkningsutviklingen fra 1990 og fram til 2030. Der står det blant annet at Norge per 2010 har en muslimsk befolkning som utgjør 3 prosent av den totale befolkningen. I 2030 anslår forskerne at det tallet vil ha økt til 6,5 prosent.

Tallene understreker ifølge Strømmen at dette ikke er et problem spesielt befestet i Frp, men over hele det politiske spekteret.

- Det er også tilfelle for en del politikere i flere partier. De er ikke fascister, men de tar i bruk angivelig fakta fra folk som gjerne kan kalles det. Det som skjer er at både tankegods og retorikk blir innlemmet i den normale politiske debatten. Ikke av folk som er enige med de ekstreme, men politikere som ukritisk fremmer tankegodset fordi de er enige i detaljer i materialet.

Påpepeker at terrorister hadde jobb

Under sitt besøk hos Documents Venner i Oslo militære samfund, hvor Christian Tybring-Gjedde sammenligner Islam med Nazismen, kritiserer han også opposisjonspartner Høyre.

- Det går bra på skolen med innvandrerbarn, sier de. Ja, vel? Er alt greit da? Var det de som hadde gått kortest på skolen, eller var det de som var minst integrert som sprengte busser i London, eller togsett i Madrid i lufta? Det var jo ikke det. De hadde utdannelse, de hadde jobb. Det var verdispørsmål som var avgjørende, sier Tybring-Gjedde.

Christian Tybring-Gjedde er blitt forelagt kritikken som fremkommer i denne saken, men ønsker ikke å kommentere den.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks